Majhne stvari, a velike radosti

Pregovor pravi, da je sreča v majhnih stvareh. Če se ozrem po beri nove elektronike, pripomočkov in programov v minulem letu, lahko staremu reku samo pritrdim. Obenem sem najbrž tvorno prispeval k poglabljanju svetovne krize na področju osebnih računalnikov in tablic. Vsi prenosniki v stanovanju so stari najmanj dve leti, starost namiznega računalnika, ki pa je še čisto vsak dan zvesti sopotnik, bom raje zamolčal, tablica je lanska, telefon pa predlanski. Vse deluje, nihče se ne pritožuje, zakaj bi torej spreminjali zgolj zaradi spreminjanja.

Toda povsem brez novost tudi lani ni šlo. Morda največji vtis je naredil name eden najcenejših računalnikov, kar si jih lahko omislimo, Raspberry Pi druge generacije. Preprosto arhitekturo in skromno zmogljivost sistema povsem zasenči njegova uporabnost in še posebej neverjetna pestrost projektov v skupnosti, ki ga obkroža. Pa naj gre za vlogo večpredstavnega predvajalnika, nadzornega sistema za povezovanje internetnih stvari v stanovanju, krmilnika za doma sestavljeno elektroniko ali pa kot povsem soliden rezervni računalnik. Neverjetno, kako globoko se spuščajo avtorji glede specifičnih funkcionalnosti, kjer na marsikaterem področju prekašajo komercialno ponudbo. Če pa kaj ne deluje, bo popravek in dopolnitev nared v nekaj urah ali dneh, ne pa mesecih, kot smo vajeni drugod.

Precej drugih novosti je povezanih z mobilnimi napravami. Kombinacija tablice, brezžičnega omrežja in dobrih bluetooth slušalk JBL se je izkazala kot neprecenljiva vrnitev v svet glasbe za tiste redke trenutke sprostitve, ki jih omogoča današnji divji tempo življenja. Ko smo že pri tem, v minulem letu se je tudi pri meni spremenil vzorec uživanja vsebin, tako da pretočno prenašanje (streaming) že skoraj prekaša vsebine, prenesene klasično (download).

Pametnega telefona definitivno ne uporabljam več samo za telefoniranje, temveč tudi pri športu, potovanjih in seveda za snemanje, fotografiranje vsebin. Prav zaradi tega moram nenehno paziti, da pri rekreaciji ne uporabljam preveč lokacijsko in senzorsko požrešnih programov, ki lahko preprečijo, da bi mi po vadbi sploh še kam uspelo telefonirati. Kdaj za vraga bodo naredili pametni telefon, ki bo tudi ob taki rabi zagotavljal vsaj spodobno porabo energije?

Ob vseh teh majhnih radostih sem morda pozabil na fizično največjo. Novi družinski avto ima vgrajen najbrž sodobnejši »infotainment« sistem kot marsikateri drugi računalnik v hiši. Toda novi Renaultov R-Link 2 je še nekako projekt v povojih. V avtomobilu, ki ima svojo lastno trgovino aplikacij, bi pričakovali presežke, a uporabniški vmesnik in delovanje včasih spominjata na mobilne operacijske sisteme izpred desetih let. Kljub temu menim, da gre za platformo, ki bo v bližnji prihodnosti doživela pravi razcvet.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji