Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Dare Hriberšek | Monitor Januar 2011

Majhne neumnosti - veliko zadovoljstvo!

Zagotovo je tudi vam že prišlo v roko kaj, kar naj bi vtaknili v vrata USB, pa tja nekako vendarle ni sodilo. Saj veste, ventilator USB, lučka USB, grelnik USB in podobne neumnosti. Potrudili smo se in v spletnih trgovinah s tako "pogrošno" robo izbrali najzanimivejše.

Računalnik ne sme biti samo delovno orodje. Poleg tega, da je uporaben, je lahko tudi lep in zabaven. Glede prvega je svetovni trg že dodobra izšolal Steve Jobs. Glede zabave pa se vsak zase trudimo že dolga leta. Že davno tega smo monotonost namizja vsaj malo razbili s tisto ovco, ki je padala gor in dol po zaslonu. Tisti z bolj nizkimi moralnimi standardi pa smo si v spodnjem desnem kotu omislili virtualno deklico, ki se je prikazala tu in tam ter odvrgla oblačila. Da bi priključili kaj strojnega, ni bilo niti misliti, saj zaporedna (COM) in vzporedna (LPT) vrata kaj takega niso omogočala, Kitajci pa so še razmišljali, s čim zavzeti svet. Potem je prišel USB. Nekakšen bratec Fireweara za reveže, ki je bil v svoji prvi različici zaradi počasnega prenosa manj primeren za kakšne resne stvari, denimo za zunanje shranjevanje podatkov. Nanj smo večinoma obesili kakšno miško, spletno kamero ali igralno palico. Kasneje se je USB izboljšal, razmahnil na vse možne naprave in je še vedno ključni prenašalec podatkov z diskov, fotoaparatov, kamer in telefonov. Še več, tudi kot soliden vir napajanja se je uveljavil.

Kje kupiti? Če vas zasrbijo prsti

Spodaj opisane igračke USB dobite v spletu, kje drugje. Najverjetneje jih boste našli na www.alibaba.com ali www.dealextreme.com, če ne, pa si lahko vedno pomagate z Googlom.

Zadnja leta pa doživlja pravo renesanso s poplavo plastičnih igračk, ki večinoma izvirajo iz manufaktur vzhodne Azije. Stanejo nekaj ali nekaj deset dolarjev, a znajo krepko popestriti vaše delovno okolje. V resnici smo bralne lučke in ventilatorje iz uvoda, pa tudi ključke vseh oblik v pregledu izpustili, ker je konkurenca in vsakodnevna navzočnost tovrstne šare prevelika.

Naj še povemo, da so v članku navedene cene tako, tako. Zapisali smo tiste, ki smo jih našli v spletnih trgovinah na drobno, tako da vanje niso vštete morebitna embalaža, poštnina, dajatve in drugo. Pa saj veste - pri partnerici ali partnerju še morda, pri gadgetih pa zagotovo ne gre varčevati.

Košček narave na mizi

USB Aquarium najverjetneje predstavlja največ, kar je kdo kdaj obesil na drugi konec USB kabla. Pravcati akvarij, ki drži poldrugi liter vode. To je seveda nekoliko malo za živo ribo, kak polž, rastlinica ali dve pa bi se v njem morda že dobro počutili. K akvariju sodi tudi večbarvna osvetlitev, zvoki narave, črpalka in filter - vse to je že vgrajeno v ohišje. Na sprednji strani je še LCD koledar, ki meri tudi temperaturo, in ura z budilko. Vse to poganjano z energijo enega samega USB vmesnika. Za 30 evrov, kolikor stane, je v ohišju še priročno držalo za pisala, ki ga potrebuje vsaka miza.

Pivce za živce

Pri delu se vedno prileže hladna pijača. Tale mini hladilnik (USB cooler), v katerega gre ena sama pločevinka, omogoča prav to. Čeprav gre v praksi verjetno bolj za ohranjanje temperature, naj bi se notranjost po zatrjevanju izdelovalca že 5 minut po zaprtju vrat ohladila na 8,5 stopinje. 15 evrov je vsekakor vredno plačati, da vam poslej ne bo več treba trošiti dragocenih kalorij za hojo do običajnega hladilnika. Da slučajno ne bi zamenjali piva s sokom, je notranjost osvetljena tudi z LED lučko.

Ko vam potrkajo na vrata ...

Povsod vas zasleduje DURS in morate biti v hipu pripravljeni uničiti sumljive fakture? Potem je najbolje, da poslej s sabo pod pazduho prenašate tale USB shredder oziroma rezalnik, ki svoje delo opravlja s črpanjem energije USB vmesnika ali pa s štirimi AA baterijami. Zmore uničiti dva A6 lista obenem (A4 liste je treba prepogibati na pol), prostornina posode pa je 1,6 litra. Da pa to ne bilo vse, zna naprava odpirati tudi pisma. Veliko za 25 evrov, kajne?

iŠilček

Vrzite že stran tisti šilček in odpustite tajnico, ki tako in tako ni počela drugega kot šilila konice. Za 15 evrov si raje omislite tale iSharpener, zlasti ker ima pred imenom znameniti "i" in še posebej, ker medtem ko opravlja svoje delo, v notranjosti veselo bliskajo barvne ledice. Če računalnika ni pri roki, ga je moč napajati tudi z baterijami.

Mini monitor

Pravi geeki že leta delajo z dvema, tremi ali celo štirimi monitorji. Če si želite, denimo, ločeno od Excellovih tabel odgovarjati na pošto, klepetati ali se kratkočasiti s pasjanso, si morda omislite katerega od štirih modelov Mino mini USB monitor, ki se med sabo razlikujejo po tankosti ohišja in možnostjo občutljivosti za dotik. Monitorčki imajo vgrajen video čip in za delovanje tako ne potrebujejo dodatne video kartice, pa tudi napajanja ne, saj zadostuje USBjevih 5V. Vsi po diagonali merijo 7 palcev, zmorejo ločljivost 800 × 480 pik, imajo kontrastno razmerje 400 : 1, vsakega je moč uporabljati bodisi v pokončni ali vodoravni legi, stanejo pa med 100 in 180 evri. Prav pred dnevi so pri Mimo napovedali prihod novega Mimo Eye9, ki bo imel višjo ločljivost in vgrajeno spletno kamero.

Skladovnica za diske

Gotovo ste se že kdaj znašli v situaciji, ko bi želeli svoj okuženi disk pregledati v drugem računalniku? Ali pa ste morda star namizni računalnik zamenjali s prenosnikom, pa bi stare diske kljub temu želeli še vpreči v domačo shrambo podatkov? Najhitrejša rešitev je tale dock, ki ga prek USB ali eSata vmesnika povežete z računalnikom, vanj pa je možno vlagati tako običajne 3,5- ali prenosniške 2,5-palčne diske. Velik gumb na sredini je namenjen t. i. vroči menjavi diskov, torej menjavi, pri kateri ni treba ugašati računalnika. Odvisno od tega, ali želite takega z eno ali dvema režama - na voljo pa je celo USB 3.0 različica - boste zanj odšteli med 30 in 60 evrov.

Higijena pred vsem!

Imate zobno krtačko tudi v službi? Najbrž v predalu ali pa celo malomarno odvrženo na delovni mizi? Menda se po takih krajih potika precej več bakterij kot pa v vaši domači kopalnici, zato brž 32 evrov na plan in si omislite tale higienski Toothbrush Sanitizer, ki z ultravijolično žarnico lepo razkuži vaše ustno orodje. Če na vsak način vztrajate, ga lahko namesto prek vmesnika USB napajate tudi z baterijami.

Svežina pred vsem!

Ob delu z računalnikom veselo prigrizujemo, kadimo, nosimo stare nogavice in znamo sploh duhovno zavdati okolici. Tale osvežilec zraka naj bi menda poskrbel za vse našteto, zraven pa pobil tudi katione, bakterije in plesen ter zrak navlažil in aromatiziral. Odrinite torej teh 15 evrov in količina brenčečega mrčesa okoli vaše delovne mize se bo vsaj prepolovila.

Čarajmo vsi

Predstavljajte si, kako sodelavci strmijo, ko položite roke na kristalno kroglo USB Plasma light in se v njej prikažejo čarobni kozmični žarki, ki spremljajo gibanje vaših prstov. Povišica vam gotovo ne uide. Če ne veste, zadevo je pogruntal Nikola Tesla, deluje pa tako, da je v krogli mešanica plinov pod nizkim pritiskom. Manjša krogla v središču ima vlogo elektrode, ki s pomočjo visoke izmenične napetosti pošilja delčke plazme proti zunanjemu obodu. Tako nekako pač. Za avreolo čarovnika v kolektivu je najbrž vredno odšteti 10 evrov.

Glej, mami, brez rok!

Stopalko, namenjeno izrednim dogodkom tipa "če šef mimo pride", smo v spletu opazili že pred leti, zdaj pa je za 25 evrov naprodaj nova različica, Stealt Switch II. Karkoli boste že počeli med službo na delovnem računalniku, pritisk na stopalko bo igranje ali gledanje erotike nadomestil s kako težko tabelo tržnih analiz. Stopalka omogoča pritiskanje posameznih tipk, miške ali zaganjanje makrov. Na osnovno napravo je moč povezati še do štiri dodatna pedala (12 EUR) in vsakemu dodeliti svojo funkcijo. Če eni od njih, denimo, dodelite tipko shift, se število funkcij malone podvoji. Postali ste car, ki ves čas sedi z rokami v žepih, dogajanje na zaslonu pa nadzoruje s stopali.

Ohladimo si r*t!

Že ime USB Butt cooler cushion ne pušča veliko prostora za ugibanje o namenu te naprave, tem bolj, ker vsi vemo, kako je poleti sedeti na stolu iz poceni umetnega usnja, zlasti če nam pravila oblačenja omogočajo nošnjo kratkih hlač. Za 45 evrov prejmemo majhen ventilator, ki poganja svež zrak v naluknjano sedalno blazino, kar se zdi učinkovita rešitev za prepotena in prilepljena hlebca. Ko se morate kam odpraviti, iztaknite USB in ga vzemite s seboj, saj je blazino moč priključiti tudi na vžigalnik v avtomobilu.

Brezžični helikopter. Z žičnim USB.

Včasih je pač treba odložiti delo in se pozabavati. Kaj lepšega za večnega otroka, kot daljinsko vodeni helikopter (USB RC Chopper), namenjen letenju v zaprtih prostorih in najedanju živcev sodelavcev. Nadzorujete ga s trikanalnim infrardečim kontrolerjem, prek USB vmesnika pa boste lahko napolnili tako daljinski upravljalnik kot tudi plovilo samo. Bilo bi malone nedopustno, če za 30 evrov, kolikor stane, ne bi bili na vsaki strani vdelani tudi pobliskavajoči ledici.

Slavna piskajoča pločevinka

Med geeki verjetno ni bolj priljubljenega domačega ljubljenčka, kot je R2D2 iz Vojne zvezd. Tale sedi na mizi, ima prilagodljive noge, nanj pa je moč priključiti do štiri USB naprave. Za tiste, ki potrebujejo dodatno energijo, je moč robotka priključiti na še dodatno 7,5 V napajanje. Če se vam zdi vse to premalo za 30 evrov, omenimo še, da bo vsake tri minute zavrtel glavo, pogledal z modrimi LED očmi in v vsem dobro znanem jeziku zažgolel kaj sočnega.

Zagodite jo sodelavcem

Če jo radi zagodete sodelavcem ali sostanovalcem, potem bo čas, da gredo risalni žebljički in samolepilni listki na hrbtu počasi v staro šaro. Za 15 evrov si omislite tale, na videz navaden USB ključek in ga vtaknite v zadnjo, manj vidno stran žrtvinega računalnika ter počakajte na zabavo. Naprava ima namreč nastavljiv časovni zamik, da se lahko mirno oddaljite, nato pa začne naključno vklapljati tipko Caps lock, begati z miško in tipkati naključne fraze. Najboljši rezultat da uporaba v direktorjevem prenosniku, kaki dve uri pred rokom za oddajo letnega poročila.

Samo za odrasle!

Preden namestite tegale simpatičnega psička, malce pomislite, kaj boste odgovorili otrokom, ko jih bo zanimalo, zakaj neki je kuža jezen na računalnik. Za deset evrov lahko izbirate med pasmama beagle in dalmatinec, žal pa naprava ne zna početi nič drugega; torej, lahko bi vsebovala vsaj še kak gigabajt pomnilnika, da jo je vredno nositi s seboj in da ima človek razlog, da jo potegne na plan. Še eden iz vrste popolnoma brezveznih gadgetov, ki pa so obenem tako rekoč "must have".

In zmagovalec je:

Tale kamenček, USB Pet Rock, počne... ne počne ničesar. Razen da vas lahko zelo zabava. Preprosto ga priključite na USB vmesnik in že vas bodo vsi spraševali, kaj neki ožičena skala počne. Vi pa jim lahko odgovarjate, karkoli ciničnega vam že v tistem trenutku pade na pamet. Obenem gre za enega najbolj ekoloških izdelkov, saj za svoje delovanje ne rabi energije, poleg tega je težko najti operacijski sistem, s katerim zadeva ne bi delovala. Ideja, vrtanje v kamnino ter nekaj kabla ceno temu hišnemu ljubljenčku postavljajo na 10 evrov, a je kljub temu povečini že razprodan.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji