Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: Peter Gedei | Monitor April 2011

Ko sosedovi obmolknejo

Do zdaj smo v prenosnih računalnikih s 3D podporo zasledili le nVidiin sistem, ki je v slabih treh letih, odkar je na trgu, trdno zasidran tudi v vseh drugih računalniških sistemih. Pred časom so se opogumili tudi v ATIju in izdelali svoj 3D AMD sistem, danes dosegljiv tudi v prenosniku HP Envy 3D.

Vrh HPjeve ponudbe prenosnih računalnikov zasedajo prenosniki družine Envy, ki že z imenom in videzom nakazujejo, komu so namenjeni. V ponudbi imajo štiri prenosnike z različno velikimi zasloni, od konca prejšnjega leta pa tudi 3D izvedbo svojega najzmogljivejšega modela s 17- palčnim zaslonom. HP Envy 17 smo že preizkušali v septembrski številki, kjer si lahko o njem tudi podrobneje preberete. 3D različica se po strojni opremljenosti pravzaprav ne razlikuje, opremljen je le z zmogljivejšim LCD zaslonom, ki omogoča osveževanje pri 120 Hz. Osveževanje pri tako visoki frekvenci je nujno potrebno za pravilno delovanje 3D prikaza v kombinaciji s preklopnimi očali, seveda pa je poleg tega pomembna tudi druga strojna oprema. Pri HPju s tem niso varčevali. Prenosnik ima vgrajen Intelov procesor i7 z 1,6 GHz taktom in 6 GB delovnega pomnilnika, 2 x po 1/2-terabajtni disk s stalnim podatkovnim zrcaljenjem in premore 17-palčni zaslon z ločljivostjo fullHD. Vrhunski je seveda tudi zvok, vgrajeno ima blu-ray enoto, vmesnikov toliko, da jih ne pogrešamo, in za nameček še vmesnik USB 3.0. Torej, računalnik z najnovejšo in najzmogljivejšo tehnologijo.

HP je za razliko od drugih izdelovalcev 3D prenosnikov izbral razmeroma novo in še dokaj nepreverjeno 3D tehnologijo izdelovalca grafičnih kartic ATI, ki je zdaj pod okriljem družbe AMD. Doslej smo v notesih srečevali le nVidiin 3D sistem, ki se je do zdaj dobro obnesel in pravzaprav zavzema ves delež 3D predvajanja na osebnih in prenosnih računalnikih. AMDjev sistem se od nVidiinega pravzaprav ne razlikuje bistveno, za uspešen prikaz potrebujemo le zaslon s 120 Hz osveževanjem, kamor spadajo tudi vsi 3D televizorji, podpira pa tudi tehnologijo DLP link. Deluje z večino 3D očal, ki so trenutno dostopna na trgu, v HPju pa so se odločili za rahlo prirejena xPandova očala x103, saj nimajo stikala za vklop, kar imajo originalna očala. Za vklop tako poskrbi programska oprema za predvajanje 3D, a so v HPju pri njej očitno varčevali. AMD svojim grafičnim karticam prilaga programsko opremo TriDef, vendar pa je pri prenosniku nismo našli. Nameščen je namreč le predvajalnik videa za blu-ray enoto, s katerim ne moremo predvajati 3D datotek z diska, ne videa ne fotografij. Namestiti moramo neki dodaten predvajalnik, tu pa ne moremo mimo Stereoscopic Playerja, ki z zadnjo različico podpira tudi AMDjev prikaz. Z njim si boste lahko zavrteli 3D posnetke, pa tudi 3D fotografije, deluje pa tudi v preizkusni različici, resda le prvih 5 minut delovanja. V celozaslonskem načinu samodejno vklopi očala in jih ob končanem predvajanju tudi izklopi.

Pri 3D prenosnikih z nVidiinem sistemom dobimo poleg očal tudi IR oddajnik, ki ga namestimo v prosto USB vtičnico, to pa seveda zmanjšuje mobilnost. V HPju so zagato preprosto rešili tako, da so vgradili dva IR oddajnika v zgornji rob zaslona, kjer sta praktično neopazna, njun položaj pa omogoča zelo dobro komunikacijo z očali. XPandova očala so v primerjavi z nVidiinimi svetlejša, vendar pa smo pri gledanju 3D vsebin opazili močan presluh, ki je seveda močnejši pri močnih kontrastnih prehodih. Za to ne moremo ravno kriviti očal, ki so se pri drugih sistemih izkazala za dobra. Večjo krivdo pripisujemo LCD zaslonu, ki že zaradi tehnologije LCD počasneje preklaplja med levo in desno sliko. Na žalost je pri HPjevem modelu presluh še bolj očiten, to pa pri nekaterih 3D vsebinah pride še bolj do izraza.

Ker smo preizkušali zelo zmogljiv prenosnik, smo tudi pričakovali tekoče predvajanje 3D videa, saj so strojno lahko zelo hitro požrešne. Po prvih ogledih se je zmogljivost prenosnika močno znižala in je za normalno gledanje pomagal le vnovični zagon. Pomagal je šele izklop nadzora nad porabo energije, ki procesorju in grafični kartici očitno odvzema prepotrebno moč za predvajanje 3D vsebin. Vendar pa se nam je tudi kasneje med preizkušanjem pripetilo, da smo pri gledanju zahtevnega 3D prizora pri visoki bitni hitrosti opazili krajši zamik oziroma zastajanje.

Kot običajen prenosnik je HPjev model tako po zunanjem videzu kot po strojnih zmogljivostih vrhunska izbira, zdi pa se nam, da bi lahko pri 3D uporabi storili malce daljši korak.

HP Envy 3D

Mere: 41,6 × 27,5 × 3,5 cm; 3,41 kg.

Značilnosti: Intel Core i7 Q720 1,6 GHz, 4 GB RAM, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 3D 17,3-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium (64 bit).

Cena: 1753 EUR.

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Videz, kakovost izdelave, zmogljivost.

Proti: Programska oprema za 3D predvajanje, presluh, zmogljivost akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji