Objavljeno: 25.4.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2017

Lenovo Yoga 720 15,4

Od Lenova smo ta mesec dobili dva tanka prenosnika v novi seriji Yoga 720, poleg manjšega še petnajstpalčni model. Spet gre za prenosnik, pri katerem lahko zaslon zavihtimo naokoli, tako da je tipkovnica na spodnji strani in držimo v rokah tablico. Ta je še manj primerna za tako delo, saj je še večja in težja. Je pa zato kot prenosnik nekoliko boljši od manjših sorodnikov.

Kovinsko ohišje je kljub večjim meram dovolj dobro in togo, spet pa je spodnji del nekoliko oster. To zmoti bolj takrat, ko je zaslon zavrten v položaj tablice, a smo oster rob kljub temu opazili tudi med tipkanjem na pisalni mizi. Tipkovnica je glede na tankost ohišja presenetljivo dobra, tipke so za kak mikron usločene, imajo zelo malo hoda, a dovolj natančen povratni odziv. Manj smo bili navdušeni nad sicer veliko krmilno ploščico, predvsem je občutek pri kliku nekoliko medel (tu se spodnji del ploščice malenkost upogne na levi in desni strani). Na desni strani ni številčnice, a je zato dovolj prostora med tipkami, da je tipkanje dovolj udobno. Zvočnika sta malce boljša kot pri manjših različicah, a kljub oznaki JBL nista posebej navdušila. Zaslon je dovolj dober, v preizkušenem modelu je bila matrika ločljivosti 1920 × 1080, na voljo so sicer tudi modeli z ločljivostjo 4K. Občutljivost za dotik je dovolj natančna, barve dobre in živahne, je pa čez svetleča prevleka.

Bolj navdušujoča je bila vgrajena grafična kartica. Gre za Nvidiino GeForce GTX 1050, ki v prosti prodaji za namizne računalnike stane nekaj več kot sto evrov in jo pogosto priporočajo kot solidno vstopno kartico za tiste, ki bi posegali tudi po igrah. Ta različica za prenosnike je sicer malce manj zmogljiva, a kljub temu pomeni, da lahko tudi novejše igre poganjamo brez težav. Zraven je vgrajena tudi Intelova 620, ki poskrbi za malenkost varčnejše delovanje takrat, ko ne potrebujemo resnejše grafične moči. Procesor je Intelov Core i5-7300HQ, dober predstavnik višjega srednjega razreda. Njegov takt je 2,5 GHz, v pomoči mu je 16 GB pomnilnika. Za podatke je na voljo kar 1 TB pogon SSD, kar je ta hip še vedno bolj redkost pri večini prenosnikov, saj je večina naprav praviloma opremljena z 256 ali 512 GB velikimi pogoni.

Pred kratkim smo opisali nekaj zmogljivejših Lenovovih prenosnikov iz serije Legion, namenjenih zagrizenim igričarjem. Ti imajo poleg zmogljivejših grafičnih kartic prednost tudi pri vmesnikih. Pri tej Yogi smo namreč pogrešali vsaj še kak izhod za video (denimo HDMI ali DisplayPort), pa tudi klasični omrežni vmesnik bi bil dobrodošel. V Lenovu so tako raje ostali pri USBju, konkretno sta na voljo dva klasična USB po standardu 3.0 in en vmesnik UCB-C. Tako kot pri manjšem modelu smo tudi to pogrešali bralnik pomnilniških kartic SD.

Večji Yoga 720 je zanimiv prenosnik, za katerega pa smo dobili občutek, da ne ve najbolje, komu je zares namenjen. Tistim, ki potrebujejo lahek in tanek prenosnik za mobilnejše delo, bo bolj odgovarjal kateri izmed manjših prenosnikov Yoga (ali tudi kak model konkurenčnih podjetij). Grafična kartica je sicer solidna, a bo za resne igralce iger malo premalo, sploh ker manjka še kak vmesnik. Kot tablica je naprava prevelika, pretežka in preokorna, obenem pa tudi ni ravno poceni.

Lenovo Yoga 720 15,4

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 186.

Večpredstavi indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 180.

Trajanje delovanja: 3 ure 06 minut.

Mere: 31 × 21 × 1,4 cm., 1,3 kg.

Značilnosti: Intel i5-7300HQ 2,5 GHz, 16 GB RAM, 1 TB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena: 1300 EUR.

Prodaja: www.alterna.si,

www.mikropis.si, www.diss.si.

Za: Zmogljivost, velikost in teža glede na zmogljivost.

Proti: Cena, omejen nabor vmesnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji