Objavljeno: 22.12.2009 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor December 2009

Kreativno računalništvo

Grafične tablice so na trgu že skoraj tako dolgo kot sami osebni računalniki. A se jim ni nikoli uspelo zares prebiti na mize povprečnih uporabnikov. Bolj kot ne, so ostale v domeni oblikovalcev ter risarskih zanesenjakov. Kljub temu se nekaj podjetij na tem področju še vedno trudi prodreti k večjemu številu uporabnikov. Zato je prav, da tej kategoriji, po dobrih dveh letih, spet posvetimo nekaj pozornosti.

Osnovni namen grafične tablice je zamenjava miške z nečim naravnejšim in bolj intuitivnim. Navsezadnje smo svinčnik in papir uporabljali precej pred računalnikom, čeprav za mlajše generacije tega ne moremo več z gotovostjo trditi. Princip tablice je povsem preprost, papir nadomesti delovna površina (več o različnih izvedbah v nadaljevanju), ki računalniku posreduje položaj konice pisala. Že pri tem se pokaže ena večjih razlik med miško in grafično tablico, in sicer razmeroma oziroma absolutno določanje položaja. V prvem primeru je položaj vedno relativen, saj lahko napravo enostavno dvignemo in jo nekoliko prestavimo, pri čemer se kazalec na zaslonu ne premakne. Tako lahko z majhnimi premiki roke dosežemo celotno površino našega namizja. V primeru uporabe tablice je položaj pisala vedno absolutno vezan na položaj kazalca, saj vsak položaj na tablici pomeni točno določen položaj na zaslonu. Sicer lahko pri večini modelov preko gonilnikov nastavimo relativni način delovanja, a s tem bolj kot ne izničimo namembnost tablice.

Pri večini tablic lahko namesto absolutnega naslavljanja vklopimo relativno.

Druga pomembnejša razlika med obema napravama je vsekakor natančnost. Miška je zaradi svoje velikosti nekoliko bolj okorna in manj natančna, kar pri običajnem delu na računalniku zadostuje, oziroma so takšne "slabosti" do določene mere celo zaželene. Tako se namreč teže zmotimo pri izbiranju menujskih možnosti in uporabi programov. Natančnost grafičnih tablic je (v večini primerov) precej boljša, zato so veliko bolj primerne pri prostoročnem risanju, popravljanju fotografij, grafičnem oblikovanju ter povsod, kjer želimo večji nadzor. Pri miški na primer nimamo težav z dvojnim pritiskom za izbiro, pri uporabi pisala zna biti to tako težavno opravilo, da ima večina pisal enega od vgrajenih gumbov namenjenega prav tej operaciji.

Večina pisal ima enega izmed gumbov namenjenega dvojnemu kliku.

Ni pa velika natančnost pri uporabi tablice samoumevna, saj je odvisna od številnih parametrov. Za začetek je pomembna velikost delovne površine tablice; tiste najmanjše, velikosti formata A6, bodo zadovoljile le najmanj zahtevne, saj je zaradi majhne površine resno delo praktično nemogoče. Tablice takih velikosti so uporabne predvsem kot preprost nadomestek miške pri običajni uporabi računalnika ter kot zabavna igrača za naše otroke. Vsi, ki resneje razmišljate o grafičnih tablicah, boste morali poseči vsaj po tistih velikosti A5, vsekakor pa priporočamo format A4. Takšna velikost namreč že zadosti zahtevnim oblikovalcem, izjema so morda arhitekti in še kdo, ki potrebuje resnično velike delovne površine. Drug pomemben podatek je ločljivost mreže znotraj tablice, saj nam pove, koliko različnih točk sploh imamo na naši površini. Seveda je tudi tu večja številka boljša. A naj vas velike številke ne zavedejo, saj ni nujno, da bo tolikšna ločljivost delovala tudi v praksi, vse skupaj je namreč odvisno tudi od gonilnikov ter kakovosti pisala.

Ravno natančnost in velikost delovne površine sta pomembna dejavnika pri delitvi grafičnih tablic na tiste, namenjene domačim, manj zahtevnim uporabnikom, ter tiste, namenjene zahtevnejšim, profesionalnim uporabnikom. Na manj zahtevnem delu trga bomo našli predvsem tajvanske izdelovalce, ki stavijo na cenovno dostopne izdelke, s čim večjim naborom dodatnih zmožnosti. Na drugi strani velike konkurence ni moč najti, že pred časom si je primat na tem področju priborilo japonsko podjetje Wacom, ki med oblikovalci uživa velik ugled. Takšno stanje se seveda pozna tudi pri cenah, saj podjetje, ki je praktično brez konkurence, določa precej visoke cene svojim izdelkom. Koliko ti upravičijo odšteti denar, pa je stvar presoje posameznika.

Aktivni ali pasivni

Grafične tablice lahko razdelimo na dva dela, in sicer glede na uporabljeno tehnologijo pri zaznavi položaja pisala. Japonski Wacom je že pred časom patentiral tako imenovano pasivno tablico, pri kateri delovna površina oddaja signal, ki ga vezje znotraj pisala zazna ter zaradi učinka elektromagnetne indukcije začne oddajati povratni signal. Nato mora tablica nehati oddajati in začeti prejemati povratni signal ter s tem določiti položaj pisala. Tak način delovanja ima kar nekaj prednosti. Pisalo, recimo, ne potrebuje lastnega napajanja in to omogoča izdelovalcu več prostora pri oblikovanju pisala ter posledično manjšo in bolj enakomerno razporejeno težo. Zaradi delovanja indukcije lahko tablica tudi zaznava položaj pisala, kljub temu da se ta ne dotika površine, kar omogoča več različnih stopenj zaznave pritiska.

Zaradi Wacomovih patentov morajo preostali izdelovati aktivne tablice, pri katerih ima pisalo lasten vir napajanja (večinoma baterijski). Signal se generira znotraj pisala ter pošilja tablici, ki v tem primeru rabi le kot sprejemna enota, kar lahko pripomore k manjšemu šumu med delovanjem, saj napravi ni treba spreminjati načina delovanja. Pri obeh različicah lahko tablica zaznava ne le oddaljenost pisala od površine, temveč tudi njegov nagib. Na večini pisal najdemo dva gumba, katerih funkcijo določimo programsko, informacija o njuni rabi se pri sodobnih tablicah prenaša kot digitalno kodiran signal. Kljub temu se aktivne tablice, vsaj na našem preizkusu, še vedno ne morejo povsem primerjati s pasivnimi.

Preizkus

Naš namen je bil, kot vedno, pregledati trg in zajeti čim večje število grafičnih tablic, ki so na voljo pri nas. Že med pregledovanjem ponudbe se je izkazalo, da prav veliko izbire še vedno ni. Kljub temu nam je na preizkus uspelo dobiti 9 tablic, a se je kasneje izkazalo, da so nekatere med njimi povsem enake (več o tem med opisi). Njihovo delovanje smo preizkušali na več načinov, najprej smo preverili njihovo uporabnost pri vsakdanjih opravilih, kot so uporaba pisarniških programov, brskanje po spletu in podobno. Bolj podrobno pa smo se seveda posvetili rabi v navezavi s programi, namenjenimi delu s slikami in grafiko. Med preizkušanjem smo največ časa posvetili delu v Adobovem Photoshopu ter Corel Painterju. Pozorni smo bili predvsem na morebitne težave pri natančnosti in hitrost dela.

Večina tablic ima okoli delovne površine množico gumbov, ki jim lahko programsko določimo, kaj naj počnejo.

Aiptek 10000 U in Genius G-Pen M609

Aiptekova tablica z oznako 10000 U ter Geniusov G-Pen M609 sta povsem enaki tablici, obe namreč izdeluje Aiptek. Edine razlike so v priloženi programski opremi ter nazivu izdelovalca, zato smo opisa obeh združili.

Tablici imata delovno površino veliko približno formata A5, podpirata tako običajne zaslone kot široke. Ob zgornjem robu je na vsaki strani vrtljivo kolesce z gumbom na sredini. Oba opravljata povsem enake operacije, saj je eden namenjen levičarjem, drugi pa desničarjem. Tako je uporaba tablice enako dobra za vse. Med obema kolescema je pet tipk. S prvimi tremi določamo izbrano operacijo, ki jo izvajamo s kolescem, na voljo so premikanje ("scroll"), približevanje pogleda ("zoom") ter spreminjanje glasnosti. Drugi dve tipki omogočata izbiranje med običajnim razmerjem 4 : 3 ter širokim. Na površini tablice sta tudi črti, ki nakazujeta rob pri uporabi običajnega razmerja.

Pisalo za delovanje potrebuje eno baterijo, njena vstavitev je razmeroma preprosta. Baterija nekoliko spremeni težišče samega pisala, kar se pozna pri uporabi, a ne moti pretirano. Veliko bolj moteča je sama oblika pisala, saj smo gumba, ki sta na zgornji strani, ničkolikokrat pritisnili povsem nehote. Nezaželenim pritiskom se nam je uspelo izogniti tako, da smo pisalo prijeli v nekoliko manj intuitiven položaj. Poleg pisala v škatli prejmemo tudi podstavek, v katerega lahko pisalo odložimo, kadar ni v rabi.

Priloženi gonilniki so preprosti in ne omogočajo veliko nastavitev. Spreminjamo lahko nastavitev gumbov, ki so okrog delovne površine. Skupaj jih je 26, od tega je 12 nastavljenih vnaprej z običajnimi ukazi, kot so Novo, Zapri, Razveljavi itd. Ob pomoči gumbov se uporabnost tablice poveča, saj z delovno površino velikost A5 ni primerna za zahtevnejša grafična dela, se pa odlično izkaže pri običajni uporabi računalnika. Med nastavitvami pisala lahko spreminjamo namembnost obeh gumbov, nastavimo želeno občutljivost pri zaznavi ter izberemo med relativnim in absolutnim določanjem položaja.

Zaznava občutljivosti je razmeroma dobra, ni pa podprta v vseh programskih paketih. Uradno je ne podpira Adobov Photoshop, čeprav je nam v nekaterih različicah (CS4) uspelo. Naj vas ne zavede podatek izdelovalca, da tablica zaznava tudi nagib peresa do šestdeset stopinj. Nagibanje ne vpliva na samo risanje, pomeni le, da kljub nagibu tablica še vedno pravilno zaznava položaj pisala.

Pri obeh izdelovalcih prilagajo paketu tudi dodatno programsko opremo, s katero lahko takoj začnemo izkoriščati prednosti tablice. V obeh primerih dobimo v paketu Ulead Photoimpact različico 12, Aiptek prilaga poleg še Corel Draw Essential 3, Genius pa FreeNotes ter OfficeInk.

Aiptek 10000 U

Format: A5.

Izdeluje: Aiptek, www.aiptek.com.

Prodaja: Conrad, www.conrad.si.

Cena: 89,95 EUR.

Za: Priložena programska oprema, nastavljive bližnjice.

Proti: Majhna delovna površina, pisalo slabe kakovosti.

Genius G-Pen M609

Format: A5.

Izdeluje: Genius, www.geniusnet.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 90,99 EUR.

Za: Priložena programska oprema, nastavljive bližnjice.

Proti: Majhna delovna površina, pisalo slabe kakovosti.

Aiptek 14000 U in Genius G-Pen M712

Podobno kot pri prej opisanima tablicama sta tudi Aiptekov 14000 U ter Geniusov G-Pen M712 v resnici povsem enaki napravi. Še več, na trgu je tudi tretja različica iste tablice, in sicer Trust TB-7300, ki pa je na našem preizkusu nismo imeli. Vse tri tablice se tudi tokrat razlikujejo le po navedenem imenu izdelovalca in priloženi programski opremi. Izdelovalec je v vseh primerih tajvanski Aiptek.

Podobnosti med prej opisanim modelom 10000 U ter 14000 U so velike. Že na prvi pogled se zdita tablici skoraj enaki, če odmislimo velikost. Tudi tu najdemo dve kolesci za upravljanje ter med njima enakih pet tipk za spreminjanje nastavitev. Zaradi večje delovne površine je večje tudi število programsko nastavljivih tipk okrog nje. Skupaj jih je na treh straneh 34, od tega je prvih 15 že nastavljenih.

Povsem enako kot pri manjšem modelu je tudi pisalo. Vstavljanje baterije je preprosto, odstranimo zadnji del in nato dvignemo zgornji pokrovček, to nam vzame silno malo časa. Zgodilo pa se nam je, da je zadnji del pisala odpadel kar med uporabo, kar ni ravno prijetno. Delovna površina je tokrat približno enaka formatu A4. To omogoča delo tudi zahtevnejšim uporabnikom. Zaznava pritiska je sicer pri preizkušanju v nastavitvah gonilnikov dobra, a v marsikaterem programu žal ni podprta. To nekoliko zmanjša uporabnost tablice za najzahtevnejše kupce, a kljub drugačnim trditvam izdelovalca je v našem primeru različna zaznava pritiskov v Adobovem Photoshopu CS4 delovala brez težav. Natančnost pri določanju položaja bi lahko bila boljša, saj smo imeli pri zares natančnih opravilih kar nekaj težav, a si lahko izdatno pomagamo s kolescem za spreminjanje bližine pogleda, s čimer se čas, potreben za obdelavo posamezne slike, občutno zmanjša. Predvsem pa se skoraj izniči potreba po tipkovnici med takšnim delom. Položaj obeh gumbov na pisalu je tudi tu nekoliko moteč, saj je treba precej privajanja, preden se nam uspe izogniti neželenim pritiskom.

Tablica velikosti A4 je že primerna za resno delo, saj ponuja dovolj veliko delovno površino za natančna popravljanja slik ter risanja grafik. Aiptekov izdelek bi priporočili vsem, ki prvič kupujete grafično tablico in potrebujete dovolj veliko površino. Kljub temu se še vedno ne more primerjati s konkurenčnimi izdelki podjetja Wacom, saj je napak pri delu še vedno precej. A s ceno dobrih sto evrov je več kot dober nakup, v razmislek pa velja predvsem tistim, ki bi želeli model 10000, saj je razlika v ceni le slabih 20 evrov, razlika pri uporabi pa velikanska. Res pa zavzame nekoliko več prostora na pisalni mizi.

Oba izdelovalca prilagata tablici programski paket Adobe Photoshop Elements različico 5.0, ki bo za začetke pri obdelavi fotografij odlično orodje. Pri Geniusu so napravi priložili še nekaj drugih programov, kot za primer Ulead Photoimpact in Office Ink.

Aiptek 14000 U

Format: A4.

Izdeluje: Aiptek, www.aiptek.com.

Prodaja: Conrad, www.conrad.si.

Cena: 109,95 EUR.

Za: Cena, priložen Photoshop Elements 5.0.

Proti: Nekoliko cenena izdelava, pisalo slabe kakovosti.

Genius G-Pen M712

Format: A4.

Izdeluje: Genius, www.geniusnet.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 114,12 EUR.

Za: Cena, priložena programska oprema.

Proti: Nekoliko cenena izdelava, pisalo slabe kakovosti.

Trust TB-6300

Trustova tablica z oznako TB-6300 je bila najcenejša na našem tokratnem preizkusu. Bila je tudi edina s priloženo miško. Tablica je s svojo ceno ter velikostjo formata A5 namenjena predvsem tistim, ki se prvič spoznavajo s takšnim načinom upravljanja kazalca na zaslonu in morda otrokom, ki bi si želeli računalniškega risanja. Čeprav je delovna površina majhnega formata, tablica ni najmanjša, saj je plastična obroba precej široka. Naprava tako na mizi zasede večjo površino, kot bi bilo res treba. Ko pisala ne uporabljamo, ga lahko odložimo v vodoravno vdolbino na zgornji strani tablice in ne v poseben podstavek kot pri večini drugih modelov. Ob robu delovne površine je razporejenih 42 dodatnih gumbov, katerih namembnost lahko programsko nastavljamo in si tako olajšamo delo z računalnikom. Tablica je zaradi svoje velikosti in ne preveč dobre natančnosti bolj primerna za splošno rabo pri uporabi računalnika kot pa za resno delo s slikami ali grafiko. Na delovni površini je prozorna folija, pod katero lahko postavimo kos papirja ali fotografijo in nato s pisalom prerišemo poteze v računalnik. Kljub navedbam, da tablica omogoča kar 512 različnih stopenj zaznave pritiska, se v praksi izkaže, da je različno zaznanih stopenj zelo malo. Tudi programska podpora tablici je slaba, tako v večini priljubljenih grafičnih programov deluje povsem enako kot miška.

Pisalo ni ravno najboljše izdelave, vstavljanje baterije je nerodno opravilo, po vstavitvi je težišče pisala previsoko, saj nas ovira pri tekočem pisanju. Na samem pisalu sta dva gumba, ki ju lahko programsko nastavimo. Zaznava prisotnosti pisala se začne šele ob dotiku s površino, pri obdelavi slik smo morali pritiskati s precejšnjo silo za pravilno zaznavo, kar lahko pomeni hitro obrabo pisalne konice ter potrebo po menjavi.

Zaradi nizke cene bi tablico priporočili predvsem otrokom in tistim, ki jo bodo uporabljali bolj ali manj le za upravljanje računalnika, saj se pri tem odreže povsem zadovoljivo. Za resnejše delo žal ni primerna, saj je delovna površina premajhna, natančnost zaznave pa včasih zelo slaba. Tablici ni priložena nikakršna programska oprema in to je pri tej ceni tudi razumljivo. Priloženi gonilniki delujejo zadovoljivo, občasno smo sicer imeli nekaj težav z delovanjem, a resnejših problemov z nastavitvami nismo imeli. Omeniti velja le, da je treba predhodno odstraniti gonilnike drugih tablic, saj v nasprotnem primeru Trustovi gonilniki nočejo delovati pravilno.

Trust TB-6300

Format: A5.

Izdeluje: Trust, www.trust.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 53,17 EUR.

Za: Cena, priložena miška.

Proti: Slaba natančnost, potreben razmeroma močan pritisk pri delu.

Wacom Bamboo Pen

Wacomov vstopni razred tablic, imenovan Bamboo, je doživel preporod ravno v mesecih pred našim preizkusom. Paleta izdelkov je v drugi generaciji še širša, celotna linija obsega kar štiri skupine. Najosnovnejši model se imenuje Bamboo Pen. Tablica ima delovno površino velikosti formata A6, kar pomeni, da je namenjena predvsem nezahtevnim uporabnikom ter morda otrokom. Na to nakazuje tudi zunanji videz, ki je živahen, za kar še posebej poskrbi držalo pisala. Ta je namreč kar preprosta zanka iz blaga na spodnji strani tablice, kamor pisalo enostavno vstavimo. Pisalo deluje precej bolj plastično kot pri dražji seriji Intuos, prav tako je občutek pri uporabi nekoliko slabši. Nekoliko ceneno delujeta celo gumba na pisalu, ki sta kljub vsemu postavljeno na pravilno mesto, da ju ne pritiskamo nehote.

Sama tablica je odeta v črno barvo in ne ponuja nikakršnih dodatnih gumbov ali zmožnosti. Dioda, ki ponazarja delovanje, spremeni svojo svetilnost, ko naprava zazna pisalo. Gonilniki so precej podobni tistim pri dražjih modelih, na voljo nam je nekoliko manj možnosti pri nastavitvah. Zaradi manjše delovne površine je manjša tudi ločljivost, saj pretirane natančnosti na tako majhni površini tako ali tako ne moremo pričakovati. Za resno delo je ta tablica vsekakor premajhna.

Manjše številke ne bomo našli le pri ločljivosti, temveč tudi pri številu zaznanih stopenj pritiska. Tablica obljublja prepoznavo 512 stopenj, kar je enako kot prej opisani Trust TB-6300. Kljub temu je občutek pri uporabi Wacoma precej boljši. A razlika med dražjimi modeli Wacom in tem najcenejšim ostaja velika.

V paketu prejmemo poleg pisala tudi tri nadomestne konice, dodatna programska oprema nam je na voljo ob registraciji na spletnem mestu izdelovalca. Ob registraciji namreč lahko iz spleta povlečemo polno različico programa ArtRage, s katerim lahko ustvarjamo digitalne risbe.

Bamboo Pen je torej namenjen bolj igranju kot resnemu delu, a za igračo kljub vsemu ni ravno poceni. Za tablico formata A6 je namreč treba odšteti dobrih 70 evrov; za ta denar (sicer slabša) konkurenca ponuja že format A5 z več zmožnostmi.

Wacom Bamboo Pen

Format: A6.

Izdeluje: Wacom, www.wacom.com.

Prodaja: Gregor, www.gregor.si.

Cena: 72,00 EUR.

Za: Oblika, videz.

Proti: Cena, majhna delovna površina.

Wacom Bamboo Fun Pen & Touch

Najdražji model iz serije Bamboo se imenuje Fun Pen & Touch. Pod tem imenom zaenkrat najdemo dva modela, ki se razlikujeta le po velikosti delovne površine. Na preizkusu smo imeli model velikosti medium, kar pomeni format A5, za polovično ceno je na voljo tudi model formata A6 z imenom small.

Oblikovno je precej podoben prej opisanemu Bamboo Pen, z dodatnimi štirimi programsko nastavljivimi gumbi ob robu. Pisalo je tudi tokrat lahko ter nekoliko plastičnega videza, na zgornji strani je radirka, ki je prej opisani model nima. Držalo za pisalo je trak iz blaga na spodnji strani tablice.

Razlog za višjo ceno tega modela ni le v višji ločljivosti (1024 vrstic na palec) ter večjem številu zaznanih stopenj pritiska, temveč je skrivnost v besedi Touch na koncu imena. Tablico lahko namreč upravljamo ne le s pisalom, temveč tudi s prsti. Zaznava pri tem načinu je sicer nekoliko slabša, tudi natančnost se zmanjša, a za vsakdanjo rabo računalnika se izkaže kot zelo zanimiv pripomoček. Tako lahko kazalec miške preprosto premikamo po zaslonu kar s prsti. A uporabnost se ne ustavi tu, pri izdelovalcu so namreč poskrbeli za gonilnike, ki znajo prepoznati določene premike prstov, podobno kot zmorejo sodobni pametni telefoni. Bamboo podpira ne le enotočkovni dotik, temveč večtočkovnega. S preprostimi gibi lahko uporabljamo zmožnosti, kot so približevanje pogleda, premikanje po galerijah slik, vrtenje slik in podobno. Zmožnosti so seveda odvisne od trenutno uporabljanega programa, a so vsekakor zanimiv nov način uporabe domačega računalnika. Za običajno rabo oziroma resnejšo obdelavo fotografij je delovna površina, kot že velikokrat omenjeno, premajhna.

Kot je značilno za vse Wacomove izdelke, v paketu ne dobimo medijev z dodatno programsko opremo. Tokrat je v ceno naprave všteta programska oprema Adobe Photoshop Elements, Corel Painter Essentials ter ArtRage, vendar je vse na voljo na spletni strani izdelovalca, ob predhodni registraciji naprave.

Tudi tokrat cena ni ravno nizka, za tablico velikost A5 moramo odšteti več kot dva stotaka, a ta izdelek je več kot le tablica s pisalom. Morda je od vseh opisanih še najprimernejši za otroke, ki se spoznavajo s svetom računalnikov, ali pa za tiste, ki si želijo prenesti določene (upravljavske) lastnosti sodobnih pametnih telefonov na namizje.

Wacom Bamboo Fun Pen & Touch

Format: A5.

Izdeluje: Wacom, www.wacom.com.

Prodaja: Gregor, www.gregor.si.

Cena: 216,00 EUR.

Za: Možnost uporabe prstov, videz.

Proti: Cena.

Wacom Intuos4 medium in Intuos4 large

Wacomov Intuos4 je najdražja tablica na našem preizkusu. Serija Intuos je na voljo v štirih velikostih, razlika med predhodno serijo 3 ter 4 je vidna že v poimenovanju. Oznake velikostnih formatov so tokrat zamenjale oznake iz sveta mode: small, medium, large in extra large. Delovna površina najmanjše je približno enaka formatu A6, največje pa A3. Mi smo preizkusili srednja modela, ki sta tudi sicer najbolje prodajana.

Razlike med predhodnikom in novo serijo 4 so očitne že na prvi pogled. Gumbi so se preselili ob eno stran, razdeljeni so v dve seriji po štiri, med njimi je okrogla drsna ploščica. Poleg gumbov je zaslon OLED, na katerem se izpiše zmožnost gumba. Med priklopom tablice na računalnik moramo izbrati, ali smo levičarji ali desničarji, temu primerno se obrnejo napisi na zaslonih OLED, saj nam preprost vodnik pokaže, kako obrniti tablico za izbrano roko. Isti vodič nas lahko popelje po osnovah uporabe tablice, kar zna biti silno priročno za tiste, ki takšno napravo uporabljajo prvič.

Pisalo je, kot pri vseh tablicah tega izdelovalca, brez lastnega napajanja, tablica ga zazna že slab centimeter nad podlago. To omogoča izredno veliko število prepoznanih stopenj pritiska. Samo pisalo je silno kakovostno, gumba ob strani nista moteča, na zgornji strani je tudi radirka, ki v večini grafičnih programov rabi kot nasprotje izbranemu pisalu. Gonilniki so silno dobro spisani, različne stopnje pritiska ter nagibi pisala so podprti v vseh uporabljenih programih. Programska oprema nam ponuja izredno veliko nastavitev v primerjavi s konkurenco. Tako lahko spreminjamo nastavitve zaznave pisala, namembnost gumbov na tablici, združljivost s starejšimi različicami programske opreme, vsaki zmožnosti lahko spreminjamo tudi dodatne lastnosti. Tablico si lahko tako popolnoma prilagodimo lastnim potrebam ter željam in to jo naredi še bolj uporabno.

Ob nakupu ne prejmemo optičnih nosilcev z dodatno programsko opremo, temveč nam je ta na voljo prek spleta, seveda ob predhodni registraciji na izdelovalčevi spletni strani. Po registraciji lahko izbiramo med precej široko paleto programov, med katerimi so priljubljeni izdelki podjetij Adobe, Corel, Autodesk in podobni.

Wacomov Intuos4 je vsekakor odsev tega, kakšna bi morala biti profesionalna tablica, saj na njej skorajda ni moč najti slabih točk. A zaradi svoje cene ostaja povprečnim uporabnikom nedosegljiva, saj je v primerjavi z enako veliko Aiptekovo tablico kar petkrat dražja.

Wacom Intuos4 medium

Format: A5.

Izdeluje: Wacom, www.wacom.com.

Prodaja: Gregor, www.gregor.si.

Cena: 399,00 EUR.

Za: Natančnost, kakovost izdelave.

Proti: Cena.

Wacom Intuos4 large

Format: A4.

Izdeluje: Wacom, www.wacom.com.

Prodaja: Gregor, www.gregor.si.

Cena: 539,00 EUR.

Za: Natančnost, kakovost izdelave.

Proti: Cena.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji