Objavljeno: 31.5.2011 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor Maj 2011 | Teme: android

Mini Galaksija

Samsung je svojo nadvse uspešno družino pametnih telefonov s sistemom Android, imenovano Galaxy, razširil tudi na nižji del zmogljivostne palete. Svež predstavnik iz te ponudbe je Galaxy S5830, ljubkovalno "Ace".

Samsungov "As" od daleč zelo spominja na zadnji iPhone: poudarjena tipka domov, bleščeča obroba, mere zaslona (enaka iPhonovim trem palcem in pol) ..., a ko ga primemo v roke, le izda svojo cenejšo izvedbo, ki je predvsem plastična. Zadnji del je prijetno hrapav, a le s črnim pokrovčkom. V paketu namreč najdemo tudi belega, ki pa je povsem gladek. Glavni pokazatelj nižje zmogljivosti naprave se prikaže, ko jo vklopimo. Zaslon je nizko kakovostni TFT z nizko ločljivostjo 320 × 480 (HVGA), ki je precej manj prijeten za rabo kakor zasloni večjih bratov.

Nekje je bilo pač treba prihraniti, vendar ne smemo pozabiti, da je Android tako uspešen na trgu predvsem zaradi široke palete ponujenih modelov. Manj zmogljivi modeli pravzaprav kraljujejo, saj se uporabniki, ki menjajo svoje bolj tradicionalne modele mobilnikov, raje odločijo za cenejše pametne telefone, katerih sistem je sodobnejši. Samsungov As ima Android 2.2 (Froyo), ki je dopolnjen s Samsungovo preobleko TouchWiz, znano tudi iz preostalih Galaksij. Ta prinaša precej koristnih dopolnitev, kot je npr. možnost hitrega izklopa in vklopa nekaterih večjih porabnikov baterije (omrežji WiFi in 3G, bluetooth, GPS), pa tudi nadzor glasnosti in samodejne prilagoditve orientacije, vse je na voljo z gumbi, ki se prikažejo po razpiranju vrstice z obvestili. Domači zaslon ima, spet po zgledu iPhona, štiri mesta spodaj zaklenjena za ključne aplikacije - telefoniranje, stike, sporočanje in menu aplikacij. Samsung je dodal tudi nekaj dodatnih programov (npr. pisarniški paket ThinkOffice) in pripomočkov za domači zaslon, ko je npr. nadzor pognanih programov, a to pri zadnjih različicah Androida zaradi izboljšanega upravljanja pomnilnika ni več nujno orodje naprednejših uporabnikov. As se izvrstno znajde tudi v omrežju z drugimi Samsungovimi napravami, npr. televizorji, saj lahko s programom AllShare deli svojo večpredstavno vsebino z njimi, za kar izkorišča standard DLNA, ki pa ga je Samsung žal prikrojil malo po svoje, zato ni vedno uporaben tudi z napravami drugih izdelovalcev. Samsung je celo dodelal tarčo posmeha standardnega Androida - trenutno zaslonsko sliko je mogoče preprosto shraniti s hkratnim pritiskom tipk nazaj in domov.

Boljša stran Asa je zadnja kamera, ki s 5 milijoni pik, samodejnim ostrenjem in bliskavico LED ponuja možnost izdelave dokaj dobrih fotografij, če so svetlobne razmere primerne. Asov procesor sicer utripa pri 800 MHz, kar onemogoča snemanje kakovostnega videa, skupaj z dokaj skromnim delovnim pomnilnikov pa tudi celotno napravo naredi rahlo podhranjeno. A to je pač nižji razred. Kljub temu čaka Asa močna konkurenca preostalih izdelovalcev cenejših Androidov. Izbira zanj je tako predvsem stvar agresivne cenovne politike operaterjev in naše morebitne navezanosti na preostali Samsungov digitalni ekosistem.

Samsung Galaxy GT-S5830 (Ace)

Pametni telefon z Google Androidom.

Izdeluje: www.samsung.com.

Operacijski sistem: Android 2.2 (Froyo) v slovenščini z dodatkom TouchWiz 3.0

Tehnični podatki: Procesor ARM 800 MHz; pomnilnik 158 MB; GSM Quad band (850/900/1800/1900 MHz), HSDPA (7,2Mbps); WiFi b/g/n; kamera 5 megapik, samodejno ostrenje, bliskavica LED; akumulator 1350 mAh.

Odzivnost: 7.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 7.

Cena: 338 EUR, SiMobil od 1 EUR naprej, Mobitel od 1 EUR naprej.

Za: Sistem Android 2.2, kamera.

Proti: Slabša opremljenost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji