Objavljeno: 30.1.2024 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2024

Merjenje hrupa

Bobni v stanovanju, otroci na nogometni tekmi, šolski koncert, domači kino in številni drugi scenariji so situacije, ko smo občutljivi na stopnjo hrupa, ki ga povzročajo. Za dobre odnose s sosedi, zdrava ušesa malčkov in zadovoljne starše so nujne aplikacije za merjenje hrupa. Na srečo najdemo na tržnici App Store veliko dobrih tovrstnih izdelkov.

Prva je na vrsti v osnovi brezplačna aplikacija Decibel X, ki spremeni naš pametni telefon v umerjen, natančen in enostavno prenosljiv merilnik ravni zvoka. Ima standardni merilni razpon od 30 do 130 dB in preprost ter lepo oblikovan uporabniški vmesnik in ponuja veliko funkcij za merjenje intenzivnosti zvoka okoli nas. Naročnina v višini 50 evrov letno odpravi omejitve izvoza meritev, omogoči samodejno shranjevanje, izboljša umerjanje, se poveže s programom Health, razširi ponudbo fotografskih filtrov, podaljša čas snemanja, odstrani vodni žig z videoposnetkov in ponudi različne grafične nastavitve programa.

Program NIOSH Sound Level Meter so razvili na ameriškem inštitutu za varnost in zdravje pri delu (NIOSH). Gre za uporabno orodje za vse, ki delajo v hrupnih okoljih. Aplikacija poveča ozaveščenost zaposlenih o ravneh hrupa na delovnem mestu, jim pomaga sprejemati informirane odločitve o zdravju sluha in določiti, kdaj je potrebna zaščita sluha. Raziskovalci lahko aplikacijo uporabijo tudi za zbiranje podatkov o izpostavljenosti hrupu.

Grafično najmanj navdušujoča aplikacija je pravo profesionalno orodje, saj temelji na tradicionalnem merilniku ravni zvočnega tlaka (SPL) in vključuje balistiko, razpone, filtre in stopnje razpada. SPL Meter uporablja mikrofon mobilne naprave za zaznavanje zvoka in njegovo pretvorbo v vrednost SPL (angl. Sound Pressure Level).

Kot večina aplikacij za merjenje zvoka tudi Sound Meter uporablja mikrofon pametnega telefona za merjenje zvoka v bližnji okolici. Raven decibelov je prikazana na enostavno berljivi številčnici, rezultati pa plastično predstavljeni skupaj z referenco hrupa, ki primerja glasnost zvoka z znanim scenarijem iz prakse, na primer glasno ulico ali tiho knjižnico.

Za konec omenimo še aplikacijo Too Noisy, ki je namenjena merjenju ravni hrupa v okoljih z otroškimi skupinami. Učitelji lahko uporabljajo aplikacijo za nadzor glasnosti zvoka v učilnicah in omejevanje hrupa. Vmesnik je preprost in oblikovan tako, da se otroci aktivno odzivajo nanj, saj na zabaven in privlačen način grafično prikazuje ravni hrupa. Občutljivost aplikacije je mogoče prilagoditi za glasnejše dejavnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji