Objavljeno: 25.10.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2016

Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Tablicam gre v zadnjih letih vse slabše, celo v Applu so nekoliko znižali pričakovanja o tem, kako se bo nadaljevala rast teh naprav. Razlogov je več, po našem mnenju je glavni krivec za upočasnitev prodaje rast pametnih telefonov, saj so ti že dovolj veliki, da večina uporabnikov ne potrebuje še tablice. Obenem so na drugi strani prenosniki še vedno uporabnejši za pravo delo, pri katerem mirno menjavamo med večjim številom oken in imamo na voljo programe, ki smo jih sicer vajeni z računalnikov.

Kljub temu se izdelovalci trudijo še naprej, v zgornjem cenovnem rangu predvsem s tablicami, ki se lahko prelevijo v prenosnike (in nasprotno). Pred časom smo preizkusili Lenovov model zgornjega zmogljivostnega razreda, Thinkpad X1 Yoga, zdaj smo dobili na preizkus še Thinkpad X1 Tablet. Prvi je prenosnik, ki mu lahko zavrtimo tipkovnico in se s tem prelevi v tablico, drugi, torej tokrat preizkušeni Tablet, pa je polnopravna tablica z možnostjo priklopa tipkovnice.

Naprava zelo očitno sodi v družino Thinkpad. Gre za razmeroma veliko tablico, zaslon meri po diagonali 12 palcev, razmerje stranic je 3 : 2, torej malenkost širše in nižje od iPadov. Okoli zaslona je kar nekaj roba, sama tablica je med debelejšimi, meri 1,3 centimetra. Ima pa zato solidno izbiro vmesnikov, poleg vmesnika USB-C, prek katerega jo polnimo, imamo še klasični USB polne velikosti (in po standardu 3.0), izhod MiniDisplayPort, režo za kartice microSD ter režo za kartico SIM (torej za prenos podatkov). Ohišje je nadvse kakovostno, kar je glede na cenovni razred pričakovano. Na zadnji strani se iztegne stojalo, s katerim lahko tablico postavimo v položaj, ki spominja na zaslon prenosnika.

Zelo zanimiv je nabor dodatnih modulov, ki si jih lahko pri tej napravi omislimo. Tablico lahko priključimo neposredno na tipkovnico, ima pa na spodnji strani tanek, odstranljiv plastični zaščitni rob, pod katerim se skriva vmesnik, namenjen priklopu omenjenih modulov. Sami smo preizkusili t. i. modul »Productivity«. V praksi gre za dodatno baterijo, ki zajema tudi dodatni vmesnik USB, izhod HDMI in vmesnik OneLink+ za povezavo s priključno postajo najnovejše generacije. Na ta modul nato priključimo pokrov, v katerega sta vgrajeni tipkovnica in sledna ploščica. Na voljo sta tudi modula z vgrajenim projektorjem ter modul z vgrajeno 3D kamero, namenjeno umetnikom in oblikovalcem.

Tipkovnica je solidna, spo­minja na dobre tipkovnice z drugih prenosnikov Thinkpad.

Sistem priključevanja teh modulov je sicer soliden, a imamo občutek, da se večini uporabnikov s tem ne bo ljubilo ukvarjati – enostavno bodo ves čas uporabljali opisani modul za produktivnost. Ta sicer doda kar nekaj k velikosti in teži tablice, a celotni komplet (torej še s tipkovnico) kljub temu ostaja dovolj kompakten. Po našem mnenju je še najbolj odveč tisti plastični pokrov, ki zakrije stranico tablice.

Tipkovnica je solidna, spominja na dobre tipkovnice z drugih prenosnikov Thinkpad, čeprav se tu pozna, da je bistveno tanjša, saj imajo tipke zelo malo hoda. Še vedno so boljše od večine teh pokrovov, a ne dosegajo tipkovnice iz nedavno preizkušenega modela Thinkpad Yoga. Ima pa na sredini tudi krmilno paličico. Zaslon je odličen, ločljivost je 2160 × 1440, v uporabi je matrika IPS. Edina slabost je kar nekaj odseva, proti temu se sicer bori z dobro svetlostjo, a si mislimo, da bo veliko potencialnih uporabnikov pogrešalo matiran zaslon.

Vgrajena strojna oprema je namenjena prej varčnosti kot zmogljivosti. Osrednjo vlogo ima Intelov dvojedrni procesor Core m7-6Y7, njegov takt delovanja je 1,2 GHz, po potrebi se zveča na 3,1 GHz. Preizkušeni model je imel 8 GB pomnilnika in pogon, velik 256 GB (seveda vrste SSD). Za grafiko poskrbi vgrajena Intelova kartica, ki je zmožna predvajati tudi vsebine 4K. Sama tablica je na preizkusu akumulatorja zdržala dobrih pet ur, z dodanim produktivnim modulom pa še tri ure dlje.

Thinkpad X1 Tablet je še zadnja v trojici naprav X1, ob prenosniku X1 Carbon in hibridnem prenosniku X1 Yoga se nam zdi najmanj zanimiva med temi tremi. Predvsem zato, ker je kot tablica nekoliko prevelika in pretežka, obenem je za Windows 10 na voljo zelo malo aplikacij za tablični način dela. Kot prenosnik pa se obnese najmanj prepričljivo med temi tremi. V opisani sestavi (torej z vključenim pokrovom s tipkovnico in modulom z dodatno baterijo) stane okoli 1700 evrov, kar res ni malo.

Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Prodaja: www.alterna.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

Cena: 1700 EUR (8 GB pomnilnika, 256 GB SSD)

Za: Kakovost izdelave, možnosti prilagajanja ...

Proti: ... ki pa prinesejo tudi dodatne komplikacije, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji