Objavljeno: 25.4.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2017

Lenovo Yoga 720 13,3

Lenovo v svoji seriji Yoga prodaja prenosnike s tečaji, tako da se lahko prelevijo v tablice. Pri tem poudarjajo tudi vse druge vmesne načine rabe, torej da prenosnik obrnemo naokoli, kot šotor, denimo za ogled filmov. Po pravici povedano, nas te naprave večinoma niso prepričale kot tablice, a so se izkazale kot solidni tanki prenosniki – tokrat preizkušeni Yoga 720 z nekoliko manjšim zaslonom se drži te tradicije.

Prenosnik se hvali s kakovostnim kovinskim ohišjem, a sta se nam zdela spodnja robova kar malce preostra. Ohišje kljub temu deluje trpežno, tečaja sta dovolj močna, da prenosnika ni mogoče odpreti z eno roko, temveč moramo spodnji del z drugo pridržati. Soliden je tudi zaslon, pohvali se z ločljivostjo 1920 × 1080. V uporabi je matrika IPS, ki ponuja dobre barve in vidne kote, je pa čez njo svetleča prevleka, kot je v navadi pri tablicah. Seveda je zaslon občutljiv za dotik. Ko ga obrnemo naokoli, se tipkovnica sama izključi.

Tipkovnica je glede na tanko ohišje kljub vsemu kar dobra. Tipke imajo sicer zelo malo hoda, a je povratni odziv dovolj dober, zmotila nas je le nizka tipka Enter. Zvočniki niso nič posebnega, spet je to bolj zasluga tankega ohišja. Zmotila nas je tudi odsotnost bralnika za pomnilniške kartice SD. Sicer verjamemo, da je ta (tako kot klasični omrežni vmesnik) vedno manj v rabi (sploh odkar večino fotografskih bremen prevzemajo telefoni), a bi si ga kot fotografi kljub temu želeli.

Ciljni uporabniki bodo z ve­seljem zamenjali nekaj milime­trov debeline za več vmesnikov.

Enako velja tudi za druge vmesnike. Tu so prešli na nekoliko bolj množično rabo vmesnika USB-C, konkretno sta tu na voljo dva, eden od njiju je odgovoren tudi za napajanje prenosnika. Na drugi strani je še klasični USB po standardu 3.0. Pogrešali smo še kak izhod za video (denimo HDMI ali DisplayPort), je pa res, da je mogoče to (seveda z adapterji) dobiti tudi pri USB-C. Seveda je vgrajena brezžična enota za WiFi in Bluetooth, pri prvem so podprta tudi novejša omrežja po standardu 802.11 AC.

Prenosniki, ki jih zadnje čase preizkušamo, so večinoma že vsi preklopili na Intelovo novo družino Kaby Lake in tudi ta ni pri tem nobena izjema. Uporablja odličen procesor Core i7-7500U, njegov takt je 2,7 GHz, po potrebi ga nekoliko zveča na 2,9 GHz. Zmogljivi procesor je kljub vsemu dovolj varčen, na našem preizkusu je prenosnik zdržal skoraj pet ur. Zraven ima 16 GB pomnilnika, kar je res lepa zaloga, sploh če pomislimo na nekoliko manjši zaslon, zaradi katerega po vsej verjetnosti ne bomo poganjali ravno velikega števila programov hkrati. Za podatke so vgradili Samsungov pogon SSD velikosti 512 GB – spet dobra odločitev. Za grafiko poskrbi kar Intelova Graphics 620.

Nova Yoga 720 je vsekakor soliden, dobro zaokrožen tanek in lahek prenosnik, ki se lahko prelevi tudi v tablico. Kot smo že večkrat pisali, se v taki vlogi naprave z Windows 10 (kakršna je torej ta) ne znajdejo najbolje, predvsem po zaslugi programov, ki niso prilagojeni takemu načinu dela. A tablicam načeloma ne gre tako dobro, kot so izdelovalci še pred nekaj leti upali, takemu prenosniku pa prilagodljivost kljub vsemu ne škodi.

Lenovo Yoga 720 13,3

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 195.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 168.

Trajanje delovanja: 4 ure 49 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 10.

Mere: 31 × 21 × 1,4 cm., 1,3 kg.

Značilnosti: Intel i7-7500U 2,7 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 13,3-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena: 1200 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, www.mikropis.si, www.diss.si.

Za: Zmogljivost, velikost in teža.

Proti: Cena, omejen nabor vmesnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji