Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor December 2008

Microsoftova fotosinteza

Iz Microsoftovih laboratorijev zadnje čase prihajajo zanimivi izdelki. Med njimi je vzbudil največ zanimanja Photosynth.

Photosynth je program za sintezo tridimenzionalne slike iz množice dvodimenzionalnih posnetkov, ki mu je dodan pregledovalnik tridimenzionalnih rezultatov. Njegovo uporabo najlaže opišemo na zgledu.

Sprehod po izdelanem 3D modelu

Odpravite se na izlet in opazite lep trg. Nato se za dvajset minut spremenite v daljnevzhodnega fotografskega manijaka in poslikate trg iz vseh možnih položajev in kotov. Naredite veliko širokokotnih posnetkov, pa še več bližnjih posnetkov zanimivih detajlov. Nato poženete Photosynth in mu poveste, kje so vse te slike. Photosynth melje in melje, nato naloži rezultat v splet in vam vrne povezavo, na kateri si lahko ogledate tridimenzionalni model trga. Na njej so vse vaše slike, ki jih je program pravilno razmestil v prostor in opremil z navigacijskimi krmili za enostavno sprehajanje po trgu. Tehnologija Seadragon poskrbi, da se vedno prenese le toliko slikovnih podatkov, kot jih lahko prikaže vaš zaslon. Ko se premaknete na drugo mesto ali se približate objektu, se naložijo in prikažejo nove slikovne točke. Premikanje in prikaz sta tako hitra in ne zahtevata velikanske pasovne širine.

Najbolj impresiven del Photosyntha je, da celotno analizo slik in njihovo postavitev v prostor izvede samodejno. Program mora iz slik izločiti oblike posnetih objektov in nato ugotoviti, katere slike vsebujejo dele istega objekta, tudi kadar so bile posnete z različne oddaljenosti, pod različnim kotom in z različno povečavo. To mu velikokrat tudi uspe, pravzaprav večkrat, kot bi pričakovali, da je mogoče. Vedno pa ne.

Uvoz slik

Photosynth smo seveda preizkusili. Z 226 slikami cerkve Sv. Trojice na Vrhniki. Naloga je bila dokaj zapletena, vsaj za računalnik, saj je cerkev simetrična, obdaja pa jo niz (enakih) kapelic, za katerimi se začenja gozd. Program je več kot eno uro divje obdeloval slike in pri tem porabil skoraj 100 % procesorskega časa na računalniku z dvema Xeonoma 2,6 GHz. Nato je komplet obdelanih slik naložil v Microsoftove strežnike (to seveda tudi ni bilo hitro, kljub oddajni hitrosti 512 Kb/s) in prikazal rezultat. Če vas zanima, kaj je ustvaril, se odpravite na

http://photosynth.net/view.aspx?cid=5ED2B3A1-916A-4A4F-8ADC-26A77B537FB2,

ali pa odprite photosynth.net in v iskalno okence na strani vpišite "trojica". Za ogled potrebujete Internet Explorer 7 ali Firefox 2/3 na Windows XP ali Visti.

Glede na to, da je program svoje delo opravil povsem samodejno, moramo reči, da je rezultat fantastičen. Kljub temu imajo avtorji še veliko manevrskega prostora za popravke in izboljšave. V našem primeru je model razpadel na dve veliki skupini slik, ki med seboj nista povezani, ob njiju pa je "obvisela" še množica parov slik, ki jih programu ni uspelo nikamor umestiti. Če bi imeli možnost ročnega modeliranja, bi to lahko popravili, ker pa je Photosynth popolnoma samodejen, se moramo pač zadovoljiti z rezultatom.

Ob boljši izbiri teme (ali pa ob boljšem fotografiranju) pa zna Photosynth izdelati odlične 3D predstavitve. Kar oglejte si jih na photosynth.net.

Microsoft Photosynth

Kaj: Program za izdelavo tridimenzionalnih modelov iz množice slik.

Izdeluje: Microsoft, photosynth.net.

Cena: Zastonj.

Za: Popolnoma samodejno delo, večinoma dober rezultat, zanimivi izdelki.

Proti: Ne najde vedno vseh prehodov med slikami, le samodejno delo, velika poraba računalniških sredstev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji