Objavljeno: 30.5.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2023

Lenovo IdeaPad 5 Pro

Računalniki Lenovo IdeaPad se uvrščajo med poslovne modele serije ThinkPad, modeli z oznako Pro pa so jim po lastnostih že zelo blizu. Gre torej za prenosnike, ki bodo zadovoljili tako zahtevne domače uporabnike kot poslovne, čeprav bodo zadnji pogrešali kakšno malenkost, denimo nekatere varnostne možnosti (bralnik prstnih odtisov, recimo).

Tokrat smo preizkusili model z oznako 16IHU6, ki je sicer na voljo že nekaj let (na tržišče je prišel že leta 2021). Gre za preprosto oblikovan siv prenosnik s kakovostnim aluminijastim ohišjem. Pokrov zaslona je razmeroma tanek, spodnji del prenosnika pa rahlo zaobljen, s čimer deluje dovolj vitko. Kakovost izdelave je dobra, soliden je tudi tečaj zaslona, ki se razširja čez večino prenosnika.

Nekoliko nenavaden je zaslon, saj gre za 16-palčnega z razmerjem stranic 16 : 10 (večina prenosnikov tega velikostnega razreda ima 15,6-palčne zaslone z razmerjem 16 : 9). Nam je to razmerje bolj všeč od 16 : 9, saj je pri 16 : 10 nekaj dodatnih pik v višino. Ločljivost je zelo solidnih 2.560 × 1.600 pik, pohvalna je tudi frekvenca osveževanja 120 Hz. Zaslon ima matirano prevleko in IPS-matriko z dobrimi barvami in kontrasti, tudi svetlost je med boljšimi v tem razredu.

Lenovo ima že tradicionalno solidne tipkovnice, to velja tudi v tem primeru. Tipke ponudijo dober povratni odziv, čeprav je hod razmeroma kratek. Sicer smo opazili malo upogibanja tipkovnice, a to ni preveč moteče. Na desni strani je tudi številčnica z nekoliko ožjimi tipkami. Tipkovnica ima vgrajeno dvostopenjsko osvetlitev od zadaj. Spodaj je dovolj velika in natančna sledilna ploščica, tudi ta ima dober povratni odziv (pri klikanju).

Pri vmesnikih ponudi Lenovo soliden nabor brez presenečenj. Na desni strani sta dva klasična USB (oba po standardu 3.2 Gen 1), zraven je še bralnik pomnilniških kartic SD. Na levi sledita še dva USB-C (služita tudi za napajanje prenosnika), med njima je izhod HDMI, zraven najdemo še vmesnik zvočne kartice. Taka razporeditev vmesnikov je zadnja leta kar pogosta, bi si pa želeli, da bi postavili vmesnike na različni strani – vsaj pri USB-A, da bi bil vsaj po eden na vsaki strani prenosnika. Pri postavitvi, kjer sta oba na eni strani (sploh na desni), hitro nastane gneča, ko je v enega vtaknjen kabel (slušalke, miška) in želimo dodati še USB-ključ ali kaj podobnega. Brezžični vmesnik podpira omrežja do 802.11 AX (torej Wi-Fi 6) ter povezave bluetooth 5.

Prenosnik je na voljo v različnih strojnih sestavah, naš je bil opremljen z Intelovim procesorjem višjega zmogljivostnega razreda Core i7-11370H. Ob tem je nameščenih 16 GB pomnilnika, kar bo dovolj za večino potreb. Velja pa omeniti, da se pomnilnika kasneje ne da nadgraditi (kot pri nekaterih konkurenčnih modelih). Podatke bomo hranili na pogonu SSD, velikem zajetnih 1 TB, za grafiko sta na voljo Intelova kartica, ki je del samega procesorja, ter Nvidijina GeForce MX450. Ta je po zmogljivosti bolj primerljiva z grafičnimi rešitvami, ki so delo procesorskih vezij, kot pa z namenskimi grafičnimi karticami. Koristna bo sicer pri grafičnih programih, pri igrah pa se bomo zadovoljili z grafično manj zahtevnimi ali pa z res le najbolj nezahtevnimi grafičnimi nastavitvami.

Strojna zasnova je odlična, prenosnik je hiter in odziven ne glede na zahteve. Ob tem nas je tudi pozitivno presenetila vzdržljivost akumulatorja, ki je na mešanem preizkusu zdržal več kot šest ur. Ob nezahtevni rabi ocenjujemo, da bi se lahko približali devetim ali desetim uram delovanja. Ob tem ostane praktično ves čas tudi zelo tih – med navadnim delom je praktično neslišen (ventilatorja se bolj redko sploh vklopita), ko pa se zahteve dvignejo, pa je šum dovolj neznaten.

Imamo sicer občutek, da bi lahko bila sestava z malenkost manj zmogljivim procesorjem (denimo iz družine i5) še celo rahlo boljša za večino uporabnikov, saj bi bila malenkost cenejša in bi baterija zdržala še malenkost dlje. Vseeno gre za zelo dobro izbiro v razredu okoli evrskega tisočaka.

Lenovo IdeaPad 5 Pro 16IHU6

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 7.772

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 6.036

Trajanje delovanja: 6 ur, 20 minut

Zgradba in oprema: 8

Velikost in teža: 7

Mere: 35,6 × 25,1 × 1,8 cm; 1,9 kg

Značilnosti: Intel Core i7-11370H, 3,3 GHz, 16 GB RAM, 1 TB SSD, WLAN 802.11 ax, bluetooth

Zaslon: 16-palčni, 2.560 × 1.600 pik, 120 Hz

Operacijski sistem: Windows 11 Home

Cena: 980 EUR

Prodaja: Notesniki.si.

Za: Zmogljivost, zaslon, vzdržljivost akumulatorja, uravnoteženost.

Proti: Razporeditev vmesnikov bi lahko bila boljša.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji