Objavljeno: 24.9.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2019

Lenovo Thinkpad X1 Yoga 2019

Lenovo je v zadnjem desetletju občutno razširili družino Thinkpad, toliko, da se je znotraj nje razvila podskupina z dodatno oznako X1. Poleg najbolj znanega modela X1 Carbon je v tej skupini še X1 Yoga, letos že v četrti inačici. Gre za podoben računalnik modelu Carbon, ob tem da uporablja tečaje, ki omogočajo zasuk zaslona okoli osi in s tem uporabo v tabličnem načinu.

Ohišje letošnjega modela je povsem prenovljeno. Od karbonskih vlaken, uporabljenih pri dosedanjih modelih (in tudi pri modelih Carbon), so prešli k aluminiju. S tem je prenosnik temno sive barve, privarčevali so pri teži in tudi debelini. Ohišje je sicer malenkost manjše od lanskega kljub enako velikemu zaslonu, okoli katerega je še malenkost manj roba. Kakovost izdelave je sicer še vedno odlična, tečaji dovolj močni, da se tresljaji pri tipkanju ne prenašajo na zaslon, ne moremo pa prenosnika odpreti z eno roko.

Tipkovnica ostaja odlična, sploh za razred ultratankih modelov, je tudi osvetljena od zadaj in odporna proti politju. Tako kot pri modelu X1 Carbon so mogoče malo odveč tri fizične tipke, ki ždijo nad sledilno ploščico in omejujejo njeno velikost. Kakovosten je tudi zaslon z matriko IPS, ki ponuja ločljivost 2.560 × 1.440 pik in je, seveda, občutljiv na dotik. Na strani prenosnika je tudi reža, v kateri počiva priloženo pisalo.

Pri vmesnikih ni presenečenj. Poleg dveh USB-C (eden je namenjen tudi napajanju prenosnika) sta na voljo še dva USB-3 in izhod HDMI. Za omrežni vmesnik je priložen prilagojevalnik, tako kot pri modelu Carbon tudi tu ni bralnika pomnilniških kartic. Tudi strojna oprema je povsem klasična, ob procesorju i7 je na voljo 16 GB pomnilnika, za hrambo podatkov pa pogon SSD velikosti 512 GB. Majhno ohišje pa omejuje tudi velikost akumulatorja, tako je prenosnik zdržal dobre tri ure.

Nova X1 Yoga je v primerjavi s predhodnikom predvsem malenkost manjša in lažja, a sama zasnova ni bistveno spremenjena. Gre za odličen računalnik, ki pa je po našem mnenju enostavno predrag. Ob njegovi namembnosti bi si morda želeli nekoliko boljšo avtonomijo, je pa res, da je to močno odvisno od konkretnih opravil in načina dela.

Lenovo Thinkpad X1 Yoga 2019

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1.578

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1.893

Trajanje delovanja: 3 ure 25 minut

Zgradba in oprema: 10

Velikost in teža: 8

Mere: 32,3 × 21,8 × 1,6 cm, 1,4 kg

Značilnosti: Intel Core i7-8665U, 1,9 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 2.560 × 1.440 pik

Operacijski sistem: Windows 10

Cena: 2.800 EUR

Prodaja: www.alterna.si, www.mikropis.si, www.diss.si

Za: Zmogljivost, mere in teža, kakovost izdelave.

Proti: Cena, vzdržljivost akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji