Objavljeno: 29.8.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2023

Lenovo Thinkpad X1 Yoga G8

Po novem Thinkpad X1 Carbonu smo na preizkus dobili še novi Thinkpad X1 Yoga. Če je X1 Carbon najboljši poslovni prenosnik, kar jih Lenovo premore, naj bi bil X1 Yoga najboljša hibridna naprava, torej prenosnik, ki se prelevi v tablico. »Naj bi bil« pa zato, ker so pred časom predstavili še model Thinkpad X1 Titanium Yoga s še bolj premijsko izdelavo. Pri seriji Carbon smo že pri enajsti generaciji, tu pa pri osmi. A tako kot pri modelu Carbon so tudi tu ostali pri enakem ohišju kot pri predhodnici, novi so tako predvsem procesorji, ki so iz nove Intelove generacije.

Prenosnik je v sklopu ultralahkih in ultratankih, čeprav je večji (predvsem debelejši) in težji od omenjenega modela Carbon. Kakovost izdelave je sicer dobra, ohišje je kovinsko in deluje dovolj trpežno, tudi prstni odtisi se manj poznajo kot na črnih thinkpadih. Tečaji so dovolj kakovostni in trdni, da ni opaziti vibriranja zaslona.

Preizkušeni model je imel klasični zaslon LCD z matriko IPS (razmerje stranic je 16 : 10, ločljivost pa 1.920 × 1.200). Na voljo je tudi dražji model z zaslonom OLED (in višjo ločljivostjo). Tipkovnica je odlična. V maniri Thinkpad prenosnikov so nad sledilno ploščico še tri fizične tipke ter rdeča krmilna paličica na sredini tipkovnice. Nabor vmesnikov ne preseneča, poleg dveh vmesnikov USB-C (oba na levi strani, uporabna tudi za napajanje prenosnika) sta še dva USB-A (po eden na vsaki strani). Na levi je še izhod HDMI, na desni pa poleg izhoda zvočne kartice še pisalo, ki se shrani v ohišje prenosnika. Brezžični vmesnik podpira tudi omrežja Wi-Fi 6E.

Thinkpad X1 Yoga ima tudi v osmi generaciji enako težavo kot model Carbon – glede na ponujeno je občutno predrag.

Pri strojni opremi ultratankih prenosnikov tega poletja očitno ni ravno veliko odstopanja. Tudi tu je nameščen Intelov procesor i7, konkretno model 1365U s termalno ovojnico (TDP) 15 W, ki lahko za kratek čas skoči do 55 W (odvisno tudi od nastavitev proizvajalca in seveda od hladilne rešitve). V preizkusni sestavi je bilo izdatnih 32 GB pomnilnika. Po našem mnenju je danes 16 GB tista prava mera, 32 GB pa prijetna nadgradnja za zahtevnejše uporabnike. Zmogljivost prenosnika je tako več kot dovolj solidna, tudi vzdržljivost akumulatorja je v pričakovanih okvirih. Prenosnik je malenkost tišji od povprečja (torej v primerjavi z ostalimi prenosniki, ki smo jih preizkusili v zadnjem mesecu), ohišje se sicer malenkost bolj segreje kot pri HP Spectre x360.

Thinkpad X1 Yoga ima tudi v osmi generaciji enako težavo kot model Carbon – glede na ponujeno je občutno predrag, tako v primerjavi s konkurenčnimi napravami kot z Lenovo modeli Thinkpad nižjih (a še vedno ne nizkih) cenovnih razredov.

Lenovo Thinkpad X1 Yoga G8

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 7.090

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 5.182

Trajanje delovanja: 4 ure, 22 minut

Zgradba in oprema: 9

Velikost in teža: 9

Mere: 31,4 × 22,2 × 1,5 cm; 1,4 kg

Značilnosti: Intel Core i7-1365U, 1,2 GHz, 32 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 ax, bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 1.920 × 1.200 pik, občutljiv na dotik

Operacijski sistem: Windows 11 Pro

Cena: 3.500 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Velikost in teža, zaslon, občutljiv na dotik.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji