Objavljeno: 30.5.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2023

Lenovo IdeaPad V14 G2

Lenovo svoj prenosnik IdeaPad V14 G2 predstavlja kot »vstopni poslovni« model. Gre za zelo preprost in cenovno ugoden prenosnik, ki je skoraj neopazno dolgočasen. K temu najbolj prispeva trda, rahlo hrapava plastika, ki je res daleč od premijskega občutka. Kljub temu je hrapava obdelava boljša izbira kot bolj gladka površina, saj se prstni odtisi res ne opazijo. Plastika kljub cenenemu občutku vseeno deluje dovolj trdno in daje občutek, da bi bil prenosnik lahko »kos« tudi bolj grobemu ravnanju.

S 14-palčnim zaslonom so mere ohišja v nekakšni zlati sredini med kompaktnostjo in uporabnostjo –prenosnik je dovolj lahek in majhen, a vseeno z dovolj zaslonske površine za udobno delo. Ločljivost zaslona je klasičnih 1.920 × 1.080 pik, čezenj je matirana prevleka. Do tod torej nič posebnega, a je zaslon najšibkejši člen tega prenosnika. V uporabi je namreč zastarela LCD-matrika TN, tehnologija, za katero smo bili že prepričani, da je ne bomo več srečevali. Zaradi nje je zaslon pod kotom zelo slabo viden, sploh v vertikalni smeri, barve pa se s spreminjanjem kota gledanja zelo hitro povsem izmaličijo. Kontrasti so slabi, tudi ostrina bi lahko bila boljša. Barve so tudi sicer bolj medle, največja svetlost pa preveč omejena.

IdeaPad V14 G je povsem spodoben prenosnik, ki pa skriva razočaranje v obliki slabega zaslona.

Ostala zunanja oprema je sicer povsem zadovoljiva. Tipkovnica je med boljšimi v tem cenovnem razredu, predvsem ima zelo dober povratni odziv, nekaj malega je sicer vdiranja v sredini. Zvočniki so tudi dovolj glasni in kakovostni, sledilna ploščica dovolj velika in natančna. Pri vmesnikih ni posebnih presenečenj: na vsaki strani je po en USB-A, na levi še en USB-C, zraven pa izhod HDMI ter klasični omrežni vmesnik. Napajanje je ločeno, prenosnik ne podpira napajanja prek USB-C. Ni bralnika pomnilniških kartic (če še kje imate kakšno …), brezžična kartica podpira le omrežja do Wi-Fi 5, najnovejšega standarda Wi-Fi6 pa ne. Nič hudega.

Strojno smo bili s procesorjem Ryzen 7 5700u povsem zadovoljni, nekoliko nenavadna je količina pomnilnika 12 GB. Dovolj za večino uporabnikov, vseeno pa nekoliko preseneti, saj smo bolj vajeni vgradnje ene paličice ali pa dveh enakih (za uporabo v t. i. dual channel načinu). Prenosnik po hitrosti ni nič posebnega, glede na ceno pa soliden. Za igre vseeno ne bo ravno primerna izbira, saj nima diskretne grafične kartice. Toda saj gre vendarle za »poslovni« model, pravijo pri Lenovu. Tudi vzdržljivost baterije je le povprečna.

IdeaPad V14 G je povsem spodoben prenosnik, ki pa skriva razočaranje v obliki slabega zaslona. Nekdo, ki je navajen uporabljati starejši prenosnik nižjega razreda, tega morda ne bo opazil, a vseeno tudi manj zahtevnim uporabnikom svetujemo nakup prenosnika z matriko IPS. Izjema so morda uporabniki, ki prenosnik večino časa uporabljajo prek zunanjega zaslona.

Lenovo IdeaPad V14 G

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 4.780

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 4.111

Trajanje delovanja: 4 ure, 17 minut

Zgradba in oprema: 7

Velikost in teža: 8

Mere: 32,4 × 21,5 × 2 cm; 1,3 kg

Značilnosti: AMD Ryzen 7 5700u, 1,8 GHz, 12 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 ac, bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Pro

Cena: 579 EUR

Prodaja: Notesniki.si.

Za: Zmogljivost glede na ceno, solidna tipkovnica.

Proti: Zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji