Objavljeno: 31.5.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2016

Lenovo Thinkpad X1 Yoga

Tokrat preizkušeni Thinkpad X1 Carbon predstavlja skorajšnji vrh Lenovove ponudbe, kar zadeva poslovne prenosnike. Na voljo je namreč sorodni prenosnik, ki ima praktično vse lastnosti omenjenega Carbona, a doda še eno zelo zanimivo. Govorimo o X1 Yoga, prenosniku, ki iz Carbona naredi hibridni računalnik, torej se iz prenosnika lahko prelevi v tablico.

Ohišje je načeloma praktično enako Carbonovemu, torej zelo kakovostno, tanko in lahko. Bistvena razlika pa so drugačni tečaji, ki omogočajo zaslonu, da se obrne naokoli za skoraj 360 stopinj, torej ga zavrtimo, da imamo v rokah tablico s tipkovnico na spodnji strani. Pri tem so dodali še to, da se ogrodje okoli tipkovnice malenkost dvigne, da se tipke ne pritiskajo po nepotrebnem. Prenosnik tako ali tako izključi tipkovnico, ko zaslon zavrtimo za več kot 180 stopinj, tudi Windows 10 nas pri tem vpraša, ali želimo preklopiti na tablični način delovanja.

Kot prenosnik se naprava odreže praktično enako, kot že opisani Carbon. Uporablja enak procesor iz Intelove vrste i7, spet je na voljo 8 GB pomnilnika, tudi pogon je enak, torej SSD velikosti 256 GB. Za grafiko je odgovorna Intelova rešitev, tudi vmesniki so enaki. Kot pri Carbonu sta na zadnji strani reži za pomnilniško kartico MicroSD in kartico SIM.

Tudi zaslon je praktično enak, torej gre za matriko IPS visoke ločljivosti 2560 × 1440 pik, tokrat pa je seveda občutljiv za dotik. Tipkovnica je po občutku v prstih enaka kot pri X1 Carbonu, tudi tu je osvetljena od zadaj. Na sredini je krmilna paličica, pod tipkovnico so tri fizične tipke, pod njimi pa še klasična drsna ploščica.

Glavna prednost v primerjavi z navadnim modelom je torej raba v tabličnem načinu, a nad njim nismo bili pretirano navdušeni. V tabličnem svetu za razmeroma veliko in težko napravo – 14 palcev res ni malo, tudi 1,36 kilograma ne (naprava je torej težja od navadnega Carbona). Obenem nas je zmotil razmeroma oster rob, zaradi katerega je prenašanje manj udobno kot pri kakem iPad Proju. Največja hiba pa je cena, ki je še nekaj sto evrov višja kot pri klasičnem Carbonu.

Ta naprava je torej zelo dobra, a vprašanje, koliko uporabnikov res potrebuje tako hibridno napravo. Nam je bolj všeč navaden računalnik, seveda pa je pri tem velik dejavnik tudi cena.

Lenovo Thinkpad X1 Yoga

Zgradba in oprema: 10

Velikost in teža: 7

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 216.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 230.

Trajanje delovanja: 7 ur 19 minut.

Mere: 33,3 × 22,9 × 1,7 cm., 1,5 kg.

Značilnosti: Intel i7-6500U 2,5 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 2560 × 1440 pik.

Operacijski sistem: Windows 10 64-bit.

Cena: 2599 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

Za: Mere, kakovost izdelave, krmilna paličica, tipkovnica, zmogljivost akumulatorja.

Proti: Cena, ostri robovi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji