Objavljeno: 28.9.2005 14:30 | Avtor: Arnold Marko | Monitor September 2005 | Teme: nenehni testi

Kodak Easyshare Z740

Kodakov Easyshare Z740 odlikujejo predvsem enostavnost rabe, dodatki in precej majhne mere za digitalni fotoaparat z veliko optično povečavo. Oblikovan je podobno kakor večina tovrstnih modelov: na eni strani ohišja je precej velik objektiv, na drugi pa odebeljen oprijem z nedrsečo prevleko. Na zgornji strani ohišja so stikalo za vklop, sprožilec, tipke za vklop fotografiranja s časovnim zamikom, vklop makra ali neskončne razdalje ostrenja ter tipka za vključitev slikanja z bliskavico. Bliskavica se samodejno ali ročno odpre na zgornjem delu ohišja. Ima domet do 4,9 metrov, priključka za zunanjo bliskavico aparat nima.

Tipko za zumiranje najdemo na hrbtni strani ohišja je dobro dostopna, vendar premehka. Odzivnost in hitrost pri zumiranju je solidna. Na hrbtni strani je tudi velik obroč za izbiro načina delovanja. Med temi najdemo popolno avtomatiko, polavtomatike, ročno nastavljanje in različne scenske nastavitve, ki prilagodijo delovanje avtomatike različnim razmeram. Ob obroču sta tudi tipki za izbiro menuja ter pregledovanje in brisanje slik. Menuje sicer upravljamo s precej nenatančno krmilno palico na sredi obroča za izbiro načina delovanja. Zaslon za ogled je sicer velik (ima diagonalo 46 mm), je pa precej neodziven, slika se obnavlja le počasi, ostrina pa napravi tudi ni ravno v ponos (še posebej, če zaslon primerjamo s katerim drugim Kodakovim modelom). Nekoliko boljše je elektronsko iskalo.

Na hrbtni strani aparata je tudi tipka "share", ki je namenjena lažjemu označevanju slik za tiskanje in pošiljanje po elektronski pošti. Menuji so pregledni in enostavni, z velikimi napisi, žal pa niso prozorni, tako da del slike zakrijejo. Med motečimi zadevami omenimo tudi to, da slik ni mogoče pregledovati, če aparat ni povsem vključen (torej mora biti iztegnjen tudi objektiv.

Z740 ima kar destkratni optični zum, (od 38 in 380 mm v formatu leica). Svetlobna jakost objektiva je dobra, od 2,8 pri širokem kotu do 3,7 ob največji povečavi. Z njim lahko ostrimo predmete od razdalje 60 cm naprej, v makro načinu pa od 12 cm. Aparat ima majhno tipalo s petimi milijoni svetlobnih elementov. Največja ločljivost fotografije je 2567 × 1932, na voljo pa je še nekaj alternativnih ločljivosti, manjkajo le manjše ločljivosti, npr. XGA ali VGA. Napajanju služita dve bateriji velikosti AA, priložen pa je litijev akumulatorček dvojne velikosti AA (standard CRV3).

V normalnih razmerah daje Z740 solidne rezultate, delovanje avtomatike pa ni popolno. Zgodi se, da napačno "zaklene" ostrino (predvsem ob rabi večjih povečav) ali sliko napačno osvetli (pri čemer se zgodijo tako podosvetlitve kakor tudi nadosvetlitve posnetkov), v slabih svetlobnih razmerah pa moti precejšnja nagnjenost aparata k šumu. Barve so zasičene, vendar zelo naravne, brez velikega pretiravanja v rdečo. Nekaj težav smo opazili s "cvetenjem", ko slikamo temne predmete na zelo svetlem ozadju.

Modelu Z740 je priložen tudi pravcati sublimacijski foto-tiskalnik za tiskanje fotografij velikosti 10 × 15, ki daje zelo solidne rezultate. Tiskamo lahko tudi neposredno iz fotoaparata, brez računalnika.

Kodak Easyshare Z740

Razred: Velika optična povečava.

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 6

Kakovost fotografije: 6

Zasnova aparata: 6

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-380 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-3,7; ostrenje 0,6 m-neskončno (makro 12 cm); čas od 1/1700 do 8 s; doseg bliskavice do 4,9 m; razpon ISO samodejno, 80, 100, 200, 400, 800 (le pri 1,8 MP).

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si, (01) 583 72 30; Meditrade, www.meditrade.si, (01) 585 46 00.

Cena: 91.900 tolarjev.

Za: Enostavna raba, majhne mere.

Proti: Slab zaslon, težave s šumom in cvetenjem, slabše barvne podrobnosti, tipka za upravljanje menujev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji