Objavljeno: 31.5.2011 | Avtor: Sašo Čepon | Monitor Maj 2011

Mini v pravem pomenu besede

PCji v obliki, ki jo poznamo izpred deset in več let, počasi izginjajo z našega obzorja. Osebne računalnike uporabljamo za najrazličnejše namene in v veliko primerih ni več kakšne posebne potrebe po tem, da bi jih imeli v ohišjih, ki so za današnje razmere velikanski, saj nam današnja tehnologija to omogoča.

Sapphire Edge HD je mini PC v pravem pomenu besede. Meri 19,3 x 14,8 x 2,2 cm, kar je približno toliko, kot meri naša zunanja USB cd-rw enota. Ohišje naprave je elegantno, brez ostrih robov, narejeno iz dobre plastike, ki na otip deluje kot guma in uporabniku deluje prijetno. Na sprednjem robu ohišja sta dva priključka USB, zadnji del ohišja pa je namenjen priklopu VGA in HDMI. Tam sta še dva priključka USB, priključek za gigabitno krajevno omrežje LAN, vhod za mikrofon in avdio izhod. Računalnik se lahko prek WiFi vmesnika povezuje tudi v brezžična omrežja. Omeniti velja, da je del osnovnega paketa tudi pretvorni kabel, ki signal HDMI pretvori v DVI, ki ga bomo potrebovali za priklop malce starejših monitorjev, ki HDMI še ne poznajo. Srce računalnika je Intelov dvojederni procesor Atom D510, ki utripa s hitrostjo 1,66 GHz, družbo mu dela 2 GB pomnilnika DDR2. Za grafične operacije skrbi NVidiina kartica ION2 s 512 MB hitrega video pomnilnika. Podatke bomo shranjevali na Samsungov SATA disk, velik 250 GB. Nameščeni operacijski sistem je prastari Free DOS, mi smo ga takoj zamenjali in testirali z sistemom Windows 7. Glede na to, da optične enote ni, je najenostavneje, da izdelovalec gonilnike distribuira na ključku USB, uporabnik pa se tako izogne nadležnemu iskanju na internetnih straneh.

Specifikacije sistema obetajo veliko. Običajna pisarniška opravila, kot so uporaba orodij Office in brskanje po internetu, mini PCju ne povzročajo resnih težv, čeprav vse skupaj ne poteka tako gladko kot pri pravih PCjih ali prenosnih računalnikih. Zanimalo nas je tudi, kako izdelovalec opravičuje HD, ki ga najdemo že v samem imenu naprave. Tu pa zadeve niso več tako kristalne. Na disku se je takoj znašlo nekaj video posnetkov v različnih formatih in nekaj glasbe. Sapphire je vsebino uspešno premlel in poskrbel za predvajanje brez zatikanja, dokler nismo prišli do datotek tipa MKV, ki predstavljajo nekakšen neuradni standard za HD vsebino. Poskusili smo predvajati več MKV datotek z vsebino v formatu HD - 720p ali pa v Full HD - 1080p. Sapphire je pri predvajanju vsebin HD 720p pošteno spotil, vendar je vsebino predvajal spodobno, povsem gledljivo, čeprav ne čisto brez zatikanja, pri predvajanju 1080p vsebin pa je na žalost "klonil" in tako je zamisel o majhnem, elegantnem in cenovno dostopnem Home Theatre PCju nekako izpuhtela. Približno spodobno predvajanje HD posnetkov prek omrežja ne bo mogoče.

Ko potegnemo črto, ugotovimo, da Sapphire Edge-HD mini pc pravzaprav ni tako poceni, kot se zdi sprva. Stane tam okrog 300 evrov, vendar za uporabo potrebujemo še resen operacijski sistem, ki stane dodatnega stotaka, če dodamo še malo boljšo tipkovnico in glodavca, pa smo lažji še za enega. Za ta denar pa dobimo že spodoben prenosni računalnik, ki bo zagotovo omogočal več kot pa le brskanje po internetu in osnovna pisarniška opravila.

Mini PC računalnik

Procesor: Intel Atom D510 @ 1.66 GHz.

Pomnilnik: 2 GB.

Disk: 250 GB.

Grafična kartica: NVidia ION2 512 MB.

Izdeluje: Sapphiretech, www.sapphiretech.com.

Prodaja: www.pcplus.si

Cena: 320 EUR.

Za: Mere, oblika.

Proti: Ni operacijskega sistema, ni tipkovnice, miške.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji