Objavljeno: 25.3.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor April 2014 | Teme: pametni telefon

Kozmetična krivina

LG zaenkrat caplja za Samsungom in drugimi izdelovalci androidnih telefonov. Razen zadnjih dveh Nexusov niso naredili nobenega telefona, ki bi nas zares prepričal. Tokrat so stavili na krivino.

Flex ima ukrivljen zaslon, ki zagotavlja dober prvi vtis, saj med konkurenti ni podobnega telefona. Atraktivnosti Flexu ni mogoče očitati, saj nas, ko ga vidimo prvič, osupne in navduši – ukrivljen zaslon deluje impresivno. Žal je naslednje vprašanje tistih, ki ga prvič vidijo, skorajda vedno: »Zakaj je ukrivljen zaslon dober?« Na tej točki pa vse pade v vodo. Sicer gre za šestpalčni zaslon P-OLED, ki sliko kaže pri 720 x 1280, a ne gre za vrhunski primerek te komponentne. Slika je nekoliko pikčasta in velikost zaslona nekako kliče po polni ločljivosti. Vidni koti so odlični, k čemur nekoliko pomaga tudi ukrivljen zaslon, a ne prav dosti. Krivina naj bi telefon lepše prilagajala obrazu, ko vanj govorimo, a je to bolj marketinški slogan, saj je težko reči, da imajo »ravni« telefoni s tem težave. Krivina zaslona tako ne prinaša nobene konkretne prednosti in je njen učinek bolj površinske narave. Resda se ukrivljenosti med uporabo nismo naveličali in to, da gre za samosvojo obliko telefona, bo tistim, ki radi izstopajo, dobro delo. Kljub temu se je nemogoče znebiti občutka, da je ukrivljen zaslon tam le zato, ker ga LG lahko izdeluje.

Ukrivljen zaslon s seboj prinese tudi novo skrb, saj bi bilo pričakovati, da bo kakršnokoli upogibanje oziroma ravnanje zaslona pomenilo takojšnje uničenje. Ni tako, saj je mogoče telefon povsem sploščiti in se takoj, ko ga spustimo, vrne v ukrivljeno obliko. Zadnja stranica je narejena iz posebnega materiala, ki tako močno ukrivljanje sploh omogoča in ima v rokavu še en adut. LG Flex naj bi sam celil praske, ki jih naredimo na zadnji stranici. To v praksi deluje tako, da vse manjše praske, ki jih na telefonu naredijo ključi in drugi predmeti, ki se z napravo najdejo v žepu, nekoliko »zacelijo«. Besedo nekoliko uporabljamo zato, ker globlje praske tam kljub temu ostanejo, a tiste manjše dejansko zbledijo. LG sicer v svojih promocijskih video posnetkih obljublja nekoliko preveč, a je dejstvo, da je sam telefon malo bolj občutljiv za praske, dobrodošel napredek, v katerega bi bilo vredno vložiti še več energije.

Strojno je Flex glede na ceno rahlo razočaranje, saj gre za povsem enako drobovje, kot ga pozna že LG G2. Tako smo priča štirijedrnemu 2,26 GHz procesorju Snapdragon 800, ki z dvema gigabajtoma pomnilnika zagotavlja zelo tekočo izkušnjo. Android je preoblečen v standardno Lgjevo preobleko, ki ni med lepšimi in omogoča plavajoče programe. Tako se nam ob prejetem sporočilu SMS nad odprtim programom prikaže plavajoče okence, v katerem lahko takoj odgovorimo na sporočilo. Nekatere te bližnjice so sicer dobrodošle, a so omejene na peščico programov in na dolgi rok predstavljajo predvsem zmedo, saj potem pričakujemo, da so podobnega zmožne vse aplikacije, to pa seveda ni res.

Pričakovano se je obnesel fotoaparat, ki s 13 megatočkami slika zadovoljive slike, a kot je pri Lgjih v navadi, ne gre za najboljše slike med dražjimi telefoni. Dobrodošlo je, da je kamera zmožna snemati v polni ločljivosti in nasploh je video Flexu bolj pisan na kožo. Tu se zopet malce izkaže ukrivljen zaslon, ki v vodoravni orientaciji lepo sede v roke in omogoča dobro izkušnjo gledanja videa. Izkušnja je sicer resda boljša zaradi krivine, a to predvsem zato, ker telefon malce lepše sede v roko. O kakšni drugi prednosti ukrivljenega zaslona bi tudi v tem primeru težko govorili.

Ob ceno izdelka se sicer malokrat bolj konkretno obregnemo, saj je bolj važno, kaj in kako opisani kos elektronike opravlja svoje delo. Pri Flexu je mimo cene nemogoče iti, saj je cena tega telefona brez vezave 900 evrov. To je glede na strojno zmogljivost naravnost osupljivo, saj telefon G2 istega izdelovalca brez vezave stane 550 evrov. Edini konkretni razliki med tema dvema telefonoma sta ukrivljen zaslon in zadnja stranica, ki se celi. Kako točno je to vredno 450 evrov, si je težko predstavljati, a očitno proizvodnja ukrivljenega zaslona terja visoke dodatne stroške. LG moramo sicer pohvaliti, saj je uporabnikom ponudil telefon, ki ima resnično unikaten in zanimiv videz, a gre pri ukrivljenem zaslonu resnično le za lišp, ki ne prinaša nobene uporabne dodane vrednosti. Če bi bila cena Flexa bolj podobna ceni modela G2, bi se ga dalo priporočiti, pri 900 evrih pa je bolje, da ga gledamo na daleč.  

LG G Flex

Telefon.

Prodaja: Mobitel. Najnižja cena 470 EUR.

✓    Ukrivljen zaslon ...

✗    ... ki pa je le kozmetična pridobitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji