Objavljeno: 22.12.2015 | Avtor: Peter Gedei, hišni fotograf | Monitor Januar 2016

Manjše je boljše

Miniaturizacija v tehniki je bila vedno velik izziv snovalcem. Kako narediti izdelek, ki bo precej manjši, a bo hkrati zmogel vse, kar zmorejo tudi večji »sorodniki«, ali pa jih celo prekašal. Takšnih zgledov je zares veliko, ne nazadnje celotna računalniška tehnologija stremi k manjšim in zmogljivejšim napravam, pa tudi drugje si pomanjšav lahko le želimo.

Nedavno sem se po naporni fotografski akciji v zahtevni jami še precej časa ukvarjal z mislijo o manjši in predvsem lažji foto opremi. Pogrešal sem čase analogne tehnike in majhnih Olympusovih SLRjev, ki so v pomanjšanem merilu enako dobro poskrbeli za dober posnetek. Uvrščali so se med profesionalne fotoaparate in takega sem si zaželel tudi v današnjem digitalnem svetu. In ker sem si prag zastavil precej visoko, je bil tudi izbor precej pičel. Najbliže so se približali pri Fujiju s serijo FujiX, kar se je po prvem soočenju na terenu povsem potrdilo. Majhni in lahki fotoaparati z vrhunskimi objektivi se brez težav merijo z večjimi profesionalnimi »sorodniki« in moje mračne misli o prihodnjih težkih jamskih akcijah so se kmalu začele jasniti. Teža se je skoraj trikratno oklestila, sam transport pa sem lahko precej zmanjšal, celo toliko, da sem po jami vlačil le eno transportno vrečo. Največja bojazen pa je seveda veljala kakovosti posnetka. Ta naj bi bila po testnem obisku jame pričakovano visoka in to se je kasneje le še potrjevalo. Serija X bo sredi januarja praznovala peto obletnico in ob tem predstavila novega člana. Ta naj bi pridobil nekaj dodatnih megapik, na kakšna dodatna presenečenja pa bomo seveda še bolj pozorni.

No, zmanjševati sem začel tudi pri domači računalniški opremi. Ker sem zadrt privrženec stare šole z namiznimi računalniki, so prve posodobitve doživeli prav slednji. Diski se pospešeno umikajo SSDjem, ohišja se manjšajo, prvi poskus medijskega računalnika pod televizorjem je zamenjal miniaturni Asrock, nepotrebnega programskega balasta je čedalje manj. A z miniaturizacijo ne bom povsod pretiraval. Manjši monitor? Manj prostora na diskih? Manjši telefon? Hja, kar nepredstavljivo J

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji