Objavljeno: 25.2.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2014 | Teme: Sony, pametni telefon

Mali veliki

Sony je z zadnjim rodom svojih pametnih telefonov zaplul po svoje, saj se je odmaknil od klasičnega izdajnega cikla drugih androidnih izdelovalcev. Ta trend se nadaljuje tudi z Xperio Z1 Compact, ki v imenu z razlogom nima besedice mini.

Japonci so z Xperio Z1 začeli razvojni cikel, ki je začel predvidevati več kot en telefon na leto. Drugi izdelovalci naprav v najvišjem cenovnem razredu ponudijo en telefon na leto in ti telefoni pridno nabirajo zaporedne številke v svojih imenih. Sony se je lani jeseni odločil model Xperia Z1 izdati slabih sedem mesecev po prejšnjem osrednjem modelu – Xperii Z. Tak tempo izdelovalcu nalaga konkretne posodobitve ob vsakem novem modelu in Sony nas zaenkrat še ni razočaral. HTC in Samsung tako redno dostavita en osrednji telefon na leto, ki v istem letu, nekaj mesecev kasneje, dobi še različico mini. Te naprave so, kot nam pove ime, manjše in manj zmogljive kot njihovi večji bratje. Prav tu je Sony zopet zajadral po svoje, saj manjši telefon te znamke ni manj zmogljiv in se zato imenuje Compact.

V manjši različici Z1 se torej skriva enako močan telefon in ob pregledu strojne moči je to jasno zelo hitro. Procesor je enak močnejšemu bratu, saj je v obeh napravah 2,2 GHz štirijedrni procesor, ki ima na voljo 2 GB pomnilnika. Prav tako sta enaki obe kameri in zadnja se tudi pri Compactu hvali z 20-megatočkovnim tipalom. Telefona sta si tako skorajda v vseh pogledih povsem enaka. Poglavitna razlika je zaslon, ki je pri Xperii Compact seveda manjši in sliko riše v ločljivosti 720 x 1280, ločljivost zaslona pri Z1 pa je 1080 x 1920. V praksi se razlika ne pozna, saj sta oba zaslona odlična in pri Compactu se manjša količina slikovnih pik ne opazi. Še vedno gre za vodotesen telefon, ki v zimskih mesecih in deževnem vremenu pride še kako prav in ga je na prostem pravi užitek vzeti iz žepa in ga uporabljati brez strahu pred vodo.

Že nekaj časa je glavni očitek Androidu to, da ni vrhunskega telefona, ki bi imel zaslon manjši od pet palcev, saj se zasloni večajo. Sony se je na te kritike odzval odlično in dostavil vrhunski telefon  manjših mer. Glede na prodajni uspeh Compacta bomo videli, ali so imeli ti kritiki prav ali pa se bomo morali vsi skupaj sprijazniti, da tako majhnih telefonov kmalu ne bo več.

Sony Xperia Z1 Compact

Telefon.

Izdeluje: sony.com

Cena: Še ni naprodaj.

✓    Majhnost.

✗    Sonyjeva preobleka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji