Objavljeno: 29.11.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2022

Majhen in zmogljiv

V zadnjih letih smo se navadili, da so najzmogljivejši pametni telefoni običajno tudi največji. In obratno – če je telefon majhen, je hkrati tudi cenejši in manj zmogljiv. Pri tem je Apple izjema, a tudi oni so pred časom prešli na to, da ponujajo predvsem velike telefone, majhne (modele iPhone Mini) pa bolj po sili razmer, kot cenejši telefon. V svetu Androida je edina resna izjema Asus s svojim telefonom Zenfone.

Preizkusili smo novi Zenfone 9, predstavljen v sredini septembra. Osrednja lastnost telefona je njegova kompaktna velikost – zaslon po diagonali meri »le« 5,9 palca. To se morda ne sliši kot nekaj res majhnega, a v praksi je telefon ob boku večine drugih alternativ presenetljivo majhen. K temu prispeva tudi razmeroma tanek rob okoli zaslona, čeprav je (spet zaradi majhnosti) razmerje med zaslonom in robom vsaj na papirju slabše kot pri večjih telefonih – »le« 85 odstotkov.

Telefon zaradi svoje velikosti odlično leži v roki, tudi enoročna uporaba je zelo enostavna (sam vmesnik sicer ponudi tudi prilagoditve za enoročno uporabo, a te so že del Androida). Novinec je še celo rahlo manjši od svojega predhodnika. Zelo nas je navdušila zadnja stranica, obdelana z mehkim materialom, ki na otip spominja na semiš. Deluje mehko in rahlo hrapavo, na njej se prstni odtisi ne poznajo, daje tudi občutek trpežnosti, zaradi hrapavosti pa ni bojazni, da bi nam telefon zdrsnil iz roke.

Novi ZenFone 9 je odlična izbira za uporabnika, ki si ne želi velikega telefona, a vseeno hoče nekaj res zmogljivega.

Telefon je nekoliko debelejši, kot smo vajeni (9,1 mm), z ravnimi kovinskimi stranicami, ki nekoliko spominjajo na poteze nekaterih Applovih telefonov (zadnji dve generaciji telefonov Mini, recimo). Preizkusili smo črno ohišje, s katerim deluje telefon zelo nevpadljivo. Kakovost izdelave je odlična, telefon je tudi vodotesen po standardu IP68. Nekoliko presenetljiv je tudi klasični izhod 3,5 mm za slušalke na zgornji strani, ki ga je konkurenca veliki meri opustila.

5,9-palčni zaslon uporablja tehnologijo AMOLED, ločljivost je 2.400 × 1.080 pik (gostota je 445 pik na palec). Osveževanje gre do 120 Hz, ročno lahko nastavimo tudi 90 ali 60 Hz, na voljo je tudi samodejno preklapljanje med temi tremi vrednostmi. Svetlost je dobra, to velja tudi za barve in kontraste.

Strojna zasnova temelji na Qualcommovem Snapdragon 8+ Gen 1, torej procesorju, ki ga najdemo v vseh najzmogljivejših telefonih tega trenutka. Preizkušeni modeli je imel vgrajenih kar 16 GB pomnilnika, kar je za telefon res veliko, so pa na voljo tudi druge sestave – denimo cenovno razmeroma ugodna z 8 GB. Telefon je med vsakodnevno uporabo res izredno odziven in hiter, tudi pri preizkusih zmogljivostih se dobro izkaže. Vgrajeni akumulator 4.300 mAh je sicer zgolj povprečen, a je vseeno vzdržljivost dovolj dobra, da se mirno kosa s telefoni z zmogljivejšimi akumulatorji.

Največja hiba tega telefona je podpovprečni fotografski sklop. Na stisnjenem ohišju enostavno ni prostora za teleobjektiv, tako sta na voljo le klasični široki ter ultraširoki objektiv. Oba sta zgolj povprečna. Ostrina je še kar solidna, dinamični razpon in zmogljivost v temnejših pogojih sta podpovprečna, dobra pa je stabilizacija slike pri glavnem objektivu.

Novi ZenFone 9 je odlična izbira za uporabnika, ki si ne želi velikega telefona, a vseeno hoče nekaj res zmogljivega. Ob tem je tudi cena zelo razumna – vsaj pri vstopnih sestavah. Te so bile v času pisanja tudi edine, ki smo jih našli v naših spletnih trgovinah. Velikost pa je seveda dvorezni meč – vsem, ki so se v zadnjih letih navadili na razkošje velikih zaslonov, bo ta telefon enostavno premajhen.

Asus ZenFone 9

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 10

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 767 EUR (8 GB/128 GB)

Za: Edini zmogljivi, a hkrati majhen telefon Android, cena, material zadnje stranice.

Proti: Velikost marsikomu ne bo odgovarjala, podpovprečni fotografski sklop.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji