Objavljeno: 31.5.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2022

Komentar: Počeni balonček

Komentar: Počeni balonček

Zadnje leto in pol smo v Monitorju večkrat pisali o splošnem pomanjkanju grafičnih kartic, ob tem pa tudi o divji rasti njihovih cen. Vzrokov za to stanje je bilo sicer več, kaplja čez rob pa je bil razmah koronavirusa. Ker ves ta čas spremljam tržišče računalniških komponent, sem bil pozitivno presenečen, ko je v zadnjih dveh mesecih končno prišlo do resnega preobrata.

Cene so se začele dvigovati nekje okoli februarja leta 2021. Na eni strani smo imeli vse večje povpraševanje domačih igričarjev, ki so zaradi karantene preživeli več časa doma in za računalniki. Ker je bilo manj druženja, s(m)o privarčevali nekaj denarja, in tako kot so se nekateri spravili v obnovo hiš in stanovanj, smo mi začeli sanjati o prenovi in nadgradnji računalnikov.

V igri so se znašli še zagrizeni rudarji kriptovalut, saj se je cena bitcoina v nekaj mesecih več kot podvojila (rastle pa so seveda cene vseh kriptovalut, nekaterih zelo drastično). Nvidia je začela celo prilagajati gonilnike, kasneje pa tudi kartice, da bi vsaj pri nekaterih modelih zmanjšala njihovo zmogljivost pri rudarjenju kriptovalut, a vseeno so rudarji pokupili vse, kar se je pač dalo.

Ne glede na proizvajalca (MSI, Gigabyte, Asus, Palit itd.) so bile cene kartic nekoč tudi po štirikrat višje od priporočenih.

Na drugi strani pa so bile težave logistike in proizvodnje, povezane s koronavirusom. Proizvodnja najnaprednejših elementov (procesorjev in krmilnih vezij) že leta komaj dohaja že običajno povpraševanje. Ko pa pride še zaprtja tovarn, težav pri dobavi surovin in omejitev pri logistiki, se sistem tako rekoč sesuje.

Kaj to pomeni, si lahko ogledamo na praktičnem primeru – recimo pri grafični kartici Nvidia RTX 3070. Gre za kartico višjega razreda, katere priporočena maloprodajna cena je 500 dolarjev – recimo 500 evrov. Kolikor vem, se je pri nas po tej ceni nikoli ni dobilo, v praksi so se cene v naših trgovinah začele pri okoli 700 evrih. Kartice so bile prvič predstavljene septembra 2020, prodaja je pri nas stekla kmalu za tem, a je bila dobava ves čas minimalna.

Ko sva s kolegom lansko poletje pripravljala večji preizkus grafičnih kartic, je cena kartic RTX 3070 pri naših prodajalcih že prešla mejo 2.000 evrov! Ne glede na proizvajalca (MSI, Gigabyte, Asus, Palit itd.) so bile cene tudi po štirikrat višje od priporočenih. Tudi dostop je bil otežen – dobavitelji so dobili po dve ali tri kartice naenkrat, bolj ali manj vse pa so bile že vnaprej razprodane.

Če gledamo zgodovino cen, so se začele cene spuščati nekje okoli novega leta. Sprva počasi, v zadnjih dveh mesecih pa bolj strmo. V tem trenutku so cene kartic RTX 3070 v tujini (Nemčiji) že med 600 in 700 evri. Pri naših prodajalcih so cene malenkost višje, a vseeno bistveno bolj normalne kot še pred nekaj meseci. Še več – prišli smo celo do preobrata, da se nekaterim prodajalcem že kopičijo neprodani primerki.

Menda naj bi bilo veliko takih, ki so kartice kupovali le z namenom preprodaje po (še višjih) cenah – t. i. scalperji. Ti so se pri večjih trgovinah (tako spletnih kot fizičnih) postavili v vrste za nakup kartic, nakar so jih takoj objavili na eBayu in v podobnih spletnih trgovinah po višjih cenah. Zaslužki naj bi bili odlični. Tudi ti imajo sedaj težave z neprodanimi primerki.

Balonček je torej počil. Cene so že zelo blizu priporočenim maloprodajnim – če je kdo po tihem razmišljal o nadgradnji, je prišel čas, ko ima to končno tudi finančni smisel. Kaj bo prinesla jesen, sicer nihče ne ve. Morda bomo zabredli v neko splošno recesijo in bodo šle cene še navzdol. Lahko pa se spet pogreje interes za kriptovalute in bodo kartice spet pošle. Nvidia se sicer že pripravlja na splavitev kartic prihajajoče generacije, RTX 40xx. Po trenutnih govoricah jih lahko v prodaji pričakujemo nekje v začetku jeseni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji