Objavljeno: 29.5.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2018

Lenovo Thinkpad X1 Carbon 2018

Lenovo se je že pred leti s prenosnikom Thinkpad X1 Carbon zasidral v sam vrh tankih, poslovnih prenosnikov. Razen spodrsljaja s tipkovnico pred nekaj generacijami se tako držijo preverjenega recepta, kjer vsako leto izdajo malenkost popravljen prenosnik, predvsem pa ponudijo nekoliko osveženo strojno opremo.

Tudi letos ni nič drugače. Thinkpad X1 Carbon z letnico 2018 je navzven praktično enak predhodniku, to izdajo tudi nespremenjene mere in praktično enaka teža. S tem ni nič narobe, saj gre še vedno za enega najboljših takih prenosnikov. Ohišje ostaja izredno kakovostno, v rabi je magnezijeva zlitina in kombinacija karbonskih in steklenih vlaken. Posledica je prijeten občutek ob dotiku (sploh spodnjega dela okoli tipkovnice) in trpežno, a hkrati lahko ohišje.

Tipkovnica je za dober milimeter poglobljena, tipke so med najboljšimi ne samo med temi tankimi prenosniki, temveč na sploh med prenosniki. Ponujajo soliden hod in dober povratni odziv, hkrati so tudi osvetljene od zadaj – tu lahko s kombinacijo tipk preklapljamo med dvema stopnjama. Če je tipkovnica med najboljšimi, pa je sledilna ploščica zgolj povprečna. Ponuja sicer dober občutek in natančnost, a bi lahko bila večja. Pri velikosti jo sicer ovira trojica fizičnih tipk na zgornji strani, namenjenih rabi v navezi s krmilno paličico, postavljeno v sredino tipkovnice. V desnem spodnjem vogalu je tudi bralnik prstnih odtisov, zanimivo, da so vgradili fizična vratca za zaklop vgrajene spletne kamere – ta ima sicer vgrajen tudi zajem v infrardečem spektru in podpira prepoznavo obrazov s funkcijo Windows Hello.

Ker gre za prenosnik, namenjen poslovnim uporabnikom, je tudi solidno založen z vmesniki, večina jih je na levi stran. Tam najdemo dva vmesnika USB-C s podporo Thunderboltu, eden izmed njiju je namenjen tudi napajanju prenosnika, drugi pa je kombiniran z njihovim lastnim vmesnikom za priklopno postajo. Zraven je še klasični vmesnik USB (seveda 3.0) ter navaden izhod HDMI. Na nasprotni strani je še en vmesnik USB 3.0, ta podpira polnjenje zunanjih naprav (denimo telefone) tudi takrat, ko je prenosnik izključen. Na desni strani je tudi še klasični vmesnik za slušalke in mikrofon.

Kot vsako leto so tudi tokrat osvežili ponudbo strojne opreme, predvsem vgrajenih procesorjev. V preizkušenem modelu je tako bil Intelov novi Core i5-8350U, procesor z dobro mero med zmogljivostjo in varčnostjo. Njegov takt je v osnovi 1,7 GHz, ponuja štiri jedra in večnitno tehnologijo. Preizkušeni model je sicer med bolj vstopnimi, tako je bilo zraven še 8 GB pomnilnika in pogon SSD velikosti 256 GB. Gre za solidno osnovo, ki bo zadovoljila večino uporabnikov, zahtevnejši pa bodo posegli po zmogljivejšem (a hkrati tudi energijsko požrešnejšem) modelu iz družine i7 ter več pomnilnika.

Vzdržljivost akumulatorja je dobra, na našem preizkusu je zdržal 4 ure in 41 minut, kot vedno pa moramo poudariti, da je v zadnjih letih občutno več nihanja glede na dejanska opravila. Če smo izredno varčni (ne delamo procesorsko intenzivnih opravil, imamo zaslon nastavljen na razmeroma nizko svetlost, po možnosti brez aktivne povezave WiFi) nam bo tak prenosnik zdržal tudi po deset ur. Po drugi strani pa če zaženemo kako procesorsko intenzivno aplikacijo in dvignemo svetlost zaslona bo zabave konec v kaki poldrugi uri.

Zaslon je soliden, še vedno gre za 14 palcev diagonale z razmeroma tankim robom, to ponuja po našem mnenju zelo dobro razmerje med uporabno velikostjo in dovolj nizkimi merami ohišja. V preizkušenem modelu je vgrajena matrika ločljivosti 1920 × 1080 pik, na voljo so sicer tudi višje ločljivosti. Za grafiko skrbi vgrajena Intelova rešitev.

Thinkpad X1 Carbon 2018 ne prinaša nobenih večjih pretresov, gre za nadaljevanje uspešne zgodbe. Po našem mnenju gre za enega najboljših poslovnih prenosnikov, kot vedno pa velja preveriti cene starejših modelov, ki se bodo začele zniževati.

Lenovo Thinkpad X1 Carbon 2018

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1319.

Večpredstavni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1394.

Trajanje delovanja: 4 ure 41 minut.

Zgradba in oprema: 10.

Velikost in teža: 9.

Mere: 32,4 × 21,7 × 1,6 cm., 1,1 kg.

Značilnosti: Intel Core i5-8350U, 1,7 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena: 1800 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, www.mikropis.si, www.diss.si.

Za: Mere in teža, kakovost izdelave.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji