Objavljeno: 29.5.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2018

Lenovo Thinkpad X1 Yoga 2018

Ob prenovi Lenovovih modelov Thinkpad X1 smo preizkusili tudi novo X1 Yoga z letnico 2018. Tako kot klasični Thinkpad X1 Carbon tudi ta nadaljuje začrtano pot, s tem, da gre v tem primeru za prenosnik z možnostjo zasuka zaslona okoli osi, torej se lahko uporablja kot razmeroma velika tablica. Zanimivo, da je ohišje malenkost večje od tistega pri sorodnem modelu Carbon, obenem je ta Yoga malenkost težji prenosnik – očitno potrebujejo tečaji in sistem zasuka nekaj več notranjih ojačitev.

Pri tej funkcionalnosti zasuka ni nobenih večjih pretresov. Ob preklopu v tablico nas vgrajeni Windows 10 vpraša, ali želimo preklopiti v tablični način, lahko tudi nastavimo, da se to zgodi samodejno (ali pa sploh ne). Sam operacijski sistem je bolj ali manj solidno prilagojen za delo na dotik, čeprav se vseeno prepogosto najdejo vmesniki oziroma pogovorna okna, ki terjajo pretirano natančen dotik. Več težav je s programi, saj je vse preveč klasičnih Windows programov, ki enostavno nimajo dobre alternative za delo s prsti. To sicer nekoliko olajša dodano pisalo (ob neuporabi se lično pospravi v ohišje), a bo tak način bolj za občasno rabo.

Ohišje ostaja izredno kakovostno, v rabi so seveda karbonska vlakna, ta poskrbijo tudi za prijeten, mehek občutek ob dotiku. Tečaji so zelo solidni, dobro držijo zaslon v želeni legi, ob tem pa preprečujejo odpiranje z eno roko. Ko zaslon zasučemo naokoli, se tipkovnica poglobi v ohišje. To pomeni, da imamo na spodnji strani ravno površino. Tipkovnica je sicer odlična, sploh če jo primerjamo s primerljivo tankimi prenosniki, saj ponuja soliden hod, dober povratni odziv in prijetno (a rahlo) ukrivljenost tipk. Sredi tipkovnice je klasična rdeča krmilna paličica, nad drsno ploščico so še tri fizične tipke, namenjene uporabnikom omenjene paličice. Drsna ploščica deluje dobro, a bi lahko bila večja.

Tako kot pri modelu Carbon je tudi tu zaslon 14-palčni z razmeroma majhnim robom. Ločljivost je visokih 2560 × 1440 pik, na voljo so tudi druge ločljivosti. Ker gre za zaslon, občutljiv za dotik, ima tudi odsevni premaz, v rabi je matrika IPS, ki poskrbi za odlične vidne kote. Na zgornji strani je spletna kamera, ki obsega fizična vratca za varnostno zahtevnejše uporabnike. Tako kot pri modelu Carbon tudi ta podpira prijavo s prepoznavo obraza prek Windows Hello. Število vmesnikov je solidno, na levi strani imamo dva vmesnika USB-C (eden je namenjen tudi napajanju prenosnik), zraven je še en klasični USB 3.0. Na desni strani je še en USB 3.0, izhod HDMI ter Lenovov lastni vmesnik, prek katerega priključimo priloženi dodatek za priklop klasičnega omrežnega kabla. Na zadnji strani se za vratci skriva tudi bralnik pomnilniških kartic SD.

Pri strojni opremi bo na voljo več različnih konfiguracij, mi smo imeli na preizkusu eno izmed zmogljivejših. Tako je v prenosniku bil Intelov procesor Core i7-8650U, štirijedrni model z večnitno tehnologijo. Njegova osnovna frekvenca je 1,9 GHz, seveda se ob zahtevnejši rabi zveča (do kam, je odvisno od več faktorjev, med drugim tudi trenutne toplote procesorja). Zraven je bilo dodanih 16 GB pomnilnika, to je več kot dovolj udobno za veliko večino uporabnikov. Za grafiko skrbi vgrajena Intelova rešitev, seveda ne gre za kak igričarsko zmogljiv prenosnik. Za podatke poskrbi hiter pogon SSD velikostih 512 GB.

Prenosnik je med zmogljivejšimi, žal pa se to pozna pri zmogljivosti akumulatorja. Na našem preizkusu je zdržal dobre tri ure in pol, velja pa poudariti, da lahko ta čas močno niha glede na dejansko rabo. Tistim, ki jim je vzdržljivost akumulatorja pomembnejša od strojnih zmogljivosti, tako priporočamo kak manj zmogljiv (in varčnejši) procesor ter manj pomnilnika.

Thinkpad X1 Yoga z novo letnico ne prinaša kakih resnih novosti, ostaja pa ena izmed boljših izbir za hibridni prenosnik. Žal ostaja tudi eden izmed dražjih. Preizkušena konfiguracija je med dražjimi, a tudi za najcenejši, vstopni model, zahtevajo 2300 evrov. Velja omeniti, da se bodo tudi tu v naslednjih tednih pocenili predhodniki, ki res niso bistveno slabši.

Lenovo Thinkpad X1 Yoga 2018

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1615.

Večpredstavni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1922.

Trajanje delovanja: 3 ure 36 minut.

Zgradba in oprema: 10.

Velikost in teža: 7.

Mere: 33,3 × 22,9 × 1,7 cm., 1,4 kg.

Značilnosti: Intel Core i7-8650U, 1,9 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 2560 × 1440 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena: 3000 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, www.mikropis.si, www.diss.si.

Za: Zmogljivost, mere in teža, kakovost izdelave.

Proti: Cena, vzdržljivost akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji