Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2013

Miška na prstu

O računalniških miškah večinoma ne razmišljamo posebej, gre za področje, kjer razvoj ni prav resen. Se pa zato tu in tam pokažejo naprave, ki ponujajo bolj samosvoje upravljanje računalnika.

Taka je Geniusova nova miš, ki na pogled nima nobene zveze z računalniškimi glodavci. Gre za napravo, imenovano Ring Air – prstan, na katerem imamo drsno površino, s katerim upravljamo kazalec na računalniku. Deluje seveda brezžično, v paketu dobimo tudi majhen sprejemnik, ki ga priključimo na vmesnik USB računalnika.

Zamisel je morda malce nenavadna, a priznamo, da se nam sprva niti ni zdela slaba. Naprava je namenjena predvsem poslovnežem oziroma vsem, ki imajo veliko predstavitev. Uporabna je tudi v navezi z večpredstavnimi računalniki, ki jih imamo priključene na televizorje in jih želimo upravljati iz fotelja. Držalo, s katerim jo nataknemo na prst, je iz gume in se razmeroma dobro prilega, za krmiljenje pa uporabljamo palec.

Žal se hitro izkaže za premalo natančno za resno delo. Del težave je v nenatančnosti tipala (to se vede kot zelo majhna drsna ploščica), veliko pa je tudi v tem, da s palcem enostavno nismo tako natančni kot s kazalcem. Pri opravilih, ki ne zahtevajo velike natančnosti (recimo upravljanje kakih prilagojenih vmesnikov večpredstavnih programov), se naprava še kar odnese, se pa moramo tudi tu nekoliko navaditi.

Priložena je programska oprema, pri kateri moramo po namestitvi žal spet zagnati računalnik. Nastavimo lahko funkcijske tipke, te so štiri, prilagodimo pa tudi natančnost (DPI). Naprava lahko simulira tudi srednji in desni klik miške, za predstavitve pa je uporabna tudi možnost drsenja po dokumentih.

Prstan – miška nas na splošno ni prepričala. Za tistih petdeset evrov, kolikor zahtevajo zanjo, so na voljo tudi boljše rešitve, ki so hkrati manj omejene. To je zanimiv, a zelo nišni izdelek, ki bi lahko bil boljši (in tudi cenejši).

Genius Ring Air

Miš v obliki prstana.

Izdeluje: Genius, www.geniusnet.com.

Prodaja: Bolje založene računalniške trgovine.

Cena: 50 EUR.

Za: Velikost in teža, zamisel.

Proti: Nenatančnost, cena, omejena raba.

✓    Preprosta namestitev, paket vsebuje kabel HDMI.

✗    Včasih se pri predvajanju naredi zamik, ne podpira vseh procesorjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji