Objavljeno: 28.9.2005 12:30 | Avtor: Arnold Marko | Monitor September 2005

Miniaturno brezžično

V svetu digitalnih projektorjev že kar lep čas obstajajo tudi modeli, ki se ponašajo z zelo majhnimi merami in težo. Kar precej smo jih že preizkusili, a z Infocusovim ultra-lahkim modelom LP120 se le stežka kateri kosa. Trdno ohišje iz magnezijeve zlitine je oblikovano dokaj nestandardno, saj je razmeroma široko, a zato precej manj globoko. Z nekaj več kot petimi centimetri višine, devetimi centimetri globine in 24 centimetri širine ga je tako mogoče zlahka nositi tudi v manjši torbici (recimo poleg prenosnega računalnika). Zaradi širine je projektor nekoliko bolj stabilen, kot je to primer pri večini najmanjših projektorjev. Teža ne dosega niti kilograma.

Kljub majhnosti se projektor ponaša z dokaj dobrimi tehničnimi lastnostmi. Ločljivost je XGA, slika ima torej 1024 × 786 pik. Za projiciranje uporablja tehnologijo DLP, ki sliko projicira s pomočjo majhnega čipa z vrtljivimi mikrozrcali. Uporabljen je en takšen čip, barve pa se ustvarjajo z barvno rozeto, ki se vrti pred čipom. 120 W žarnica UHP (ultra-high performance) ima deklarirano življenjsko dobo 2000 ur. Uradna navedba o svetlobnem toku je 1100 ANSI lumnov, največje kontrastno razmerje (t.i. Full On/Off) pa naj bi dosegalo kar 2000 : 1.

V praksi je slika res svetla in dokaj dobro vidna tudi v precej svetlih prostorih. Slika sicer ni povsem enakomerno ostra, tudi senc na kontrastnih prehodih je kar nekaj, barve pa imajo "klasične" slabosti, ki jih srečujemo pri tehnologiji DLP, kar pomeni, da npr. rumena ni rumena, temveč nekoliko "vleče" na oker.

Projicirati je mogoče na razdalji od 1,5 do 5 metrov, slika ima diagonalo med 0,89 in 3,47 metra. Tako majhne projektorje je ponavadi precej težje postaviti na ustrezno pozicijo od platna in tudi LP120 tu ni izjema. Lahko pa si pomagamo z zumom, ki sliko dodatno poveča za 16 odstotkov.

Projektor upravljamo z infrardečim daljinskim upravljalnikom, vse funkcije pa so dosegljive tudi s tipkami na vrhu projektorja. Na voljo so vse najbolj potrebne nastavitve za popravljanje osvetlitve in barv, digitalna korekcija trapeza (ki kakovost slike seveda poslabša), med drugim pa v preglednih menujih najdemo tudi tri stopnje moči delovanja žarnice. Manjša moč ugodno vpliva na trajnost žarnice, seveda pa je svetlost slike temu ustrezno slabša. Priključki so na stranici ohišja. Tu je digitalni M1-DA priključek, poleg tega pa še zvočni vhod (vgrajen je majhen zvočnik) in S-Video vhod. Priloženi video kabel se "odcepi" tudi v kabel USB, ki projektor poveže z računalnikom (z daljinskim upravljalnikom lahko potem recimo krmilimo predstavitve v PowerPointu).

Poleg projektorja smo preizkusili tudi dodatek Liteshow, ki omogoča brezžičen prenos slike med računalnikom in projektorjem. Uporaba je je skrajno enostavna, saj dodatek le priključimo na projektor, v računalnik namestimo pripadajočo programsko opremo, ki "odkrije" projektor v brezžičnem omrežju in že lahko projiciramo sliko računalnika brez uporabe kablov. No, ker gre za prenos po standardu 802.11b, ki omogoča hitrost le do 11 Mb/s, se slika prenaša v stisnjeni obliki, ki vpliva na kakovost slike. Hitrost osveževanja projicirane slike je sicer tako majhna, da brezžični prenos ni ustrezen za predvajanje filmov ali mehkih animacij, zadostuje pa za bolj "klasične" predstavitve. Nadzorni program omogoča, da izbiramo med tremi kakovostmi slike - manjša kakovost sicer res pomeni hitrejše osveževanje, je pa slika tudi res občutno slabša. Da pri prenašanju slike ne bi prihajalo do zlorab (in bi vsebino slik na platnu lahko videli tudi sosedje) je za prenos uporabljena 128-bitno kodiranje podatkov (AES). Vsekakor zanimiv dodatek, predvsem, če projektor ni v neposredni bližini računalnika. Liteshow ni združljiv zgolj s preizkušenim projektorjem, pač pa z vsemi Infocusovimi modeli, ki imajo digitalni priključek M1-DA.

Infocus LP120

Vrsta naprave: Projektor vrste DLP.

Ločljivost: XGA (1024 × 768 pik).

Mere in teža: 5 × 9 × 24 cm, 0,9 kg.

Izdeluje: Infocus, www.infocus.com.

Prodaja: Lestra, (01) 722 89 07, www.lestra.si.

Cena: 576.000 tolarjev.

Za: Majhne mere in teža, svetla slika, enostavna raba.

Proti: Nekoliko slabše barve.

Infocus Liteshow

Vrsta naprave: Dodatek za brezžični prenos slike iz računalnika v projektor.

Izdeluje: Infocus, www.infocus.com.

Prodaja: Lestra, (01) 722 89 07, www.lestra.si.

Cena: 98.400 tolarjev.

Za: Enostavna raba, omogoča brezžičen prenos.

Proti: Izguba v kakovosti slike, majhna hitrost osveževanja slike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji