Objavljeno: 27.3.2018 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2018

Letošnje višje cene mobilne telefonije

Odprava gostovanja uporabniku omogoča brezskrbno uporabo mobilnih storitev v državah Evropske unije in združenega gospodarskega območja ne glede na to, katerega operaterja uporabniki izberejo v tujini. Upad prihodkov iz tega računa bodo domači operaterji reševali nadvse inovativno – s podražitvami.

Zagotovila ponudnikov mobilne telefonije, da odprava gostovanja ne bo povzročila občutnejših sprememb, so hitro zvodenela in kmalu bomo pristali na resnično trdih tleh. Podražitve se med nami, ponudniki mobilne telefonije tokrat kar tekmujejo med seboj, kdo jih bo predstavil manj očitno.

Telekom Slovenije

Telekom Slovenije je levji delež podražitev spravil pod streho že v začetku letošnjega leta, zato v trenutnem valu uvaja milejše, ponekod za naročnike celo ugodnejše spremembe.

Pri največjem ponudniku mobilnih storitev v državi se nam obetajo tri večje spremembe. Novim in starim naročnikom paketov Dostopni bodo dvignili kvoto domačega mobilnega interneta z 20 na 30, s 40 na 50 in s 60 na 100 GB, odvisno od posameznega paketa (A, B, ali C). Radodarnost je obliž na rano, ki je bodo ti uporabniki deležni ob prestopu meje. Namesto 20 GB prenosa po dosedanjih načelih politike poštene rabe jim bo na voljo zgolj 7, 9 in 12 GB. Vsak nadaljnji megabajt, porabljen v tujini, bo naročnika olajšal za 0,0073 evra. Po porabi celotne zakupljene količine se bo prenos ustavil, ne le upočasnil kot doslej. Bržkone bo posameznik imel možnost zakupa ene od podatkovnih opcij, ki ga bo do konca obračunskega obdobja obdržala pri digitalnem življenju. Ustavitev namesto upočasnjevanja bo s 1. aprilom aktivna tudi na domačih količinah zakupljenih podatkov.

Telekom – po porabi celotne zakupljene količine se bo prenos ustavil, ne le upočasnil kot doslej.

Če pozdravljamo samodejno povečanje zakupljenih količin podatkov in tako dokaj mirno sprejemamo zmanjšanje mobilnega internetnega pohajkovanja po tujini, pa ne moremo brez jeze mimo tretje novosti, ki nas čaka s prvim aprilom. Uporabniki paketa Dostopni A bodo namesto dosedanjih 120 minut klicev iz Slovenije v države Evropske unije imeli na voljo le 20 minut čezmejnega pogovarjanja. Seveda bo Telekom Slovenije priskočil na pomoč z nadgradnjo, ki bo prizadetim kvoto vrnila na prvotno stanje in – jih olajšala za pet evrov na mesec. Za konec so v Telekomu Slovenije napovedali še opustitev paketov Enostavni A in B. Interesentom bo na voljo posodobljena ponudba drugih mobilnih paketov.

A1

Nekdanji Simobil se je podražitvam do zdaj nekako upiral, a na koncu očitno popustil. Z aprilom se tako obetajo podražitve vseh mobilnih paketov v omrežju A1, večina bo uporabnike olajšala za evro na mesec, paket Orto Tripster+ celo za dva. Aprilsko vreme bo skisalo tudi ponudbo dodatnega gigabajta prenosa podatkov, ki bo namesto treh poslej stal pet evrov. Spremembam naj bi botrovala odprava evropskega gostovanja, uporabnike so enotne cene mobilnih storitev znotraj Evropske unije tako navdušile, da se je količina prenesenih podatkov v gostovanju menda kar šestkrat povečala. Njihove raziskave kažejo celo na to, da slovenski uporabniki mobilnega interneta v tujini porabijo več podatkov kot doma, kjer jim je večino časa na voljo domače ali službeno brezžično omrežje.

Telemach

Telemach je krizo prepoznal že februarja, opustil celo vrsto paketov in obstoječe podražil za najmanj evro. Uporabnikom so spremembe olajšali s povišanjem količine prenosa podatkov v državah EU (in EEA), s 1. marcem pa so znižali tudi cene storitev gostovanja v izbranih destinacijah zunaj držav EU/EEA (cene prenosa podatkov celo do 20-krat). Stari naročniki so imeli v skladu z določili 2. odst. 129. člena ZEKom-1 kot pri drugih ponudnikih, ki spreminjajo cene, pravico odstopiti od naročniške pogodbe brez odpovednega roka, brez plačila stroškov prekinitve naročniškega razmerja in brez pogodbene kazni, če se s predlaganimi spremembami niso strinjali. Še vedno pa velja, da je treba v takem primeru vrniti pogodbene ugodnosti, če jih je bil uporabnik zaradi vezave deležen. Mednje običajno sodijo subvencionirani mobilni telefoni in popusti na naročnino.

T2, HoT

Zanimivo, da ob vseh podražitvah velikih mali ostajajo neomajni. T2 pravi, da letos ni podražil cen mobilne telefonije (cene TV paketov so druga zgodba …), tako da ponudba in cene ostajajo nespremenjene. Zaenkrat prilagoditve cen mobilne telefonije ne načrtujejo, saj za to v tem trenutku po njihovem mnenju ni nobene potrebe.

Pridružuje se mu Hofer Telekom (HoT), ki se je javno zavezal, da cen kljub podražitvam tekmecev ne bo višal. Še več, sočasno, natančneje petega marca, je objavil novo ponudbo za paket HoT Mini, ki po nespremenjeni ceni slabih sedem evrov uporabnikom namesto enega ponuja tri gigabajte mobilnega prenosa podatkov. Sprememba velja tudi za stare naročnike, ki jim je HoT kvoto dvignil samodejno. Da se jim število uporabnikov od prihoda na trg lanskega maja neprestano veča, najbrž ni posebno presenečenje? V času pisanja jih imajo na seznamu že krepkih 33.000.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji