Objavljeno: 21.12.2010 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor December 2010

Malo denarja, veliko zabave

Za naslednjo številko Monitorja, ki bo novoletno obarvana, si bomo ogledali množico napravic, ki jih že leta naplavlja domišljija razvijalcev in univerzalnost vmesnika USB. Kot nekakšno predjed pa si bomo že zdaj privoščili mali "mikroskop", ki za razmeroma veliko denarja ponuja veliko zabave, predvsem seveda nadobudnim otrokom.

Zaradi majhnosti slovenskega trga veliko zanimivih "igrač", za katere ni jasno, da se bodo prodajale v tisočih, le redkokdaj zaide k našim prodajalcem. Sedanja kriza je to še posebej poudarila, zato si lahko nekatere zanimivosti privoščimo le prek spleta. K sreči to, odkar smo v Evropski uniji, ni več prav težko. Na tak način smo si omislili tudi tokrat preizkušeni USB mikroskop Veho VMS-004D, ki obljublja kar 400-kratne povečave. Napravica v svetu ni nova, to pa nikakor ne pomeni, da ni zanimiva.

Strojni del naprave je pravzaprav le mini "fotoaparat" z ločljivostjo ene megapike (še pomnite tovariši?) in ustrezno optiko, ki omogoča zajemanje tudi iz neposredne bližine. Take bližine, da postane težavno že osvetljevanje predloge, zato je okoli objektiva nameščenih tudi nekaj belih LEDic, ki poskrbijo za osvetlitev. Na voljo je še nastavljanje povečave (od 30x do 400x) in seveda kabel z USB vtikačem.

Enostavna strojna oprema nakazuje enostavno programsko opremo. Kar nekoliko preveč, bi lahko rekli. Oblikovno deluje kot kakšen demo programček, kakršne smo pred davnimi leti dobili ob nakupu miške, vendar kar nekako - deluje. Na zaslonu v živo vidimo sliko, ki jo zajema mikroskop, s pritiskom na gumb pa lahko zajamemo statično fotografijo ali pa posnamemo video. Ko je fotografija posneta, jo lahko tudi "premerimo", da bomo kdaj kasneje natanko vedeli, koliko stotink milimetra je imel fotografirani las.

V praksi

Prvo, kar smo po daljšem igranju z napravico razočarano ugotovili, je to, da lahko na mikroskopu nastavimo le povečavo 30x ali pa 400x. No, lahko tudi kaj vmesnega, le slika bo popolnoma neostra/meglena. Škoda. Po drugi strani sta ti dve povečavi vendarle dovolj primerni za raziskovanje mikro sveta. S 30x povečavo lahko zelo lepo posnamemo milimeter ali več velike zanimivosti, kot so listi, travice, drobtinice in še kaj. S 400x povečavo pa se lahko zelo podrobno spustimo v sestavo barvila v časopisih, opazovanje čeljusti majhnih mravljic in še kaj. Pri tej največji povečavi moramo imeti kar nekaj potrpljenja, saj je vsak, še najmanjši premik mikroskopa na zaslonu videti kot skok čez pol zaslona. Enako velja tudi za nastavljanje ostrine (iz istega vzroka), včasih pa pride prav tudi nekaj sreče, saj se naprava (ali pa programska oprema) včasih odloči, da bo npr. bel papir obarvala modro.

Svetlo rumena barva brizgalnika je v resnici sestavljena tudi iz nekaj stotink velikih modrih in vijoličnih pik ...

Lasersko odtisnjena črka je v resnici vedno tudi malce razmazana ...

Ločljivost zajetih fotografij je 1600 × 1200 pik, kar je dovolj dobro. V spletu boste hitro našli video posnetke taljenja ledu, ki jih je Vegov mikroskop zelo dobro zajel. S fotografijami pa smo imeli zelo dobre izkušnje tudi sami. Presenečeni smo, recimo, potrdili (o tem smo namreč, že pred leti, pisali), da brizgalni tiskalniki tudi osnovne barve (npr. rumeno) sestavljajo s pomočjo drugih barv, da tudi laserski odtis ločljivosti 1200 pik ni tako zelo oster, kot si predstavljamo, in da so lahko zelo majhne mušice videti zelo, celo maksi grozljive.

Kakorkoli že, z mikroskopom se najbolj zabava naraščaj zgoraj podpisanega; namesto lupe s povečavo 4x pač uporablja USB igračko s povečavo 30x in 400x ...

Veho VMS-004D

Mikroskop USB

Kje: Veho, www.veho-uk.com.

Cena: 90 EUR.

Za: Zelo enostavna namestitev in uporaba, visoka povečava.

Proti: Velikokrat neostra slika, včasih težave z belino, ne omogoča vmesnih povečav, med 30 in 400x.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji