Objavljeno: 30.4.2024 | Avtor: Dare Hriberšek | Monitor Maj 2024

Kocka, kocka, daj, povej …

Vedno bolj so priljubljeni t. i. »lifestyle« projektorji. Naprave, ki jih lahko nekam odnesemo in si privoščimo približno kinodvoransko doživetje. Vse, kar potrebujemo, razen seveda površine za projiciranje, je običajno že zapakirano v oglato ohišje, torej zvočnik ter programska oprema za predvajanje pretočnih storitev in videodatotek. Običajno navržejo še par bombonov.

Pa poglejmo, kako »lajfstajliš« je Hisensov C1. Ko ga vzamemo iz škatle, je pred nami simpatičen kvader, ki spominja na bakelitna radijska ohišja iz 50. let. Projektor tehta slabih pet kilogramov in je v resnici bolj mejno prenosen. Recimo temu prenosen iz sobe v sobo. Če bi ga želeli bolj resno seliti, bi to verjetno počeli skupaj s škatlo, česar pa nenadoma ni več tako lahko zgrabiti in odnesti prek ulice v tretje nadstropje. Po drugi strani to ni projektor, ki bi ga namestili pod strop, saj ima zunanji napajalnik v velikosti manjšega dostavnega vozila, še ena s tem povezana težava pa je ta, da C1 nima optičnega zuma, zaradi česar je projekcijsko razmerje postavljeno fiksno na 1,20 : 1. To pomeni, da bo velikost slike odvisna od oddaljenosti projektorja. Za boljšo predstavo, če želite gledati sliko diagonale 100 palcev, mora C1 stati skoraj natanko tri metre od platna. Utegne biti, da ima naprava zato na dnu prilagodljive nožice in utor za namestitev na stativ.

Na prednji strani ohišja tičijo tipala, predvsem pa v nas bolšči velik objektiv, ki nima pokrovčka ali druge zaščite, kar je pri napravi, ki naj bi imela funkcijo prenosnosti, nekako nepremišljeno. Vsakdo, ki pogosteje kaj priklaplja ali odklaplja, je že kdaj ponesreči zgrabil za tisti ključni kos steklene površine, ki naj bi bila vedno sterilno čista. Spodnji del pročelja pokriva še zvočniška rozeta, za katero tiči par presenetljivo okej zvočnikov 10 W znamke JBL, ki gledalcu nekako zmorejo streči z dovolj basi in nadpovprečno zvočno sliko. C1 seveda podpira tudi Dolby Atmos, a za kaj takega bi vseeno svetovali nakup zunanjih hreščal.

Vmesniki? Na zadnji strani tičita dva HDMI, en 2.1 in drugi eARC, ki ga bodo najverjetneje zasedli zvočniki. Družbo jima delajo še ethernet, dva vmesnika USB ter 3,5-milimetrski avdio in optični digitalni zvočni izhod. Načelno vse, kar nujno potrebujemo, bi se pa »gejmerjem« in snemalcem porok zagotovo prilegel še kak dodaten HDMI.

Vklop. Ta se po trajanju že skoraj približa prastarim projektorjem, ki so ležerno ogrevali svoje sijalke, je pa to tudi poslednjič, ko boste zaznali, da ima naprave ventilatorje, saj je hlajenje izpeljano uglajeno tiho. Optični sklop takoj po vklopu začne motorizirano prilagajanje slike, kar počne približno tako dobro kot ostali projektorji v ligi. Skratka v redu, za perfekcijo pa boste zagotovo popravljali še ročno.

Ampak od tod dalje je vse bleščeče. Zlasti, ko ugledamo sliko. Ta je že na prednastavljenih vrednostih res dobra. Kot vir svetlobe služi laser TriChroma DLP, ki, kot namiguje ime, sveti s tremi laserji, vsak od njih z eno barvo RGB. Enojni čip DLP DMD ob pomoči tehnologije premikanja pik (pixel shifting) na zaslonu prikaže 8,3 milijona posameznih pik, z najvišjo ločljivostjo 3840 × 2160 pik in v milijardi barvnih odtenkov. Kar po besedah proizvajalca pomeni, da pokrivajo 110 odstotkov barvnega spektra po standardu BT.2020. Zadnje v resnici ni nekaj zelo ekskluzivnega, saj podobno trdijo tudi drugi ponudniki.

Opletanje s primerjavami je pravzaprav nepotrebno, dejansko je bilo treba v meniju samo izbrati nastavitev Filmmaker, nekoliko znižati temperaturo barv in nastaviti belino, pa je bilo v temni sobi vse skupaj že prav, kako bi rekli, vredno pozabiti, kaj je kino.

Vgrajeni laserji nazivno zmorejo 1600 ANSI lumnov in kontrastno razmerje 1.000 : 1, kar je za domače projektorje kar solidno. V praksi je svetlost slike odlična, tudi če izza robov zaves v sobo pronicajo sončni žarki. C1 podpira tudi različne izvedenke formatov visokega dinamičnega razpona, denimo HDR10, HLG in Dolby Vision, če jih naraščajoče uredimo po kakovosti.

Napravi je priložen daljinec in ta ima nekoliko več tipk od bratcev, ki so priloženi projektorjem z Googlovimi uporabniškimi vmesniki. Ali so ločene tipke za Netflix, Youtube, Prime in Disney+ vredne gneče pod prsti, presodite sami. Ampak C1 vam bo v brk vrgel diskretno osvetlitev tipk, kar bi moral nekdo že zdavnaj vbiti v glavo vsem svetovnim snovalcem projektorjev. To so vendarle mlinčki, ki svoje mletje izvajajo pretežno v temi.

Omenimo še uporabniški vmesnik VIDAA OS, ki so ga vajeni kupci Hisensovih televizorjev. Vanj so že vgrajene nekatere najpomembnejše pretočne storitve in celo nekaj iger. Meniji so pregledni, čeprav je nastavitev veliko in bi morda kazalo vse skupaj razdeliti na zahtevne in manj zahtevne uporabnike.

V dneh, ko je članek nastajal, se je dalo pri nas napravo v akciji dobiti za 1800 evrov. Kar je v resnici luštna cena za projektor, ki poseka vse »budget« laserske modele, a se po drugi strani v nekaterih atributih zlahka kosa z bolj profesionalnimi izdelki.

Hisense pametni mini projektor C1

Kaj: Prenosni laserski 4K UHD projektor

Prodaja: Hisense

Cena: 2000 EUR, v akciji 1800 EUR

Za: Slika in zvok, akcijska cena.

Proti: Le dva vmesnika HDMI.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji