Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2017

Lenovo Yoga 520 14

Lenovo je pred nekaj leti vpeljal novo blagovno znamko za prenosnike, ki se prelevijo v tablice. Gre za naprave Yoga, ki jih zdaj ponujajo v kar nekaj cenovnih razredih in v razmeroma veliko različnih sestavah. Najnovejša je model 520, ki ravno prihaja na prodajne police.

Gre za razmeroma kompakten štirinajstpalčni prenosnik s tankim aluminijastim ohišjem. Po tankosti sicer ni v samem vrhu, a so razlike med modeli res majhne. Enako velja za težo – 1,7 kilograma ni tako malo, to je kar spodobna teža. Ohišje je proti robovom nekoliko zaobljeno, preizkušeni model je bil odet v zanimivo zlato barvo. Za obračanje zaslona naokoli, torej za uporabo v tabličnem načinu, skrbita dva tečaja, da dajeta soliden občutek kakovosti.

Tipkovnica je za ta razred naprav med boljšimi – pri modelih, ki se prelevijo v tablice, pogosto dobimo res tanke, slabo odzivne tipkovnice, ta pa je kljub vsemu kar solidna. Zvok je zgolj povprečen, enako velja za sledno ploščico. Zaslon je seveda občutljiv za dotik, smo pa bili pri njem razočarani nad ločljivostjo – 1366 × 768 je danes razmeroma malo, sploh pri nekoliko bolj premijskem izdelku. Vidni koti so solidni, enako velja za barve.

Danes res vsem priporočamo uporabo SSDja, sploh v prenosnikih.

V preizkušeni model je bil vgrajen Intelov procesor Pentium 4415U. Gre za varčen procesor nižjega cenovnega in zmogljivostnega ranga, ki pa je kljub vsemu dovolj hiter za večino uporabnikov, sploh pri nezahtevnem delu, kakršnemu je tak prenosnik tudi namenjen. Ponuja dve jedri in tehnologijo Hyperthreading, skupaj torej štiri niti delovanja. Prijetno smo bili presenečeni nad količino pomnilnika, bilo ga je kar 16 GB. Po drugi strani pa smo bili razočarani nad izborom pogona, saj se je v prenosniku vrtel klasični HDD velikosti 500 GB. Res je to le ena izmed možnih sestav, a danes res vsem priporočamo uporabo SSDja, sploh v prenosnikih. Za grafiko seveda poskrbi vgrajena Intelova rešitev, ta je sposobna na zunanjem zaslonu predvajati tudi video ločljivosti 4K. Sorazmerno zadržana strojna oprema pa se kaže v nekoliko daljšem trajanju delovanja na akumulator, saj je računalnik zdržal dobrih pet ur.

Ena od prednosti takih naprav v primerjavi s klasičnimi tablicami je nabor vmesnikov. Tu najdemo izhod HDMI, dva klasična vmesnika USB (oba po hitrostnem standardu 3.0) in vmesnik USB-C, dodan je tudi bralnik pomnilniških kartic SD.

Cena je za tako napravo razmeroma ugodna, je pa res, da je vsaj procesor med najcenejšimi, zaslon bi lahko ponujal višjo ločljivost, najbolj pa smo pogrešali pogon SSD.

Lenovo Yoga 520 14

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 102.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 93.

Trajanje delovanja: 5 ur 13 minut.

Mere: 33 × 23 × 2 cm., 1,7 kg.

Značilnosti: Intel Pentium 4415U, 2,3 GHz, 16 GB RAM, 500 GB HDD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena: 750 EUR.

Prodaja: www.alterna.si,

www.mikropis.si, www.diss.si.

Za: Velikost in teža, cena, zmogljivost akumulatorja.

Proti: HDD (namesto SSD), ločljivost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji