Objavljeno: 28.12.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2024

Lenovo Legion Pro 7

Lenovo Legion je že dobro poznana linija igričarskih prenosnikov višjega razreda, tokrat preizkušeni model Pro 7 pa smo dobili v skoraj najzmogljivejši sestavi. Gre seveda za razmeroma velik prenosnik z zaslonom diagonale 16 palcev – čeprav je to vseeno manjše kot nekoč, ko smo se pogovarjali o 17-palčnih modelih s še večjimi in z debelejšimi ohišji.

Ohišje je zelo kakovostno in stabilno. Spodnji del je po površini malenkost večji od zaslona. Njegova tečaja sta tako pomaknjena malenkost naprej od zadnjega roba in sta dovolj trdna, da se vibracije ne prenašajo na zaslon. V zaprti obliki je prenosnik dokaj nevpadljiv (razen seveda njegove velikosti), ob uporabi pa na njegovo namembnost nakaže osvetlitev RGB (na sprednjem robu in tudi pri tipkovnici). Je pa razmeroma težek, tehta 2,7 kg.

Tipkovnica je odlična, tipke ponudijo dober hod in povratni odziv, na desni je tudi ločena številčnica. Tipke za premik kurzorja so dovolj velike (spet – glede na igričarsko namembnost povsem razumljivo), tipkovnica je osvetljena od zadaj v širokem barvnem naboru. Tudi sledilna plošča je solidna, dovolj velika in natančna. Preseneti zaslon, ki podpira osveževanje z 240 Hz (vgrajena je tudi Nvidijina tehnologija G-Sync, kar je glede na grafično kartico pričakovano). Gre za dokaj klasično matriko IPS, solidne ločljivosti 2.560 × 1.600, barve so dobre, prav tako najvišja svetlost.

Po hitrem izračunu bi enakovredno zmogljiv namizni računalnik stal manj kot pol toliko denarja.

Po ohišju opazimo velike hladilne reže, zelo dobro pa je tudi poskrbljeno za vmesnike. Večina se jih zvrsti na zadnji strani, ob tem pa so tudi na levo in desno dodali po en vmesnik USB-A (kar je glede na namembnost zelo pohvalno). Na levi je še vmesnik USB-C, na desni pa izhod za slušalke in drsnik za fizični zaklop spletne kamere. Zadaj najdemo namenski vmesnik za napajanje, še dva vmesnika USB-A, izhod HDMI, en USB-C ter omrežni vmesnik. Vgrajeni brezžični vmesnik podpira tudi omrežja najnovejšega standarda Wi-Fi 6E.

Pri zmogljivostih gre za enega najhitrejših prenosnikov, kar smo jih doslej preizkusili. Vgrajen je zmogljivi procesor i9-13900HX z osmimi zmogljivimi in s 16 varčnimi jedri. Zmogljiva jedra zmorejo tudi večnitno delovanje, to pomeni, da pokaže operacijski sistem kar 32 logičnih jeder. Nazivna termalna ovojnica (TDP) procesorja je 55 W, kar je za prenosnik kar veliko. Zraven je bilo v preizkusni sestavi nameščenih 32 GB pomnilnika, a po našem mnenju bi procesor zaslužil 64 GB. Podatke pišemo na pogon SSD (seveda NVME), velik 1 TB.

Za večino iger je najpomembnejši člen sestave seveda grafična kartica. Tu je bila vgrajena Nvidijina RTX 4080 – omislimo si lahko tudi še zmogljivejšo RTX 4090, a se tudi ta 4080 res odlično odreže. Kartica bo brez težav kos vsem današnjim igram, tudi če na računalnik priključimo zaslon še višje ločljivosti (denimo 4K). Velja omeniti največjo porabo energije, kar 175 W. Pri tem je hladilni sistem solidno zmogljiv – seveda postane prenosnik ob daljšem igranju zelo glasen, a je pri tem zvok dovolj globok, da ni pretirano moteč (ob pogoju, da imamo na glavi slušalke in smo sami v prostoru).

Zmogljivost prenosnika za seboj potegne dva velika minusa. Prvi, manjši, je vzdržljivost akumulatorja. Na našem preizkusu je sicer zdržal slabe tri ure, a je pri tem uporabljal vgrajeno Intelovo grafično kartico. Ob resnejši obremenitvi opisane Nvidijine kartice menimo, da ne bi prišli do ene ure delovanja. Drug, večji minus, pa je res zelo visoka cena. Po hitrem izračunu bi stal enakovredno zmogljiv namizni računalnik manj kot pol toliko denarja – tudi če dodamo soliden igričarski monitor. Seveda pa se najdejo uporabniki, ki enostavno potrebujejo prenosno rešitev najvišjega zmogljivostnega razreda. Takim bo novi Legion Pro 7 pisan na kožo.

Lenovo Legion Pro 7 16IRX8H

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 6.434

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 9.210

Trajanje delovanja: 2 uri, 44 minut

Zgradba in oprema: 10

Velikost in teža: 6

Mere: 36,3 × 26,2 × 2,6 cm; 2,7 kg

Značilnosti: Intel Core i9-13900HX, 32 GB RAM, 1 TB SSD, WLAN 802.11 ax, bluetooth

Zaslon: 16-palčni, 2.560 × 1.600 pik, 240 Hz, IPS

Operacijski sistem: Windows 11 Pro

Cena: 3.781 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Zaslon, zmogljivost.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji