Objavljeno: 30.4.2019 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2019

Ko Android povzroča odvisnost

Telefoni povzročajo odvisnost. Mobilne naprave v povprečju odklenemo stokrat na dan, da nam ne bi kaj ušlo. Kot v primeru drugih zasvojenosti se le redki zavedamo težave. Na tržnici Google Play je nekaj izvrstnih izdelkov, ki črno na belem prikažejo stopnjo odvisnosti in jo pomagajo premagati.

Največji telefonski zasvojenci ne nehajo gledati na zaslon mobilne naprave. Zjutraj najprej preverijo, kaj prijatelji počnejo oziroma kaj so objavili na družabnih omrežjih, nato čez dan sami prispevajo sliko ali dve, nakar si zvečer pozno v noč pišejo s stikom, ki jim je najbolj pri srcu. Da bi razločili med druženjem v resničnem in navideznem svetu, jim pomaga aplikacija Social Fever. Ta beleži število odklepov telefona, sledi rabi nameščenih aplikacij in jim za nameček prepove sodelovanje, če smo s posameznim programom čez dan preživeli že preveč časa.

Omejevanju aplikacij je povsem predan program AppDetox, ki digitalno odvajanje začne z jasno postavljenimi mejami. Ko lastno pravilo prekršimo in z aplikacijo preživimo nezdravo količino časa, AppDetox zapeljivko zaklene ter prepove nadaljnjo rabo. Vsako kršenje pravil program zabeleži in ga upošteva v terminskem poročilu. AppDetox svoje delo opravlja tako dobro, da ga veliko uporabnikov izkoristi za starševski nadzor aplikacij, ki jih uporabljajo njihovi otroci.

Pravo ravnotežje med resničnim in navideznim svetom pomaga vzdrževati tudi večkrat nagrajeni program OFFTIME. Odlikuje ga odlična analitika, ki odkrije uporabnikove slabe navade in jih pomaga odpraviti. Osrednje orodje je namenski zaslon, ki mu z blokiranjem aplikacij, opozoril in klicev omogoča pravi počitek.

Najboljšo analizo vedenjskih vzorcev pri uporabi telefona prispeva program QualityTime. Aplikacija beleži sleherni odklep telefona in zagon aplikacije, nakar podatke prikaže v urnem, dnevnem ali tedenskem poročilu. Z različnimi profili omogoča prilagajanje lastnemu okusu in ritmu odvajanja.

Zanimiv pristop k odvajanju predstavi aplikacija Forest. Vsakič ko želimo prekiniti zvezo s telefonom, nastavimo števec ter posadimo navidezno drevo. Ko števec odšteva, drevo raste. Če se predčasno pregrešimo s prijavo v Facebook, z igranjem igre, zapustimo aplikacijo ali preklopimo na drug program, drevo umre. Občutek odgovornosti za navidezni gozd nam pomaga pri zdravljenju odvisnosti od telefona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji