Objavljeno: 25.9.2012 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Oktober 2012 | Teme: android

Kratko, toda sladko

Kratko, toda sladko

Če izdelovalec zapiše, da izdelku jamči podporo za celotno "življenjsko dobo", to v praksi pomeni, da jo jamči za pet let. Da, življenjska doba v računalništvu je enaka pet let. Kako natančno - ravno toliko so (pre)živeli mini prenosniki, "netbooki", in nič več.

Skoraj natanko pred petimi leti smo navdušeno pisali o prvem "netbooku", mini prenosniku Asus EEE PC, ki je računalniški svet zavzel kot vihar. Majhna igračka (samo 7-palčni zaslon!) s procesorjem Celeron-M, brez diska, le 4 GB "diska" flash in z nameščenim Linuxom Xandros. Sliši se precej grozno/revno, vendar je bila napravica presenetljivo uporabna za tisto, čemur je bila namenjena - za pisanje, komuniciranje in povezavo v splet. Sploh pa - EEE PC je bil poceni, zanj so hoteli borih 299 evrov. Kar naenkrat smo imeli v uredništvu tri sodelavce, ki so si ga kupili, na dušek! In kar naenkrat so se v Asusu, ki ga je uspeh zalotil kar nekako slabo pripravljenega, pridružili še bolj ali manj vsi izdelovalci računalnikov, vsi so v svojem portfelju enostavno morali imeti tudi "netbooke".

Ne dolgo zatem se je zadeva bolj ali manj izrodila. Izdelovalci so "ugotovili", da je 7-palčni zaslon premajhen, da je 4 GB diska premalo in da je bolje imeti nameščena Okna. No, slednje je v resnici ugotovil Microsoft, ki je v ta namen splavil celo posebno različico, Windows 7 Starter Edition, posledično pa so bili Netbooki strojno vedno močnejši (da, Xandros za delo ne potrebuje tako močnega stroja kot Windows 7, verjeli ali ne ...), večji in težji. In, predvsem, dražji. Tam okoli 400 evrov je bila dokaj običajna začetna cena zanje, z redkimi izjemami.

Težava je v tem, da so se hkrati zelo znižale cene "običajnim" prenosnikom, ki jih danes ravno tako dobimo od 400 evrov naprej. Resda so težji, akumulator pa zdrži precej manj, a imajo zato večji zaslon in so hitrejši, z večjim diskom, zato jih lahko uporabljamo tudi še za kaj drugega, ne samo za najosnovnejša opravila. Kajti v resnici so netbooki skorajda vsi po vrsti kar žalostno počasni, vsaj v današnjem času, ko smo vajeni hitrosti procesorjev Core in, srečneži, celo hitrosti diskov SSD. Ko si vajen, da se spletne strani, dokumenti in programi zanje odpirajo trenutno, je pač mučno čakati, da na počasnem mlinčku brskalnik odmelje svoje brskanje po predpomnilniku in se odloči počasi izrisati vedno bolj zapletene spletne strani. Da, procesorji Atom so resda zelo varčni, zato večina netbookov tudi danes zdrži 6-8 ur delovanja, vendar so obenem neznosno počasni. Tudi tisti, ki se ponašajo z oznako "dvojedrni". Dve Atomovi jedri pač niti približno nista primerljivi z dvema ali celo štirimi jedri kakega Core i5, da o i7 niti ne govorimo.

Vendar, res, cenejši prenosniki so ponavadi precej težke "kište", precej neprimerne za nošnjo v torbi/torbici. Primernejši so za delo na mizi, še najbolje kar stalno priklopljeni v električno vtičnico. Netbooki imajo torej v primerjavi z njimi še vedno ključne prednosti.

In tu nastopijo tablice, ki so zabile še zadnji žebelj v njihovo krsto. Da, za najosnovnejša opravila lahko danes uporabljamo tudi tablice in tudi te stanejo, zanimivo, okoli 400 evrov. Z njimi lahko komuniciramo, pišemo in, seveda, brskamo po spletu. Pravite, da je tipkati na tablico mučno? Res je, vendar lahko z malce sreče uporabite skorajda vsako brezžično tipkovnico bluetooth oziroma za borih 50 evrov dokupite specializiran model, ki tudi oblikovno sodi k tablici. Poleg tega je tablica lahka, akumulator pa zdrži več kot pri vsakem netbooku, kaj šele prenosniku. Res je sicer, da vrhunske stanejo 500 ali celo 600 evrov, vendar se dovolj dobri ???

Če torej danes kupujemo "nekaj za nošnjo okoli", sta izbiri samo dve - novi ultra tanek prenosnik "ultrabook", ki stane 700 evrov in več (lahko tudi veliko več), ali pa tablica. Netbookov, majhnih in debelih, v tej enačbi nekako ni več. Tisti, ki jih še imamo, smo se jih sicer naučili uporabljati na alternativne načine (priročna domača napravica za nadzor "drugih napravic"), vendar ne vidim smisla za nakup novih.

Tako kot ga očitno ne vidijo niti izdelovalci. Asus, pionir netbookov, je ravno te dni napovedal, da bo opustil proizvodnjo in se raje posvetil svojim androidnim tablicam z vgrajeno tipkovnico - serijo Transformer. Da se je to bolj ali manj zgodilo tudi z drugimi izdelovalci in tudi s (vsaj slovenskimi) prodajalci, pa kaže naša preglednica prenosnikov, ki jo v rubriki najboljši izdelki objavljamo vsak mesec. Vsak mesec namreč poiščemo nove modele, ki bi jih bilo smiselno preizkusiti, in iz tabele pomečemo izdelke, ki niso več naprodaj. Ta trenutek smo za objavo komajda še našli pet modelov, ki jih je še mogoče kupiti, pa še ti so bolj ali manj zastareli. Da, s to številko opuščamo redno preizkušanje netbookov. Tudi mi.

Če danes kupujemo "nekaj za nošnjo okoli", sta izbiri le dve - novi "ultrabook", ki stane 700 evrov in več, ali pa tablica. Netbookov, majhnih in debelih, v tej enačbi nekako ni več.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji