Objavljeno: 31.5.2016 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Junij 2016

Manj kot en odstotek

Manj kot en odstotek

S to številko v Monitorju opuščamo rubriko, v kateri smo redno popisovali najboljše programe za telefone z Windows Phone. Ker je teh programov vedno manj (pa še ti niso vedno najboljši) in ker bo Windows Phone zdaj zdaj umrl.

Microsoft je bil v ospredju revolucije osebnih računalnikov oz. kar računalništva, kot ga poznamo danes. Lahko sicer razpravljamo o tem, kako se je podjetje v vsem tem času obnašalo do konkurentov in celo do uporabnikov, a tega, da svet brez Microsofta ne bi bil tak, kot je sedaj, ne moremo zanikati. Njegov operacijski sistem je od nekdaj tekel (in še vedno teče) na veliki večini osebnih računalnikov, nekoliko ga je v vseh teh letih uspelo izpodjesti le Applu, zanesenjaškemu Linuxu pa, kljub zastonjskosti, nikakor ne.

In vendar podjetje kljub svojemu velikanskemu tržnemu deležu nikoli ni pridobilo kultnega statusa, ki ga že od vsega začetka uživa npr. Apple. Microsoftov izdelek ni bil nikoli že privzeto obsojen na uspeh, kot to velja za Applove. Spomnimo se samo na »lastniški internet« (MS Network), nestandardni Internet Explorer, jezik VBScript, Silverlight in, ne nazadnje – na pametne telefone. Windows je pač uspel, ker je prišel na trg pravočasno in ker je še pravočasno postal boljši od konkurence.

Za Microsoftov operacijski sistem za pametne telefone tega ne moremo trditi. Z njim so tako zelo zamudili, da je velika večina uporabnikov že prej vzljubila Applove iPhone in Googlove Androide. Tudi če jih (še) niso, so jih njihovi prijatelji in znanci, in kritična masa je bila vzpostavljena. Windows Phone je sicer že kar nekaj različic zelo dober operacijski sistem, a danes na telefonih največ štejejo aplikacije, teh pa je od nekdaj primanjkovalo. Še tiste, ki so na ta sistem mukoma prispele, so bile slabše od različic za iOS in Android. Razvijalci pač težko najdejo energijo (no, denar) za razvoj aplikacij za tretji operacijski sistem, ki je za povrh še zelo drugačen od prvih dveh. Še posebej, če prva dva obvladujeta 99 % vseh uporabnikov na svetu. Da, po zadnjih podatkih je tržni delež Windows Phone zdrknil pod en odstotek!

Težko si predstavljam, zakaj bi bil telefon Surface uspešnejši od Lumie, če na obeh teče isti operacijski sistem. Kajti tudi Lumie so (bile), strojno gledano, zelo dobri telefoni.

Težko rečemo, da Microsoft ni poizkusil vsega, kar se je dalo. Tudi res izredno nizke cene niso pomagale. Ne nazadnje – ko je kazalo, da ne bo nihče več hotel izdelovati telefonov za Windows Phone, so si enostavno kupili svojega. In to kar Nokio, le nekaj let prej še največjega izdelovalca telefonov na svetu. Danes so milijarde, ki so jih vložili v nakup, računovodsko odpisali, Nokiine delavce odpustili, pravico do uporabe imena Nokia pa prodali nazaj – Fincem. Telefoni Nokia bodo tako še naprej na voljo, a bo na njih tekel Android, blagovna znamka Lumia pa bo najverjetneje umrla. Da Windows Phone počasi tone v pozabo, se zdaj napoveduje že javno, čeprav v Microsoftu to PRovsko zapakirajo v interpretacijo, da gre razvoj v smeri univerzalnih aplikacij Windows, ki tečejo na vseh napravah, tudi na telefonih. Čeprav teh počasi ne bo več. Morda lahko v prihodnje pričakujemo le še kakšno novost iz poslovnega oddelka, ki izdeluje prenosnike/tablice Surface – nekakšen Surface Phone. Težko pa si predstavljam, zakaj bi bil telefon Surface uspešnejši od Lumie, če na obeh teče isti operacijski sistem. Kajti tudi Lumie so (bile), strojno gledano, zelo dobri telefoni. Sploh pa, spomnimo se – najnovejša različica Windows 10, ki teče tudi na prenosnikih Surface, je končno pridobila ljubezen uporabnikov šele, ko se je večinoma znebila »kvadratnega« uporabniškega vmesnika, oz. ga je prikrila … Drugačnosti in nenavadnosti uporabniki pač ne cenijo.

Bi morda pomagalo, če bi se Microsoft po priporočilu največjega posamičnega delničarja (in nekdanjega direktorja) Ballmerja odločil za združljivost z Androidom? Tako namreč poskuša Blackberry in zaenkrat je videti, da mu uspeva. Morda. Toda kaj bi to pomenilo za Microsoftovo podobo razvijalca operacijskih sistemov?

Seveda pa vse povedano nič ne pove o samem Microsoftu, ki še vedno ostaja eden ključnih igralcev na tehnološkem nebu. Videti je, da mu ne manjka vizije in raziskovalne žilice, na kar zadnje čase kažejo koraki v umetno inteligenco (preberite si tokratno temo številke o botih) in predvsem v navidezno resničnost s Hololensi. Čeprav glede slednjih že počasi postajam skeptičen, saj Microsoft sistema še nobenemu ni popolnoma prepustil v preizkus. V Microsoftu je menda le nekaj »certificiranih« oseb za »predstavitev« sistema novinarjem, mimo njih pa se ni uspelo prebiti še nobenemu (novinarju). No, v Sloveniji se nam celo do teh certificirancev še ni uspelo prebiti, saj se jim tudi na pravkar končano konferenco NT niso uspeli oglasiti …

Časa, ko bomo še lahko svetovali: »Da bo babica lahko odprla kakšen mail, ji kupite Microsoft Lumio 550.«, kot počne naš Anže na naslednji strani, je torej vedno manj. Nato bomo babici svetovali kak poceni kitajski android.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji