Objavljeno: 25.9.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2018

Lenovo Yoga 730

Novi hibridni prenosnik Yoga 730 je solidno nadaljevanje lanskega modela Yoga 720. Gre za tanek, stilski prenosnik, ki ga lahko zavrtimo okoli tečajev in postane razmeroma velika tablica. Meri na zahtevnejše domače uporabnike, sploh tiste, ki želijo lahko, elegantno in prenosljivo napravo. Preizkusili smo 13,3-palčni model, na voljo je tudi večji, 15,6-palčni.

Ohišje je iz sivega, rahlo hrapavega aluminija, na katerem se prstni odtisi skoraj ne opazijo. Ohišje je rahlo zaobljeno, po našem mnenju je le spodnji rob malenkost ostrejši, kot bi si želeli. Tipkovnica ponuja skoraj ravne, zelo nizke tipke, ki kljub nizkemu profilu ponujajo dober povratni odziv in prijetno izkušnjo. Omeniti velja le nizko tipko Enter, ki se je pač moramo navaditi, pohvalimo lahko osvetlitev tipk. Sledilna ploščica je razmeroma velika in dovolj natančna, v desnem vogalu pod tipkovnico je tudi bralnik prstnih odtisov.

Stereo zvočnika nista nič posebnega, tu se pač pozna omejitev razmeroma tankega ohišja. Velik plus preizkušenega modela je zelo dober zaslon, ta uporablja matriko IPS in ponuja visoko ločljivost 4K (3840 × 2160 pik). Je sicer svetleč, a to je standard pri zaslonih, občutljivih na dotik. Po našem mnenju je sicer model z bolj klasično ločljivostjo FullHD (1920 × 1080) smotrnejša izbira, saj je okrog dvesto evrov cenejši, a se tudi tega ne bi branili.

Na tankem ohišju ni ravno veliko prostora za vmesnike. Tako sta na levem robu dva vmesnika USB-C, eden od njiju je namenjen tudi napajanju prenosnika. Na drugi strani je še klasični vmesnik USB, seveda po standardu 3.1, pogrešali smo bralnik pomnilniških kartic in izhod HDMI (je pa res, da lahko z adapterjem prek USB-C dobimo tudi vmesnik za video).

Strojna oprema je dovolj zmogljiva za tako rekoč vsa opravila. Gre za Intelov Core i7-8550U, zraven je 16 GB pomnilnika, pogon je seveda SSD, velikost 256 GB. Za grafiko skrbi Intelova vgrajena rešitev. Procesor se dobro obnese in ob zmerni uporabi ponuja tudi dovolj majhno porabo energije, pri daljših zahtevnih opravilih pa se prenosnik opazno segreje. Vseeno gre za zelo hiter prenosnik pri vsakdanjih opravilih, tudi količina pomnilnika je dobro izbrana, da lahko brezskrbno uporabljamo večje število poslovnih programov (in zavihkov v brskalnikih).

Nova Yoga 730 ponuja veliko v tankem in lahkem ohišju, le cena je temu primerna. Po našem mnenju je tudi model z zaslonom nižje ločljivosti povsem dobra, če ne boljša izbira, pa tudi pri procesorju bi brez slabe vesti izbrali malenkost cenejši model – denimo Core i5. Ohišje sicer ostaja enako kot pri predhodnikih, tudi ti bodo še nekaj časa na prodaj.

Lenovo Yoga 730 – 131KB

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1291

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1385

Trajanje delovanja: 4 ure 21 minut

Zgradba in oprema: 9

Velikost in teža: 10

Mere: 30,7 × 21,6 × 1,4 cm, 1,2 kg

Značilnosti: Intel Core i7-8550U, 1,8 GHz, 16 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth

Zaslon: 13,3-palčni, 3840 × 2160 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Pro

Cena: 1500 EUR

Prodaja: www.alterna.si, www.mikropis.si, www.diss.si

Za: Zmogljivost, mere in teža, kakovost izdelave, kakovost zaslona.

Proti: Cena, nima izhoda HDMI in bralnika pomnilniških kartic.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji