Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2015 | Teme: osx

Ko GarageBand ni dovolj

Med prvimi, ki so v Sloveniji (p)osvajali Applove računalnike, so bili glasbeniki. Računalniki z logotipom ugriznjenega jabolka so od nekdaj pojem zmogljivosti, ustvarjalnosti in stabilnosti, to pa pevci, brenkači in tolkači nadvse cenijo. Za nameček jih mazilijo tudi razvijalci programske opreme, ki skušajo ustreči sleherni njihovi želji.

GarageBand je ob nakupu Applovega računalnika brezplačen, vsaka nadaljnja posodobitev pa je plačljiva.

GarageBand je ob nakupu Applovega računalnika brezplačen, vsaka nadaljnja posodobitev pa je plačljiva.

Nad glasbenimi programi za računalnike Mac se ne navdušujejo zgolj ustvarjalci melodij, dotaknejo se namreč prav vsakogar. Veliko zaslug za priljubljenost Applovih računalnikov med glasbenimi navdušenci gre pripisati predvajalnikom iPod in trgovini iTunes, ki so družno za vekomaj predrugačili glasbeno industrijo. Apple je bil prvi, ki mu je uspelo pod eno streho zbrati vsa večja imena glasbenega posla in njihove izdelke ponuditi digitalno, brez nosilcev zvoka. Če nam priloženi program iTunes ne zadostuje ali preprosto nočemo biti vezani na Applovo tržnico pesmi, si omislimo alternativni predvajalnik Fidelia (20 EUR). Gre za izdelek, ki nagovarja avdiofile. Podpira vrsto zapisov z najvišjimi kakovostnimi standardi in v navezi z bogato zunanjo opremo boža ušesa najzahtevnejšega glasbenega sladokusca. Fidelia je primerna za uporabnike, ki vedo, česa si želijo. Nima orodij za odkrivanje nove glasbe niti namenske trgovine, kjer bi si glasbeno gradivo kupila. Je zgolj aplikacija za organizacijo dane glasbene zbirke, ki izbrano vsebino dostavi v najvišji možni kakovosti.

Predvajanje glasbe na Macu je neproblematično, dokler se početja ne lotimo bolj profesionalno. Če se znajdemo v vlogi didžeja na bližnjem praznovanju rojstnega dneva, bomo zelo veseli programa djay Pro (50 EUR). Predvsem nas prepričata očiščen uporabniški vmesnik v obliki profesionalnih gramofonov in brezšivna integracija s programom iTunes. Poleg Applove glasbene zbirke se djay Pro brez težav poveže tudi s priljubljeno storitvijo pretočne glasbe Spotify. Brez nepotrebnega in zamudnega uvažanja nam je zbirka v trenutku na voljo. Aplikaciji ne manjka običajnih zmožnosti teh programov niti naprednejših priboljškov, kot je podpora namenski strojni opremi za predvajanje glasbe.

AirPlay je čudovita zadeva, ki lastnikom Maca omogoča preprosto povezovanje z Applovimi in drugimi napravami z jabolčnim blagoslovom. Zvočne in video vsebine z eno samo potezo preusmerimo na predvajalnik Apple TV, televizor ali omrežne zvočnike, sposobne AirPlaya. Applov protokol deluje odlično, a ni brez omejitev. Če pri poslušanju glasbe ne uporabljamo predvajalnika iTunes, smo navadno omejeni na eno povezano napravo, ki jo upravljamo z nastavitvami System Preferences. Če bi želeli hkratno predvajanje in nadzor več povezanih naprav brez programa iTunes, ne bo šlo. Razen če si omislimo trideset dolarjev vreden izdelek podjetja Rogue Amoeba AirFoil, ki poskrbi, da se posamezna aplikacija poveže z lastno zunanjo napravo.

Očiten začetek ustvarjalcem glasbe ponuja GarageBand (5 EUR), ki ga Apple brezplačno prilaga novim Macom. Temelji na profesionalni rešitvi za ustvarjanje glasbe Logic Pro. Med drugim ponuja digitalna glasbila, posnete fraze in umetno inteligenco, ki nadomešča manjkajoče glasbenike v naši garažni skupini. Odlično sodeluje z oblakom iCloud in mobilnimi napravami z operacijskim sistemom iOS. Reklamo mu delajo resnični glasbeniki, ki so s programom posneli cele albume. Če je GarageBand dovolj dober zanje, bo tudi za nas, kajne? Urejanje zvočnih posnetkov prevzame na svoja pleča znanec iz operacijskega sistema Windows (in Linux),   Audacity. Čeprav podpira večstezno urejanje, ga v veliki večini zaposlimo zgolj za preproste in hitre spremembe. Nabor zmožnosti povsem zadostuje za snemanje poddaj, cele pesmi bodo z njimi ustvarjali le največji mazohisti. V navezi z omenjenim GarageBandom Maca prelevi v pravi amaterski glasbeni studio. Capo (30 EUR) glasbenikom pomaga pri učenju pesmi iz zbirke iTunes. Predvajane posnetke s programom upočasnimo in si olajšamo posnemanje. Omeniti velja samodejno izdelavo tabulature, prikaz akordov, ponavljanje izbranih odsekov in oblačno navezo z mobilno različico aplikacije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji