Objavljeno: 25.5.2010 | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus

Mali Dreambox

Potem ko so ljubitelji digitalnih satelitskih sprejemnikov nemškega izdelovalca Dream Multimedia sredi leta 2008 po vsaj dveh letih čakanja končno dočakali prvi sprejemnik visoke ločljivosti DM 8000 HD PVR (podrobno smo ga predstavili v lanski februarski številki), ki ima tako rekoč vse, kar bi si želeli najzahtevnejši gledalci televizije, je Dream Multimedia sredi lanskega leta predstavil še "minimalistični" sprejemnik DM 500 HD, mi pa smo ga, zaradi velikega povpraševanja, preizkusili šele zdaj.

Ker smo o "večjem bratu" DM 8000 izčrpno poročali kar na treh straneh, naj tokrat samo na kratko povzamemo podobnosti in bistvene razlike. Srce sprejemnika DM 500 HD je enako kot pri modelu DM 8000; vgrajen je enak procesor MIPS s taktom 400 MHz. Prav tako je programska oprema enaka, Enigma 2 (zasnovana na Linuxu), kar pomeni, da so odprte vse možnosti za številne dodatne funkcije s programskimi moduli ("plugini"), kot so VLCplayer, YouTube, bralnik e-pošte, spletni vmesnik ipd. Sprejemnik ima seveda 100-megabitni omrežni priključek (nima pa vmesnika WiFi), prek katerega ga povezujemo z drugimi napravami v krajevnem omrežju (osebnim računalnikom, diskovnim strežnikom ipd). S pomočjo zunanjega diska lahko tako izvajamo tudi funkcijo "začasna prekinitev gledanja".

Kaj vse "manjka"

Oba sprejemnika se po velikosti razlikujeta kar za desetkrat (DB 500 HD ni bistveno večji od njegovega daljinca) in za petkrat po teži, vendar, če dobro premislimo, ne manjka pravzaprav nič (bistvenega). Najprej moramo poudariti, da gre za izključno satelitski sprejemnik, torej imamo na voljo samo tuner DVB-S2, saj ob tako majhni škatli ne moremo pričakovati, da bi vanjo lahko vgradili dodatne sprejemne module (DVB-C ali DVB-T) ali, recimo, disk (sprejemnik pa ima eSATA priključek za zunanji disk, če že nimamo omrežnega diskovja). Prav tako ne moremo vgraditi predvajalnika/snemalnika za DVD - toda tako ali tako ga je bolj smiselno imeti v računalniku, kjer lahko posnetke pred zapisom na DVD še urejamo. Povedati pa moramo, da je osnovno urejanje - obrezovanje začetka in konca posnetka - vgrajeno že v samo Enigmo. Ob enem samem tunerju tudi ne moremo hkrati snemati enega programa in gledati drugega (razen v izjemnih primerih, ko sta oba programa na istem satelitskem transponderju).

Tudi priključki so samo "osnovni", najprej digitalni video HDMI, digitalni avdio S/PDIF (AC-3) in pa "klasični" SCART z vsemi analognimi priključki (analogni avdio, kompozitni video, S-video in komponentni video (tako RGB kot tudi YPbPr)). Ob priključku za ethernet je (iz nerazumljivega razloga) še priključek za (analogni) modem, kar verjetno res nima smisla, saj si ne znamo predstavljati njegove praktične uporabnosti. Priključka USB ni, je pa priključek miniUSB za servisne namene (namesto nekdanjega priključka RS232, ki ga tudi računalniki dandanes nimajo več). Sprejemnik ima na sprednji strani tudi en sam bralnik kartic - a to je prav tako dovolj za veliko večino uporabnikov. Zaradi varčevanja sprejemnik na prednji strani tudi nima razkošnega prikazovalnika OLED, temveč samo lučko za označevanje vklopa.

Neproblematična raba

Sprejemnik smo brez težav priključili na več različnih satelitov (razporeditev programov smo enostavno prekopirali iz DM 8000, saj bi sicer "skeniranje" nekaj tisoč programov trajalo kar nekaj časa) in ob pomoči različnih originalnih naročniških kartic preizkusili delovanje programov v visoki ločljivosti. H kakovosti slike nimamo pripomb, tudi preklopni časi so udobno hitri (dobra sekunda). Naj ob tem ponovimo še bistvene odlike programskega vmesnika Enigma 2, kot so pregledna razporeditev in možnosti urejanja programov, odličen vmesnik za teletekst (za "nostalgike"), domišljen elektronski programski vodnik (z različnimi načini pogleda). Skratka, ob navedenih omejitvah sprejemnik DB500 HD več kot zadovoljivo rabi svojemu namenu, kar najbolj udobnemu in kakovostnemu spremljanju satelitske televizije. Naš edini očitek je pravzaprav cena, saj lahko danes že za pol manj denarja dobimo funkcionalno tako rekoč enake sprejemnike z Daljnega vzhoda ...

Za preizkus smo uporabljali projektor Optoma HD 20 iz Centra Projekcije in Epson TW4400 podjetja Avtera.

Dreambox DM500 HD

Kaj: Digitalni satelitski sprejemnik.

Tehnične značilnosti: Sprejem DVB-S2, procesor 400 MHz MIPS (Broadcom), operacijski sistem Linux, 64 MB flash, 256 MB RAM.

Priključki: Digitalni video HDMI, digitalni avdio AC-3, analogni SCART, ethernet 10/100 Mbit/s, analogni modem, e-SATA.

Kdo: Dream Multimedia, www.dream-multimedia-tv.de.

Kje: Iskra Technics, www.iskratechnics.si.

Cena: 349 EUR.

Za: Majhen in zmogljiv sprejemnik, nizka poraba energije.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji