Objavljeno: 19.12.2011 09:51 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor December 2011 | Teme: android

Kitajski Android

Podjetje Wayteq je znano predvsem po navigacijskih napravah, a v svojo ponudbo dodajajo vedno večji nabor različnih naprav. Tako smo na našem trgu ugledali tudi njihov prvi mobilni telefon, ki pa v resnici ni povsem njihov. Napravo, imenovano Wayteq Libra, namreč izdeluje kitajski velikan ZTE, ki je na področju mobilne telefonije daleč od novinca.

Kitajci so že kmalu po nastanku Androida prepoznali svojo tržno nišo, izdelovanje pametnih telefonov za množično prodajo, torej po nizki ceni. Njihove izdelke (marsikdaj pod različnimi blagovnimi znamkami) najdemo praktično na vseh celinah. Verjetno najbolj znan model pa je nekakšen predhodnik Libre, imenovan Blade.

Libra nikakor ni telefon, ki bi se želel primerjati s katerim od boljših Samsungov ali HTCjev, je pa ena od cenejših možnosti na srednjem delu androidnega trga.

Telefon je v celoti odet v nekoliko hrapavo plastiko, ki nas ne navdaja z občutkom kakovostno izdelave, a se kljub temu zdi dovolj trpežna za povprečno rabo. Na prednji strani najdemo kapacitiven, za dotik občutljiv zaslon, pod njim pa tri mehanske tipke za upravljanje.

Ob straneh so vmesnik mikro USB, vmesnik za avdio izhod in gumb za vklop/izklop. Prav tipka na zgornji strani, ki rabi za vklop in zaklepanje naprave, si edina od fizičnih tipk zasluži grajo. Zaradi svoje neizrazitosti jo namreč pogosto ne najdemo na slepo, temveč moramo nekoliko poskušati ali pogledati na napravo, to pa je bilo glede na naše navade precej moteče.

Minimalistično obliko dopolnjuje še fotoaparat na zadnji strani, katerega tipalo premore ločljivost 5 milijonov pik (to ni slabo za telefon tega cenovnega razreda), a žal ga ne dopolnjuje vgrajena bliskavica, zato je uporaben zgolj ob dobrih svetlobnih razmerah. Tudi sicer rekonstrukcija barv ni pretirano točna, večinoma slike delujejo nenasičeno in monotono. Kakovost slik dodatno omejuje tudi pomanjkanje namenske fizične tipke za zajem slik, zato moramo uporabljati navidezno na zaslonu, pri tem pa pogosto nehote stresemo napravo.

Telefon poganja Android v različici 2.2.2, med jeziki žal slovenščine nismo našli (smo pa našli večino evropskih jezikov in precej azijskih). Prvo razočaranje, ki smo ga doživeli, je bilo ob preizkušanju odzivnosti, procesor v notranjosti namreč zmore utripati zgolj s frekvenco 600 MHz, to pa se izkaže za precejšnje podcenjevanje zahtevnosti sistema Android. Prehajanje med menuju ni tako tekoče, kot smo vajeni z drugih naprav, stanje pa se še občutno poslabša po tem, ko uporabniški vmesnik nekoliko priredimo in na napravo naložimo kakšno zmogljivejšo aplikacijo. Tako ne pričakujte, da boste na tej napravi vedno na tekočem prek hitrega preverjanja novih sporočila na Twitterju ali Facebooku, saj si lahko med nalaganjem aplikacije raje ogledate kakšna poročila.

Grafični vmesnik je privzeti Android brez vsakršnih dodatnih učinkov ali izboljšav, ki smo jih vajeni pri Samsungu, HTCju, Sony-Ericssonu in drugih. Privzeti brskalnik trpi zaradi enakih strojnih težav kot druge aplikacije. V navezi z brezžično omrežno povezavo (ki ne podpira standarda n) si za odpiranje spletnih strani vzame kar konkretno količino časa. Upočasnjeno je tudi premikanje po strani in spreminjanje orientacije. Zaradi dobre ločljivosti zaslona je besedilo (tudi tisto bolj drobno) dobro berljivo, tu in tam pa bo treba celo približati pogled.

O drugih aplikacijah ne moremo povedati veliko, ne da bi se že stotič ponovili. Standardna navezava na Googlove oblačne rešitve in druge privzete androidne aplikacije svoje delo opravljajo zadovoljivo. Ob vseh naših rednih opravilih in z nekaj dodatnega igranja je baterija zdržala približno en dan, to pa lahko štejemo v povprečje.

Libra vsekakor ni namenjena tistim, ki želijo zmogljiv pametni telefon. Njegovi potencialni uporabniki so tisti, ki želijo izkusiti dobrote Androida z videzom zmogljive naprave, zanjo pa ne želijo odšteti pretirane količine denarja. Če torej niste zagrizen uporabnik zahtevnih mobilnih aplikacij ali uporabnik z 200 twiti na uro, bi Libra lahko bil telefon za vas. Ponuja točno to, kar plačamo. Srednji razred mobilnega telefona z zmogljivim operacijskim sistemom in nekoliko starejšimi strojnimi komponentami.

Wayteq Libra

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Android 2.2.2.

Pomnilnik: 512 MB.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 800 x 480 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.1, USB 2.0, WLAN 820.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 7 .

Uporabnost: 7.

Splošni vtis: 7.

Izdeluje: www.wayteq.si.

Prodaja: www.wayteq.si.

Cena: 199 EUR.

Za: Cena.

Proti: Slaba kakovost izdelave, ni vgrajene bliskavice, počasen procesor.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji