Objavljeno: 26.2.2008 00:57 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor Februar 2008

Ko si platno in projektor ne moreta biti bliže

Hitachi ED-A100 ni prvi v Monitorju preizkušeni projektor, ki je zmožen projicirati sliko zavidljivih proporcev z zelo majhne razdalje. Resno konkurenco drugim izdelkom podobnih lastnosti pa predstavlja predvsem zaradi razmeroma ugodne cene ob solidnih zmogljivostih.

Projiciranje slike z diagonalo 150 cm pri oddaljenosti manj kot 10 cm od površine so v Hitachiju izvedli s prečno postavitvijo žarnice, katere svetloba potuje preko zrcala in leče na glavno posebej oblikovano odbojno zrcalo, ki se ob vklopu razpre iz ohišja. Kljub zapleteni optiki je slika ob pravilni postavitvi projektorja ostra in brez opaznih popačenj. Nastavitvi projektorja v vodoravno in s platnom vzporedno lego nam skušajo olajšati po višini nastavljive nogice, a je ob krivi podlagi treba kar nekaj truda za popolno geometrijo slike. Tu se pokaže ena poglavitnih slabosti izdelka: Vsakršno spreminjanje geometrije in velikosti prikaza je izključno v programski domeni. Če je projektor postavljen na tla, se slika projicira (pri diagonali 150cm) le 30 cm od tal. Ob privzdignjenem sprednjem delu projektorja pa pride do znatnega trapeznega popačenja, ki se ga ni mogoče znebiti brez izgube kakovosti prikaza zaradi digitalne korekcije.

Slika ločljivosti XGA (1024 × 768) je pri običajni svetilnosti 1500 lumnov dovolj svetla, ostra in kontrastna. Po potrebi lahko prikaz prilagajamo razmeram prek konservativno oblikovanih menujev, ki bi bili lahko bolj pregledni. Diagonala slike se giblje od 122 do 250 cm. Najkrajšo diagonalo dobimo, če je projektor tik ob platnu. Kot dodatno opremo si lahko omislimo podstavek, ki omogoča pokončno postavitev projektorja in s tem projiciranje na mizo.

ED-A100 je zgledno opremljen s priključki. Ob S-video, kompozitnem in dveh VGA bi pričakovali le še vhod DVI. Ima vgrajen zvočnik, ki je žal uporaben le v skrajni sili. Upravljanje je poleg z daljinskim upravljavcem mogoče še z miško prek vhoda USB in z računalnikom prek omrežnega vmesnika, ki lahko rabi tudi opozarjanju pred nezaželenimi posegi. Projektor vam namreč lahko pošlje elektronsko pošto, če se mu godi kaj neprijetnega ...

Uporaba in priključitev naprave sta preprosti. Daljinski upravljalnik ima dober domet, k čemur pripomoreta dva premišljeno postavljena sprejemnika. Med tipkami, ki bi bile morda lahko bolje razporejene, sta dve, ki jima funkcijo lahko nastavimo sami. Ne bi bil odveč vgrajen laserski kazalnik, saj v promocijskem gradivu Hitachi izpostavlja rabo v izobraževalnih ustanovah. Kljub temu se dobro obnese tudi pri predvajanju (tudi izobraževalnih ;) filmov.

Posebnež med projektorji bi bil zagotovo še bolj uspešen, če ne bi imel nekoliko okorne oblike in kar šestih kilogramov, saj ga lahko postavimo v vsak prostor, kjer nam je na voljo zaplata bele ravne površine. Tako bo svoje poslanstvo ED-A100 verjetno res najpogosteje opravljal v izobraževalnih ustanovah. Vsekakor pa je vreden pozornosti tudi tistih, ki bi si sem in tja radi privoščili veliko sliko, a v ta namen niso pripravljeni žrtvovati preveč prostora.

Hitachi ED-A100

Kaj: Projektor za projiciranje z majhne razdalje.

Izdeluje: Hitachi, www.hitachidigitalmedia.com.

Prodaja: Lukvel, www.lukvel.si.

Cena: 1500 EUR.

Za: Zmožnost projiciranja z neposredne bližine, dobra slika.

Proti: Ni vmesnika DVI, le digitalno nastavljanje geometrije.

Projiciranje slike z diagonalo 150 cm pri oddaljenosti manj kot 10 cm od površine so v Hitachiju izvedli s prečno postavitvijo žarnice, katere svetloba potuje prek zrcala in leče na glavno, posebej oblikovano odbojno zrcalo, ki se ob vklopu razpre iz ohišja.

Posebnež med projektorji bi bil zagotovo še bolj uspešen, če ne bi imel nekoliko okorne oblike in kar šest kilogramov, saj ga lahko postavimo v vsak prostor, kjer nam je na voljo zaplata bele ravne površine.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji