Objavljeno: 27.6.2023 | Avtor: David Vidmar

Lahki in veliki macbook

Apple je na svoji razvijalski konferenci WWDC upokojil še zadnje računalnike, zgrajene na platformi Intel, in nepresenetljivo predstavil nov model v svoji lahki seriji prenosnikov MacBook Air – 15-palčni model, ki izvrstno dopolnjuje paleto prenosnikov Apple.

Povsem svež Applov izdelek smo na preizkus dobili med prvimi in že na prvi pogled ugotovili, zakaj je večji model Air med obiskovalci konference sprožil valove odobravanja, med prvimi preizkuševalci pa vsaj zanimanja.

Gre za tanek in lahek prenosnik, ki je že v svoji 13-palčni različici prepričal marsikaterega kupca in tudi našega preizkuševalca v lanski septembrski številki Monitorja. Večji model je strojno pravzaprav identičen starejšemu modelu s 13-palčnim zaslonom, le da ima, uganili ste, 15-pačni zaslon. Ta premore ločljivost 2.880 × 1.864 pik, kar je nekoliko več kot manjši brat, zato je gostota pik na palec bolj ali manj enaka. Opozoriti velja, da zaslon ni tipa mini LED, zato ne more prikazati slike HDR ali je osveževati s frekvenco 120 MHz, kot to zmorejo dražji sorodniki iz družine Pro. A to so lastnosti, ki so namenjene profesionalcem in drugim zelo zahtevnim uporabnikom, povprečni uporabniki pa razlike ne bomo opazili.

Applovi procesorji M so dokazali, da je platforma ARM v svetu računalnikov lahko zelo učinkovita, tako za domačo kot poslovno rabo.

Oblikovno gre za še en vrhunski izdelek, ki ga boste z veseljem uporabljali in kazali. Tokrat so na voljo štiri različne barve ali – bolj rečeno – odtenki, in sicer črna (Midnight), zlata (Starlight), siva (Space Gray) in srebrna (Silver). Pred časom smo se pritoževali nad neusklajeno barvno kombinacijo polnilnika in priključnega kabla, zdaj pa nas je Apple le uslišal in barva kabla se sklada z odtenkom ohišja prenosnika.

MacBook Air 15 poganja varčen in zmogljiv Applov procesor M2, ki temelji na arhitekturi ARM, pri velikosti notranjega pomnilnika pa boste lahko izbirali med 256 in 512 GB. Za vsakodnevno rabo bo prostora dovolj tudi v cenejši izvedbi. Pri količini delovnega pomnilnika se stvari nekoliko zapletejo – najcenejši model ima le 8 GB RAM, kar bo, čeprav je pomnilniška zahtevnost sistemov, zgrajenih okrog procesorske družine M, manjša, kot smo je vajeni v svetu Intel/AMD, hitro postalo premalo. Odločite se lahko za razširitve na 16 ali 24 GB, vsak korak pa vas bo stal približno dva stotaka. Ponovno je treba omeniti za marsikoga zelo pomembno lastnost družine Air, tj. popolno odsotnost ventilatorjev za hlajenje notranjosti prenosnika. To pomeni še nižji profil, manjšo glasnost, manj vzdrževanja in večjo obstojnost, saj se v notranjosti naprave prah ne nabira.

Zaradi večjega ohišja so Applovi inženirji v prenosnik lahko vgradili nekoliko večjo baterijo od tiste v 13-palčnem modelu, ki pa po naših preizkusih ne omogoča opazne razlike v avtonomiji. Večjo baterijo namreč »požre« večji in bolj potraten zaslon. Vseeno, Apple obljublja, da baterija novega modela Air zdrži neverjetnih 18 ur nezahtevnega dela, kar lahko potrdimo tudi po našem krajšem testu, ko nam v enem vikendu uporabe prenosnika baterije ni uspelo popolnoma izprazniti.

Tipkovnica je po velikosti, videzu in občutku pri uporabi enaka tisti na drugih sodobnih modelih prenosnikov MacBook in ima vgrajen bralnik prstnih odtisov Touch ID za hitro odklepanje. Sledilna ploščica je tradicionalno izvrstna, zanimivo pa je, da je večja od tiste, ki je vgrajena v manjše modele prenosnikov. V tanko ohišje zaslona so pri Applu vgradili spletno kamero ločljivosti FullHD, kar pomeni, da je zaslon pridobil zarezo, na katero pa se zelo hitro navadimo. Tudi zvočniki so nekoliko nadgrajeni, a povprečen uporabnik bistvene razlike v kakovosti predvajanega zvoka ne bo opazil.

Primerjava zmogljivosti

Za procesorsko primerjavo smo vzeli danes povprečen, že nekaj let star osebni računalnik z Windows. Macbook Air je pri resnem procesorskem delu še vedno nekaj hitrejši od njega, vendar precej manj kot MacBook Pro. Tudi, ker se procesor M2 zaradi pasivnega hlajenja med delom začne upočasnjevati.

Priključkov vsekakor ni preveč, česar smo pri tankih Applih že vajeni. Prenosnik ima poleg magnetnega priključka MagSafe še priključka Thunderbolt oziroma USB-C in, precej nenavadno, priključek za slušalke. Marsikdo bo pogrešal priključek HDMI za priklop zunanjega zaslona ali TV. Za tovrstno uporabo bo treba kupiti dodatni razdelilnik Thunderbolt oziroma USB-C, ki bo tako in tako nujen, če boste želeli uporabljati pomnilniške ključke, miške, slušalke in druge naprave s priključkom USB ali prenosnik priključiti na ožičeno omrežje. Teh priključkov Apple v svoje prenosnike in druge prenosne naprave pač že dalj časa ne vgrajuje.

MacBook Air 15 je namenjen vsem tistim, ki si želijo večji zaslon, kot ga ima vstopni model MacBook Air 13", a ne potrebujejo nujno vseh drugih nadgradenj, ki jih premore precej dražja serija Pro.

MacBook Air 15" bo gotovo dobra izbira za marsikaterega kupca, ki ga bo uporabljal za pisarniško delo, šolo in tudi za občasno obdelavo slike, zvoka ali videoposnetkov. Z velikim in zares kakovostnim zaslonom omogoča udobno delo tudi brez priključenega dodatnega zunanjega zaslona. Čeprav gre za prenosnik, ki ga nikakor ne moremo šteti med majhne, je dovolj lahek, da se bo brez težav znašel v nahrbtniku šolarja ali torbi poslovnic in poslovnežev.

Pri Applovih izdelkih seveda ne gre pričakovati, da bodo s konkurenco pometli cenovno, a težko boste našli zmogljivejši računalnik za veliko ugodnejšo ceno. Hkrati pa cena precej hitro naraste, če od prenosnika zahtevate več. Air v polni opremi ni prav cenejši od serije Pro. Morda bo kdo vendarle pomislil, da se izplača odšteti dodatnih nekaj sto evrov in kupiti še zmogljivejši prenosnik. Za še višjo ceno.

Apple MacBook Air 15

največji tanek Applov prenosnik s procesorjem M2

Prodaja: www.epl.si

Cena: 1.739 EUR (Apple M2, 8 GB RAM, 256 SSD) do 1.979 EUR (nadgradnja na 512 GB SSD disk)

Za: Velikost in teža, izhodiščna cena, zmogljivost, vzdržljivost baterije in odlične komponente.

Proti: Količina pomnilnika, cene morebitnih nadgradenj, možnost priklopa le enega zunanjega zaslona. Pri resnem delu se zaradi pasivnega hlajenja tudi kdaj upočasni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji