Objavljeno: 25.9.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2018

Lenovo IdeaPad 330

Lenovo v vstopnem razredu prenosnikov ponuja serijo IdeaPad, novi modeli IdeaPad 330 pa predstavljajo nadaljevanje lanskih IdeaPad 320. Glavna novost letošnjih modelov je uporaba novejših procesorjev, konkretno Intelove nove serije, znane pod kodnim imenom Cannon Lake. Sicer pa so ti prenosniki na voljo v nešteto različnih konfiguracijah in kombinacijah, zato je bila preizkušena sestava res le ena izmed mnogih.

Ker gre za vstopni model, je ohišje seveda plastično in nič kaj posebej tanko. Vseeno so tudi cenejša ohišja zdaj tanjša in uporabljajo kakovostnejšo plastiko kot podobni modeli izpred nekaj let. Nekoliko preseneti optični pogon na desnem robu, sicer pa gre za klasični, 15,6-palčni model (v tej seriji so sicer na voljo tudi manjši, 13-palčni, in večji, 17-palčni modeli). Našo največjo grajo je preizkušeni model zaslužil z nizko ločljivostjo zaslona, konkretno 1366 × 768 pik. Taka ločljivost letos res nima več kaj iskati pri petnajstpalčnem zaslonu. Kot rečeno, ponujajo tudi enake prenosnike, a z zaslonom višje ločljivosti, kar vsekakor priporočamo.

Tipkovnica je solidna, na desni strani je tudi številčnica, dobro deluje tudi sledilna ploščica. Omenili smo že optični pogon. To pa je tudi vse, kar najdemo na desni strani prenosnika, vsi vmesniki so namreč na levi. Tam so klasični omrežni vmesnik, dva vmesnika USB, en USB-C, bralnik pomnilniških kartic ter izhod HDMI. Dovolj soliden nabor torej, a škoda, da niso vsaj enega USB prestavili na desno.

Novi modeli uporabljajo tudi nove procesorje, v preizkušenem modelu je bil Intelov Core i3-8121U. Gre za varčni dvojedrni model, ki se bo povsem dobro znašel pri večini manj zahtevnih domačih in tudi pisarniških opravilih, ob tem pa ostaja tudi dovolj varčen in hladen. 8 GB pomnilnika je danes že nekako nova osnova, enako velja za pogon tipa SSD. Škoda, da je pogon razmeroma majhen (128 GB), a po drugi strani si predstavljamo, da je kar nekaj uporabnikov, ki enostavno ne potrebujejo večjih pogonov (oziroma si pomagajo z zunanjimi diski).

Nova serija IdeaPad 330 še naprej ponuja solidne prenosnike po agresivnih cenah, le pazljivi moramo biti na konkretno konfiguracijo. Procesor i3, 8 GB pomnilnika in pogon SSD so odlična zasnova, le zaslon bi res zaslužil višjo ločljivost.

Lenovo IdeaPad 330

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1125

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1018

Trajanje delovanja: 3 ure 48 minut

Zgradba in oprema: 6

Velikost in teža: 5

Mere: 37,8 × 26 × 2,3 cm, 2,2 kg

Značilnosti: Intel Core i3-8121U, 2,2 GHz, 8 GB RAM, 128 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Pro

Cena: 500 EUR

Prodaja: www.alterna.si, www.mikropis.si, www.diss.si

Za: Cena, solidna zmogljivost.

Proti: Nizka ločljivost zaslona, velikost pogona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji