Objavljeno: 27.2.2024 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Marec 2024

Merilniki svetlobe

Merilnik svetlobe je naprava za merjenje količine svetlobe v prostoru. Z njim lahko pri fotografiranju določimo optimalno hitrost zaklopa in vrednost zaslonke za pravilno osvetljeno fotografijo. Telefon iPhone zahvaljujoč napredni tehnologiji, ki je vgrajena vanj, ter ob pomoči naslednjih aplikacij dostojno prevzame vlogo namenskih naprav za merjenje svetlobe.

Aplikacija myLightMeter fotografom ponuja visoko stopnjo zanesljivosti in natančnosti pri meritvah tako ob fotografiranju kot zajemanju videa. Ponuja branje v slabih svetlobnih pogojih ter dva načina delovanja, izmerjene in vpadne svetlobe. Na izbiro so nastavitve razpona zaslonke, osvetlitve (časa zaklopa), občutljivosti senzorja ISO ter določanja kompenzacije osvetlitve. Možnosti hitrosti zaklopa so od 4 minut do 1/8.000s, zaslonke od 1.0 do 512, občutljivosti ISO pa od 3 do 6.400.

Lux Light Meter Pro je v osnovi brezplačna aplikacija za naprave iOS, ki naprednejše zmožnosti skriva za naročnino. Aplikacija učinkovito meri intenzivnost svetlobe in je kalibrirana s profesionalnim merilnikom svetlobe, je enostavna za uporabo in funkcionalna. Popolna je za merjenje, primerjavo in prilagajanje svetlobnih jakosti tako v zaprtih prostorih kot na prostem. Aplikacija deluje tako, da z enim klikom zbira podatke o intenzivnosti svetlobe, izvaja meritve v realnem času, prikaže povprečne in najvišje vrednosti ter meri ob pomoči sprednje in zadnje kamere.

Lumu Light Meter je napredna aplikacija za profesionalce, ki deluje kot odsevni merilnik svetlobe in se zna povezati z istoimensko napravo. Aplikacija ponuja meritve osvetljenosti, temperature barv in tokovnega, zunanjega ter bliskovnega merjenja ekspozicije. Še posebej priročna je pri začetnikih, ki se spogledujejo z osnovami fotografije z bliskavico. Z njo med drugim pridobimo tudi vrednosti kontrasta, barvno temperaturo, kromatičnost svetlobe.

Program LightMeter LM-3000 je preprost za uporabo, a so njegove izmerjene vrednosti vseeno primerljive s kakovostjo profesionalnih svetlobnih merilnikov. Napreden algoritem omogoča občutljivost lovljenja tudi najšibkejših svetlobnih sprememb in s tem nudi nepogrešljiv pripomoček tudi na področjih zunaj fotografske panoge.

Za konec pregleda predstavljamo še najpreprostejšo aplikacijo za merjenje svetlobe, ki je namenjena določanju pravilne osvetlitve za fotografijo in je odlično učno orodje za študente ter začetnike filmske fotografije. Lghtmtr pomaga razumeti medsebojno povezanost nastavitev osvetlitve, svetlobne občutljivosti ISO in velikosti zaslonke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji