Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2013 | Teme: Nokia, pametni telefon

Mlačna sredina

Prejšnji mesec smo preizkusili najcenejšo Lumio, s številko 520 v imenu. Tokrat smo stopili stopnico više in se posvetili modelu 625. Nokia je vmes svojo mobilno divizijo prodala Microsoftu in letošnji modeli so morda med zadnjimi, ki bodo še nosili ime finskega podjetja.

Microsoft je dokončno prevzel tisti del Nokie, ki izdeluje pametne telefone, in ime Lumia bo odslej  bolj povezano z redmondskim kot s finskim podjetjem. Letošnje finske naprave so zelo verjetno zadnji pametni telefoni, izdelani v podjetju, ki je mobilne naprave prinesel v večino domov.

Nokia je v svoji maniri skušala celoten trg založiti z modelom Lumia, ki bi zadovoljeval še tako tanko denarnico. Ena večjih prednosti operacijskega sistema Windows Phone je njegova odzivnost, ki se na podhranjeni strojni opremi zelo dobro znajde. Gre za pravo nasprotje Androidu, ki je šele zdaj v najnižjem cenovnem razredu dostavil spodobno uporabniško izkušnjo. Lumia 625 je stopnico više kot model 520, saj ga strojno prekaša v skorajda vseh segmentih. A te razlike so tako majhne, da gre za dokaj neznaten napredek. Procesor računa pri 1,2 GHz, to je za 0,2 GHz več kot pri cenejšem modelu. Grafične zmogljivosti v obeh telefonih zagotavlja enak procesor. Prav tako ni razlik v količini pomnilnika, oba telefona ga imata 512 MB. Tudi shramba je enako velika in na obeh telefonih lahko hranimo borih 8 GB. To v luči tega, da je ta prostor mogoče razširiti s kartico mikro SD, niti ni premalo. Nekaj malega razlike je pri fotoaparatu, ki pri modelu 625 lahko snema video posnetke v polni ločljivosti, model 520 pa pri 720p. Drugače pa imata oba fotoaparata 5 megapik in snemata dobre slike.

Stanje v Microsoftovi trgovini programov se je nekoliko popravilo, saj so zdaj tam na voljo tudi nekatera velika imena. Tako si lahko namestimo Whatsapp, Vine in seveda Twitter ter Facebook. Prisotnost bolj znanih programov je pri priporočanju pametnih telefonov najpomembnejša, saj brez njih poleg brskanja po spletu in pošiljanja spletne pošte uporabljamo bolj malo pametnih funkcij. Vendar  Microsoftova trgovina še vedno ni na ravni iOS ali Androida in to je še vedno velika pomanjkljivost.

Lumia 625 je soliden telefon, ki pa strojno glede na model 520 ne prinaša zadostnega napredka, da bi ga bilo mogoče priporočiti. Če iščete poceni Lumio, bo 520 bolj smotrn nakup, dražji modeli pa pomenijo zadosten skok v delovanju, da opravičijo svojo ceno. 625 je pač na voljo zato, da so lahko finski tržniki v Excellu izpolnili celico, ki je dopolnila celoten spekter naprav. Lumie in Windows Phone na šibkejših napravah niso slaba kombinacija, a dejansko ta naveza deluje tako dobro, da je primeru modela 625 cenejši telefon povsem dovolj dober.

Nokia Lumia 625

Prodaja: 290 EUR, Mobitel od 192 EUR.

✓    Tekoče delovanje.

✗    Cena ne upraviči nakupa glede na cenejšo Lumio 520.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji