Objavljeno: 25.2.2014 | Avtor: Miran Varga | Monitor Marec 2014 | Teme: projektor

Laserska projekcija

Japonski inženirji, ki so že pred leti začeli v svojih napravah za zabavno elektroniko uporabljati modrožarkovni laser, so ta vir svetlobe še okrepili in kot prvi na svetu vgradili v projektor. Rezultat je impresiven.

Projektor Sony VPL-FHZ55 že s svojo masivno zunanjo podobo izdaja, da ni namenjen sistemom domačega kina, čeprav se tudi v tem okolju solidno znajde. Po zaslugi zajetnih zunanjih mer in teže je  primernejši za fiksne namestitve v predavalnice in konferenčne sobe. Kot rečeno, projektor za vir svetlobe uporablja modrožarkovni laser, ki se v praksi obnese odlično. S svetilnostjo 4000 lumnov je namreč zlahka kos dnevni svetlobi, za ogled vsebin v temnejših prostorih pa ponuja tudi možnost zmanjšane moči (t. i. eko načini delovanja). Za razliko od klasičnih projektorjev, ki uporabljajo merkurijeve žarnice, ta projektor ne potrebuje vzdrževanja, saj naj bi svetlobni vir po zagotovilih izdelovalca zmogel brezhibno delovati vsaj 20 tisoč delovnih ur. Edinstvena prednost laserske tehnologije je tudi ta, da omogoča navpično namestitev projektorja in navpično projiciranje slike. To bo vsekakor razveselilo določeno tržno nišo potencialnih kupcev. Ti bodo morali imeti kar globok žep, saj »pet jurjev« ni malo denarja.

Za odštete tisočake bodo postreženi z zelo ostro in kontrastno sliko (kontrastno razmerje je 8000 : 1), ki v ločljivosti 1920 x 1200 pik postreže s prikazom številnih podrobnosti. Za odlične barve skrbi tehnologija 3LCD. Zasnova svetlobnega vira in hladilne rešitve, ki svoje delo opravlja preglasno za uporabo v namene hišnega kina (v večjih prostorih in ob stropni montaži morebiti šum ventilatorjev ne pride toliko do izraza), je botrovala nekaterim manj praktičnim kompromisom. Najbolj očiten je ta, da je zadnji del projektorja rezerviran za izpust vročega zraka, zato so inženirji vse priključke, tudi napajalni kabel, preselili na prednjo stran projektorja. Povsem neestetsko in nepraktično, tudi v primeru stenske montaže. Priključkov in vmesnikov je sicer v izobilju, le zvečine so malce zastareli (poleg kopice starejših avdio in video vmesnikov je na voljo le en novejši HDMI). Pri projektorju z letnico izdelave 2013 smo namreč pogrešili vsaj brezžično povezavo in kakšno aplikacijo, s katero bi projektor upravljali na daljavo prek mobilne naprave. No, tudi vmesnik USB bi lahko prišel prav, a ga preprosto ni.

Nastavljanje slike v grobem opravimo ročno, z vrtenjem koluta leče. Ta podpira tudi premikanje po  vodoravni in navpični osi, kar opravimo z vrtljivima (in ne pretiranega zaupanja vzbujajočima) gumboma na prednji strani projektorja. Leča pohvalno zmore kar 1,6-kratno optično povečavo, zato lahko projektor ustvari sliko do diagonale spodobnih 15,2 metra. Vrsto drugih nastavitev slike nato opravimo ob pomoči priloženega daljinca in uporabniških menujev. Ti so namenjeni bolj tehnično podkovanim uporabnikom, projektor pa po pričakovanju ne govori slovensko. Daljinec je zgolj povprečen, saj se ne more ravno pohvaliti s pregledno in logično razporeditvijo tipk (še posebej smernih), zato pa si zasluži pohvalo za ukazovanje projektorju z vseh (ne)mogočih položajev, tudi iz  mrtvega kota.

Kljub visoki svetilnosti so nas prijetno presenetile barve oziroma uravnoteženost barv. Tudi besedilo na različnih barvnih podlagah je inovativni projektor prikazoval zelo ostro in povsem nenaporno za branje. Navdušenci nad hišnim kinom bodo seveda morali poseči po najtemnejši možni nastavitvi svetilnosti, pri kateri projektor še vedno ohranja pristnost barv, a bo slika zanje še vedno presvetla. Se pa zato modrožarkovni laser v navezi z zrcalci 3LCD precej dobro odreže pri prikazu hitrega gibanja, zato bo v pisarniškem okolju zlahka opravil tudi s kakšnim prenosom športnega dogodka med odmorom za malico ali kosilo.

Sony VPL-FHZ55 lahko pohvalimo še za hiter vklop in izklop, saj je za razliko od klasičnih projektorjev pripravljen za delo ali počitek že po vsega nekaj sekundah. Uporaba laserskega vira svetlobe pa ne prinaša posebnih prihrankov na področju porabe energije, saj projektor ob polni svetilnosti zahteva okoli 450 W električne energije.

Kljub temu verjamemo, da bo projektor našel mesto v zahtevnejših poslovnih okoljih, kjer sta pomembni visoka ločljivost in kontrastnost prikazanih vsebin. Ne nazadnje ima nekaj velikih odlik, predvsem ga ni treba vzdrževati in možen je navpični prikaz slike. To sta največja aduta. Škoda le, da so Japonci varčevali s sodobnimi priključki, še posebej, ker bi si jih tak stroj dejansko tudi zaslužil, saj obvlada tudi prikaz slike ob sliki.

Sony VPL-FHZ55

Projektor.

Izdeluje: www.sony.com.

Cena: 5500 EUR.

✓    Zelo dobra slika, hiter vklop/izklop, svetlobna moč.

✗    Položaj in vrsta priključkov, razmeroma glasen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji