Objavljeno: 25.10.2011 | Avtor: Tilen Knaus | Monitor Oktober 2011 | Teme: android

Leteči HTC

HTC Flyer je prvi tablični računalnik podjetja HTC. Da v poplavi tablic z Androidov ne bi bili le še en (neuspešen) igralec, so se odločili narediti nekatere stvari drugače. Občutki so mešani, dosegli so drugačnost v pozitivnem in negativnem smislu. Ali bo navdušil kupce, bo pokazal čas, vsekakor pa so z nekaterimi odločitvami povzročili čudenje prvih ocenjevalcev in morebitnih kupcev.

HTC je izdelal 7-palčno tablico, ki po velikosti še najbolj spominja na prvotni Samsungov Galaxy Tab. Da želi biti Flyer na vsak način drugačen od konkurence, nakazuje že to, da je ohišje iz enega samega kosa aluminija, z dodatki bele plastike na zadnji strani naprave, okrog zaslona pa je črn rob. Po kratki raziskavi med testiranjem naprave so mnenja o privlačnosti deljena, nekaterim se zdi dobro grajen, kompakten in čvrst, drugi pa trdijo, da tablica zaradi preveč barv izpade ceneno. Dejstvo je, da se HTC ne more hvaliti, da so naredili posebej tanko in lahko napravo. Zaslon je dober in prikazuje sliko v ločljivosti 1024 × 600 pik. Pod zaslonom se tako v pokončnem kot tudi v ležečem položaju ob uporabi prižgejo osvetljene štiri fizične tipke. Vgrajeni sta dve spletni kameri, zadnja izdeluje slike s pet milijoni pik, prednja pa z 1,3 milijona pik. Za obe kameri lahko rečemo, da sta solidni, posebne hvale pa si ne zaslužita. Po položaju prednje kamere, torej tiste, ki snema uporabnika, je sklepati, da so v HTC razmišljali, da je tudi pri 7-palčnih tablicah privzeta orientacije naprave ležeča, in ne pokončna. Po naših izkušnjah pa ni tako. Nenavadno je tudi, da se niso odločili vgraditi fleša. Vgrajena 4000 mAh baterija omogoča, da tablico ob zmerni rabi polnimo vsaka dva dni, če jo pustimo povsem pri miru, pa zdrži brez polnjena precej več.

Tista nenavadnost, ki naj bi bila kriva, da bo tablico dvignila nad sivo povprečje, je pisalo, s katerim lahko na zaslon tablice pišemo, rišemo ali z njim označujemo besedilo. Takšno pisalo smo že videli v številnih oblikah, pri sodobnih tablicah pa pisala najdemo samo pri cenenih kitajskih modelih. Že po nekaj minutah dela s HTCjevim pisalem se izkaže, da je delo z njim nerodno, saj je nenatančno, težko in deluje okorno. Za slab občutek pri delu s pisalom je verjetno kriv predolg zamik od stika pisala z zaslonom do trenutka, ko tablica prikaže rezultat pisanja. Zapišemo lahko torej, da je zamisel že videna, izvedba pa precej klavrna in prepričani smo, da množic ne bo navdušila.

Moti tudi tudi enojedrni procesor, ki (vsaj marketinško gledano) izpade precej skromno v primerjavi z drugo aktualno ponudbo tablic. K sreči tablica kljub vsemu deluje zadovoljivo hitro in potrebe po dodatni hitrosti niti nismo občutili.

Od vseh nenavadnosti najbolj bode v oči, da na tablici teče "telefonski" Android Gingerbread, in ne "tablični" Android 3.0 Honeycomb kot pri konkurenci. To pomeni, da tablica močno spominja na velik telefon, sploh ker je Android preoblečen še v Sense 3.0, kot vsi pametni telefoni HTC. Čaka nas torej popolna Sense 3.0 izkušnja, ki bo nekatere sicer navdušila, androidnim puristom pa bo dvignila kocine. Ne moremo se znebiti občutka, da Sense sodi v telefone, v tablice pa ne, vsaj ne v tej obliki. Resda je HTC nekatere dele prilagodil večjemu zaslonu in tako nekateri programi v ležečem načinu uporabe tablice delujejo drugače - tablicam primerneje. A večinoma programi še vedno "mislijo", da tečejo na telefonu in temu primerno slabo izkoriščajo veliko ločljivost - praznega prosta med ikonami je veliko. To ne velja samo za vgrajene programe, tudi za večino tistih s tržnice. Programi, pisani posebej za Android 3.0, večinoma zelo dobro obvladajo delovanje v pokončnem in ležečem načinu in izkoriščajo več prostora na zaslonu, programi, pisani za nižje, torej telefonske različice Androida, pa imajo s tablicami veliko težav.

Nameščeni programi so stari znanci, nekaj pa je dodatkov. Poleg vseh programov, ki so del okolja Sense, je na HTC Fyler privzeto nameščen Kindle for Android, na voljo je Amazonova glasbena tržnica, bralnik datotek PDF in pisarniški paket Polaris Office. HTC je dodal nekaj programčkov, namenjenih prikazu delovanja svinčnika, eden takih je Sketchbook, ki počne točno to, kar namiguje ime programa - ponuja beležnico, v katero lahko čečkamo.

Kot vse drugo pri tej napravi je tudi končna ocena mešana. Tablica je nekaj posebnega, a ni revolucionarna. Končni izdelek je dober, tako sama naprava kot programska oprema, a ob uporabi ne blesti. Zmoti tudi cena, ki je primerljiva z večjimi, lažjimi, hitrejšimi in zmogljivejšimi napravami, kot je iPad ali pa zadnji tablični izdelki Samsunga. Če povzamemo, HTC Fyler zares spominja na stari Galaxy Tab, tako po velikosti kot po nameščenem Anroidu. Ali je v tistih nekaj malenkostih, po katerih prekaša staro napravo, res toliko boljši, kot je dražji, pa že dvomimo.

Za konec še misel o velikosti. Kot mnogim (vendar ne Stevu Jobsu), se 7 palcev tudi nam zdi idealna velikost za tablico. Ne premajhna za udobno delo, a še dovolj majhna, da jo lahko nosimo in držimo z eno roko in uporabljamo kot bralnik elektronskih knjig. A zdaj smo že videli, da to še zdaleč ni dovolj, da bi bila tablica tudi tržno uspešna.

HTC Flyer

7-palčni tablični računalnik z Androidom.
Izdeluje: www.htc.com.
Cena: Pri Mobitelu 691 EUR, z vezavo od 49 EUR naprej.
Za: Dobra izdelava, format.
Proti: Android za telefone, slabo izvedeno pisalo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji