Objavljeno: 18.12.2007 01:00 | Avtor: Igor Harb | Monitor Januar 2008

Končno hiter Windows Mobile 6

Kar nekaj let je minilo, odkar smo pri nas nazadnje videli kak Motorolin pametni telefon. Njihovi prvi aparati UMTS so delovali na Symbianu, nekako hkrati pa so predstavili tudi model MPx200, ki je bil eden najbolj dodelanih telefonov z operacijskim sistemom Windows Mobile Smartphone.

Po premoru se spet vračajo s tem sistemom, vendar to pot z njegovo najnovejšo različico, 6.0. V zadnjih mesecih smo preizkusili nekaj HTCjevih aparatov s tem sistemom, vendar so uporabljali različico Pocket PC oziroma Professional, pri kateri aparat upravljamo prek zaslona, občutljivega za dotik, pri Smartphone oziroma Standard pa prek tipkovnice in smernih tipk. Ne moremo biti prepričani, ali je vzrok hitrejši procesor ali pa druga različica operacijskega sistema, vendar Motorola Q9h po odzivnosti občutno prekaša vse HTCjeve modele in je povsem primerljiva z doslej najboljšim tovrstnim aparatom, Samsungovim BlackJackom.

S slednjim jo druži tudi nekaj drugih lastnosti. Sta skoraj enakih mer in barv, ki pravzaprav zelo spominjajo na BlackBerry. Oba podpirata tudi hiter prenos podatkov prek omrežij HSDPA, vendar Samsung kljub vsemu prekaša Motorolo na kar nekaj frontah - ponuja WiFi in dodaten, zmogljivejši akumulator, pa še za 10 evrov je cenejši.

Na splošno se Motorola Q9h obnese več kot solidno, saj ponuja vse funkcionalnosti, ki jih pričakujemo od tovrstne naprave. Pograjali bi gumijasto tipkovnico QWERTY, ki je poleg vsega vsa črna, tako da majhne modre številke na številčnici hitro zgrešimo.

Na zadnji strani je digitalni fotoaparat ločljivosti 2 milijona pik, spredaj pa še manjši za videotelefonijo. Med programsko opremo najdemo poleg standardnega Windows Media Playerja še program Media Centre, ki ponuja alternativo pri ogledu vseh večpredstavnih datotek. Poleg tega je ob bok Internet Explorerju priložena še zmogljivejša Opera Mobile, presenetljivo pa ne najdemo mobilnih različic Worda, Excela in PowerPointa, temveč Documents To Go. Ti se obnesejo prav tako dobro, tako da to ne moti.

Motorola Q9h je soliden pametni telefon in trenutno zagotovo najboljši z operacijskim sistemom Windows Mobile 6.0. Ob neposredni primerjavi s Samsungovim BlackJackom ga slednji sicer nekoliko prekaša, vendar tudi Motorola ponuja precej adutov.

Motorola Q9h

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.0 Smartphone.

Procesor: TI OMAP, 330 MHz.

Pomnilnik: 256 MB RAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD, 512 MB priložena.

Ločljivost zaslona: 320 × 240 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 900/1800/1900 MHz; UMTS 2100 MHz.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: Motorola, www.motorola.com.

Cena: 368,94 evrov ob podpisu enoletne naročnine z Mobitelom.

Za: Windows Mobile 6.0, dodatna programska oprema, HSDPA.

Proti: Nima WLAN, tipkovnica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji