Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor April 2011 | Teme: android

Linux dol, Linux gor

Linux dol, Linux gor

Pred leti je bil Linux tisto, o čemer se je največ pisalo, tisto, kar je edino grozilo Microsoftovi prevladi na osebnih računalnikih in še kje. Danes je popolnoma drugače, o vsenavzočem Linuxu na namizju kot zamenjavi za Okna se upa razpisati le še redko kdo. No, razen svetovalci naše države, ki so Linux, kot kaže, ravnokar odkrili.

V davnih časih "pravih" računalnikov je kot edini "pravi" operacijski sistem slovel Unix, nekje blizu mu je bil še Digitalov VMS, če odmislimo IBMove velike sisteme. Edini, ki se mu je zares upal postaviti po robu, je bil Microsoft, ki je popolnoma iz nič naredil operacijski sistem Windows NT. Mimogrede, projekt je vodil nekdanji Digitalov človek, ki je naredil tudi VMS, kot se zelo lepo bere v knjigi Showstopper. In v resnici je še danes tako, da je edini po tej plati "alternativni" operacijski sistem Windows NT, pardon, Windows 7 oz. Server 2008 R2. Mac OSX izhaja iz Nexta, ta iz BSDja, ta je pa tudi "neka sorta" Unixa. In enako seveda Linux. Da o strežniških Solarisih in AIXih niti ne govorim.

Linux je bil pred leti kot zvezda, ki so jo nekateri pozdravili kot rešitelja iz temin Microsoftove prevlade na področju operacijskih sistemov. Bil je zastonj, razvijal se je v skupnosti, bil je zanesljiv in za uporabo je zahteval manj močne računalnike kot Microsoftova Okna. Večina tega še vedno drži, le namizne različice so se v tem času tako napihnile, da za delo zahtevajo bolj ali manj enako močan računalnik kot Okna.

Danes je videti, da je Linux bolj ali manj popoln zmagovalec na strežniškem področju, na področju telefonov (Android!), na področju domače elektronike (razni predvajalniki, televizorji, vsi uporabljajo neko podrazličico Linuxa), le na namizju osebnega računalnika je zadeva v zatonu. Še bolj v zatonu, bi lahko rekel. Po statistiki naših spletnih strani (monitor.si in mladina.si) odstotek linuxnih uporabnikov v zadnjem letu nenehno upada, hkrati pa se veča odstotek uporabnikov Macov in raznih mobilnih naprav (Android, iOS).

Razlog? Zaradi poznega prihoda na trg je bil Linux že v začetku hendikepiran, množica le napol združljivih različic je uporabnike odvračala, predvsem pa uporabniški vmesnik nikoli ni bil do konca izpiljen. Vsaj po mojih izkušnjah. Uporabniški vmesnik pač niso le lepe barve in množica ikon, temveč je v resnici ključna uporabniška izkušnja na njem. To najbolje ve Apple s svojimi iNapravami, ki se v zadnjem času lepo vzpenjajo po lestvici priljubljenosti. Slednjemu pri uspehu pomaga tudi odlična (nekateri bi rekli tudi prehuda) po(na)vezanost teh naprav med seboj, pravzaprav celoten ekosistem le-teh. Mimogrede, prodajalec Applovih naprav mi je pred časom razlagal, kako so ga "iz centrale" bodrili, da mora vlagati v prodajo iPodov, saj se bodo ljudje, ki jih kupujejo, z leti vrnili in kupili tudi še kaj drugega, večjega, dražjega. Recimo kak macovski prenosnik ali celo namiznik. Po njegovih besedah se zadnje časa dogaja prav to.

Če se vrnem nazaj - Linux na namizju bi v resnici marsikomu od domačih uporabnikov popolnoma zadostoval. Nekdo bi ga namestil kot "black box", z vsem, potrebnim za delo, in zadeva bi delovala. Pisarniški paket, dostop do interneta, pošte, vse brez težav. Pravzaprav bi se zapletlo le, ko bi mlajši (?) člani družine hoteli igrati moderne igre ali ko bi v trgovini kupili najnovejšo večnamensko napravo. Iger na Linuxu namreč bolj ali manj ni, podprtost najnovejših strojnih eksotik pa tudi ni vedno najboljša, kadar je. Sploh pa za odpravo morebitnih napak potrebujemo nekoga, ki jih bo znal odpraviti, in takih je na linuxnem področju pač manj kot pri Oknih.

In že smo pri naši državni upravi, ki je z zadnjo študijo (o njej nekaj strani naprej piše kolega Djurdjič), kot kaže, Linux ravnokar odkrila. Pardon, odkrila je odprtokodno programsko opremo, od pisarniških paketov in brskalnikov do Linuxa in (neobstoječih) poslovnih programov zanj. Pri tem se mi osebno morda še zdi smiseln prehod na OpenOffice in Firefox, še posebej v luči potrebnega izobraževanja za popolnoma drugačen Microsoftov Office 2007/10 (trakovi namesto menujev!), klamfati o tem, da bodo prešli na Linux in kar najhitreje še "prilagodili" vse namenske programe, ki trenutno tečejo v Oknih, je pa že kar smešno. Prilagodili okenski program za delo v Linuxu? Napisali znova, so hoteli reči, ne? Ja, to bo zagotovo zelo poceni ...

Je pa v resnici zabavno gledati, kako se začne dogajati, ko korporaciji grozi odvzem letnega prihodka 2,4 milijona evrov. Agencije kar naenkrat začnejo komunicirati z novinarji in jim poskušati prikazati njihovo stran problema in pišejo tiskovna sporočila, v katerih se, heh, zavzemajo za transparentno odločanje o ponudniku. Prejšnja leta, ko je isto (!) podjetje Ipmit glede primernosti odprte kode v državni upravi razsodilo popolnoma nasprotno, jih (ne)transparenca ni prav nič motila.

V resnici je zabavno gledati, kako se začne dogajati, ko korporaciji grozi odvzem letnega prihodka 2,4 milijona evrov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji