Objavljeno: 27.6.2023 | Avtor: Boris Šavc

Microsoftov čistilec

Operacijski sistem Windows pogosto upočasnjujejo nepotrebne datoteke, programi in procesi, s katerimi se uporabniki že vrsto spopadajo na najrazličnejše načine. Med bolj priljubljenimi je brezplačni sistemski pripomoček »CCleaner«. A temu so z novim izdelkom razvijalcev iz Redmonda očitno šteti dnevi.

Microsoft je aplikacijo PC Manager začel preizkušati že lani z željo nadomestiti številne tuje pripomočke, ki so v praksi skrbeli za red in čistočo operacijskega sistema Windows. Uradna razlaga nezaželenosti pripomočkov, kakršen je CCleaner, je bila, da lahko tuji programski izdelki nehote poškodujejo register in naredijo težko popravljivo škodo. Aplikacija je zdaj v beta različici na voljo vsem uporabnikom operacijskih sistemov Windows 10 1809 ali novejših in Windows 11. Prenesemo jo z uradne Microsoftove spletne strani in namestimo po ustaljenem postopku. Po namestitvi deluje kot centralno mesto za dostop do vseh uporabnih orodij za upravljanje sistema Windows. Poleg tega prinaša številne pripomočke za preverjanje zdravja sistema, upravljanje pomnilnika, pojavnih oken in še več.

V prvem razdelku programa »Microsoft PC Manager« so orodja za čiščenje, ki lahko občutno pohitrijo delovanje računalnika.

Microsoftov PC Manager orodja v programu razdeli na dva dela. V prvem so orodja za čiščenje, v drugem pripomočki za večjo varnost sistema. Osrednji del prvih je Boost your PC’s performance. To je v bistvu orodje za upravljanje pomnilnika, ki zapre vse nepotrebne programe in počisti nepotrebne datoteke v ozadju. Aplikacija prikaže skupaj uporabljeni pomnilnik in prostor, ki ga zasedajo začasne datoteke. S klikom na gumb Boost damo računalniku nekaj dodatnega zagona. Akcije ne moremo ponavljati v nedogled, saj nam hitro sporoči, da je z našim računalnikom vse v redu (angl. Your PC is already running well). Uporaba funkcije je priporočljiva, ko na sistemu zaznamo občutno zmanjšanje odzivnosti.

Health Check« nam po izdatnem preverjanju zdravja našega sistema sporoči, katere stvari zahtevajo pozornost.

Naslednje je na vrsti orodje za preverjanje zdravja sistema Health Check, ki prikaže celovit pregled morebitnih težav. S klikom sprožimo iskanje stvari, ki zahtevajo našo pozornost, vključno s predpomnilnikom brskalnika, sistemskimi dnevniki, z začasnimi datotekami in s sorodnimi predmeti, primernimi za čiščenje. Pregled odkrije potencialne varnostne probleme in našteje zagonske programe, ki jih lahko onemogočimo, da zmanjšamo čas nalaganja sistema. Potem je tu razdelek Storage Management, ki vsebuje štiri pripomočke. Prvi je globinsko čiščenje Deep Cleanup, ki identificira vse predmete, primerne za brisanje, drugi pa orodje za iskanje velikih datotek na disku, ki pa žal pokriva le elemente na pogonu C. Priročna je zmožnost View in File Explorer, ki navedene datoteke prikaže znotraj Raziskovalca, kjer jih lahko ročno premaknemo ali izbrišemo. Zadnji dve možnosti sta zgolj bližnjici do v sistem vgrajenih orodij za samodejno sproščanje prostora Storage Sense in odstranjevanje nameščenih aplikacij Installed App List.

V razdelku orodij za večjo varnost sistema so tudi popravki operacijskega sistema in zaščita dežurnega spletnega brskalnika.

Druga skupina so orodja za večjo varnost sistema. Pod zavihkom Security se skriva gumb Scan, ki izvede hitro preverjanje na pogonu C. Neposredno iz aplikacije po želji namestimo tudi manjkajoče popravke operacijskega sistema Windows Update in dodatno zaščitimo spletni brskalnik. Če imamo kot privzeto izbiro nameščen tuj brskalnik, nas Microsoft prijazno opozori, da bi bilo priporočljivo, če ga zamenjamo s spletnim pohajkovalcem Edge. Na koncu je tu še orodje za preprečevanje neželenih pojavnih oken v sistemu, ki aplikacijam prepreči tovrstno dejavnost. Zaščito nastavimo z drsnikom Enable pop-up block in PC Manager nam bo posredoval seznam grešnikov, ki nas radi presenetijo z nadležnimi okni.

Microsoft PC Manager ni slabo sistemsko orodje, ki omogoča sproščanje pomnilnika in prostora za hrambo podatkov ter poskrbi za varnost operacijskega sistema v celoti. Ker je povrh vsega zastonj, ni razloga, da ga ne bi vsaj preizkusili.

Microsoft PC Manager

sistemski program

Kje: Microsoft.com.

Koliko: Brezplačno.

Za: Celovita rešitev, cena.

Proti: Beta različica ima nekaj manjših nevšečnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji