Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2013 | Teme: tablica

Korejska družina

Samusungova blagovna znamka Galaxy se je po zaslugi njihovih telefonov med potrošniki tako prijela, da skušajo to ime uporabiti na vseh možnih napravah. Izjema niso niti tablice, ki za četrto telefonsko galaksijo zaostajajo eno generacijo in nosijo zaporedno številko 3.

7.0.

Do prihoda Googlove tablice Nexus 7 je sedempalčni zaslon veljal za nekaj, kar si bo morda privoščil kak bolj avanturističen kitajski izdelovalec, ki bo tako s svojim tabličnim izdelkom skušal vzbuditi nekaj več pozornosti. Po uspehu Googlove naprave pa so to velikost zaslona začeli resno jemati tudi drugi izdelovalci Googlovega ekosistema. Samsung je tako tretjo generacijo svojih galaktičnih tablic založil tudi s sedempalčnim modelom, ki naj bi skušal kakšnega kupca odtegniti od novega Nexusu 7. Slednji je pred kratkim prišel na trg z odličnim zaslonom IPS, ki je poglavitna prednost nove Googlove tablice. Galaxy 7.0 na tej točki izpade staro, saj je ločljivost 1024 × 600 v primerjavi z Nexusovo 1920 × 1200 naravnost smešna. Stvarnost dodatno poslabša to, da gre za zaslon TFT, ki se v barvah in vidnih kotih ne more meriti z matriko IPS. Dejstvo, da je zaslon najpomembnejša vrstica v tabeli specifikacij, smo že večkrat poudarili in 7.0 je primerek nižjega ranga. Oblikovno gre za povečano telefonsko Galaksijo in še vedno za tanko in lahko napravo; to sta lastnosti, v kateri Samsung očitno vlaga veliko truda. Žal je ohišje klasična kombinacija zaslona in korejske plastike, ki na telefonih ne moti toliko kot na večjih napravah. Plastično ohišje telefona Galaxy S3 ne moti, saj je površina naprave manjša in posledično manj upogibljiva. Tab 3 7.0 pa je že dovolj velika, da ima zadnja stranica nekaj hoda. Sama tekstura plastike je tako gladka, da v roki ne daje najboljšega občutka. Strojno je 7.0 solidno založena, saj jo poganja dvojedrni 1,2- gigaherčni procesor, ki pa žal razpolaga le z gigabajtom pomnilnika. V praksi to sicer pomeni zadovoljivo gladkost delovanja, saj zaslon ni tako zahteven, a je kljub temu občutiti občasno upočasnjevanje. Strojno opremo upravlja Andorid 4.1, oblečen v preobleko TouchWiz, ki s svojim gradniki pošteno presega meje prej omenjenega gigabajta pomnilnika. Tab 7.0 je tako Samsungova poteza, da ne bi zamudili dobre volje, ki jo je na trgu ustvaril Nexus 7. Tako so na hitro ustvarili svojega konkurenta in hitenje redko navrže dobro napravo, ki bi bila vredna naše pozornosti. Galaxy Tab 7.0 ni tista tablica, ki bi to trditev postavila na laž.

Samsung Galaxy Tab 7.0

Tablica.

Prodaja: Bolje založene tehnične trgovine.

Cena: 210 EUR. 3G stane 310 EUR.

✓    Tankost, teža.

✗    Zaslon, TouchWiz.

8.0.

Če je bil Galaxy Tab 7.0 odgovor na Googlov Nexus 7, je osempalčni 8.0 nedvomno odgovor na iPad Mini. Medtem ko se prej opisanemu modelu 7.0 vidi, da je oblikovno bolj navdihnjen z telefonom Galaxy S3, se 8.0 opira na oblikovanje zadnjega modela S4. Tako smo priča boljši plastiki, lepšemu oblikovanju in predvsem trdnejši izdelavi. Čeprav gre za večjo napravo, je Tab3 8.0 lepše držati v rokah kot mlajšo sestro in napredek ni viden le pri izdelavi ohišja. Zaslon je neprimerno prijaznejši za oči, kar je posledica višje ločljivosti, ki se tokrat ustavi pri 1280 × 800 in prav tako uporablja matriko TFT. Kljub temu je zaslon veliko boljši in kaže lepše barve ter ima širše vidne kote. Ne dosega sicer kakovosti matrike IPS, a gre za zelo soliden zaslon, ki riše Android 4.2.2.

Googlov operacijski sistem je oblečen v Samsungovo preobleko TouchWiz, ki pa se na večjih zaslonih ne obnese več tako dobro. Korejci se niso veliko ubadali s prilagajanjem preobleke za večje zaslone in Android izpade povečan. Pri sami rabi sicer ne gre za tako moteč element, a se vidi, da so vsi elementi uporabniškega vmesnika napihnjeni in nekoliko preveliki. To bodo opazili predvsem uporabniki Samsungovih telefonov, ki so TouchWiza bolj vajeni. Zatikanja je med krmiljenjem Androida manj kot pri manjšem 7.0, a je to predvsem posledica boljše strojne opremljenosti modela 8.0 kot pa boljše narejene preobleke TouchWiz. Omeniti velja še to, da je razmerje zaslona 16 : 10 in ne 4 : 3 kot na iPadu Mini, kar še dodatno poglobi nesorazmeren občutek uporabniškega vmesnika. Sicer tablica med rabo v pokončni drži ne deluje previsoko in 8-palčni zaslon zna biti tista mera, pri kateri se bodo ustalile tablice za širšo rabo. Procesor je dvojedrn in računa pri 1,5 GHz ter ima na voljo 1,5 GB pomnilnika. Notranjo shrambo je mogoče razširiti s kartico mikro SD in vse tri tokratne tablice so na voljo tudi v 3G različici, tako da premorejo še režo za kartico SIM. V kombinaciji z dokaj nezahtevnim zaslonom je delovanje tekoče in do zatikanja pride le pri pregledovanju daljših besedil. Zatikanje je bolj v skladu s preoblečenim Androidom in ni posledica strojne podhranjenosti. Model 8.0 bi bil z neobremenjenim Androidom zavidanja vredna naprava, ki bi jo bilo laže priporočiti kot to, kar so pri Samsungu sestavili tokrat. V primerjavi z modelom 7.0 gre za boljše narejeno in premišljeno napravo, ki je strojno v zgornjem srednjem razredu in se skuša s ceno 310 evrov bosti z iPadom Mini. Slednji je v vseh pogledih boljša tablica in Tab 8.0 postane morebiten nakup le, če si želite osempalčno androidno tablico. Če pa bi radi le osempalčno tablico, je iPad Mini še vedno daleč najboljša izbira.

Samsung Galaxy Tab 8.0

Tablica.

Prodaja: Bolje založene tehnične trgovine.

Cena: 310 EUR. 3G stane 400 EUR.

✓    Tankost, teža.

✗    Zaslon, TouchWiz.

10.1.

Desetpalčna članica družine Tab 3 je narejena iz enakih materialov kot model 8.0, kar lahko le pozdravimo, saj se v rokah obnese dobro. Samsungovo vztrajanje pri raztegovanju oblike telefona Galaxy S4 se tu že močno pozna, a nekako deluje. Resda ne gre za najlepšo napravo, a smo od Samsunga vajeni še česa hujšega. Predvsem pozdravljamo to, da so zvočnike preselili na stranske stranice in tako niso več na prednji strani tablice. Tam smo jih prvič videli pri Galaxy Note 10.1, kjer smo jih vsakič, ko smo tablico držali vodoravno, prekrili in zadušili s palci. Tako kot pri modelu 7.0 je tudi tu problematičen zaslon, saj ima enako ločljivost kot model 8.0, a je enako število pik razporejeno na precej večjem zaslonu. Tako imamo spet občutek, da so vsi elementi uporabniškega vmesnika napihnjeni in androidna preobleka TouichWiz na tako velikem zaslonu nima kaj iskati. Tablico sicer poganja Android 4.2.2, a se obnaša dosti bolj zatikajoče kot na srednjem modelu 8.0. Slabšo uporabniško izkušnjo je najlaže pripisati večjemu zaslonu in posledično višjim zahtevam za strojno opremo. To glede na skoraj enako drobovje obeh naprav ni napačno sklepanje. Vendar pa se notranjost razlikuje po enem pomembnem elementu: Galaxy Tab 10.1 žene Intelov čip Atom. Gre za dvojedrni 1,6-gigaherčni procesor, ki ima na razpolago le gigabajt pomnilnika. Slednje se še kako pozna, saj bi dodatnih 512 MB, ki jih premore model 8.0, prišlo še kako prav. Kljub temu nas je bolj zanimal osrednji motor, ker smo bili Intelovih jeder vajeni predvsem v bolj obskurnih telefonih. Na velikem preizkusu androidnih tablic smo vzdržljivost baterije preverjali s strojnim predvajanjem videa, a tega tokrat nismo mogli storiti, ker Bsplayer še ne podpira Intelovega procesorja. Lahko pa povemo, da drastične razlike v porabi energije ni bilo, saj smo napolnjeno tablico uporabljali več dni in je bila ves čas priklopljena na domače brezžično omrežje. Pred preizkusom smo predvidevali da bo Intelov procesor tista komponenta, ki bo uporabniško izkušnjo najbolj kvarila, saj nismo vajeni, da bi procesorji x86 dalj časa poganjali mobilne naprave. Tako pa je glavna hiba desetpalčnega Taba splošna strojna podhranjenost, ki ni zmožna gladko poganjati Androida. Nekaj dodane vrednosti prinese še vgrajen senzor IR in posledična možnost uporabe tablice kot daljinskega upravljalnika. Enako funkcionalnost smo videli tudi v Sonyjevi Xperii Z, gre pa za enega tistih sinergijskih dodatkov, ki so ga zmožna le podjetja, ki izdelujejo vse vrste zabavne elektronike.

Družina Galaxy Tab 3 skuša pokriti širok spekter želja in zahtev kupcev, a ji to ne uspe, saj gre za izdelke v povprečju, iz katerega se malo dvigne le model 8.0.  

Samsung Galaxy Tab 10.1

Tablica

Prodaja: Bolje založene tehnične trgovine

Cena: 360 EUR. 3G stane 480 EUR.

✓    Tankost, teža.

✗    Zaslon, TouchWiz.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji