Objavljeno: 30.11.2010 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor November 2010

Kindlov veliki brat

Po obsežnem preizkusu elektronskih bralnikov v oktobrski številki vam danes predstavljamo še eno napravo tega razreda, ki je preizkus zamudila le za kak teden - Amazonovega velikana Kindle DX.

Najbrž ne bomo dosti zgrešili, če zapišemo, da je DX pravzaprav le velik Kindle 2 (o temu smo obširno pisali v decembrski številki leta 2009). Morda bi ga lahko imenovali Kindle 2.5, saj je ohišje že zelo podobno najnovejšim Kindlom, nekateri deli vmesnika, denimo krmilna paličica, pa so izvedeni še po starem. Nasploh je postavitev gumbov na Kindlu DX najšibkejši del. Pogrešali smo samostojne številke na tipkovnici, še bolj pa nas je motila odsotnost gumbov za obračanje strani na levem robu zaslona. Manjši Kindli imajo te gumbe podvojene - dva najdemo na levi, dva pa na desni - kar je silno uporabno že pri pokončni rabi, popolnoma nepogrešljivo pa postane, ko Kindle obrnemo v vodoravni položaj. Mimogrede - Kindle DX ima vgrajen senzor položaja, ki samodejno obrne stran, ko zasukamo napravo. To samodejnost lahko tudi izključite.

Zanimiv dokaz vmesne razvojne stopnje je tudi to, da Kindle DX ne pozna brezžičnih povezav WiFi. Uporabljamo lahko le telefonske povezave po omrežju GSM in seveda prenos datotek neposredno po kablu USB. Govori pa se, da bo sodoben Kindle DX z vgrajenim WiFijem na trgu že konec tega leta, kar utegne biti zanimivo, saj se bo takrat trenutna generacija DXov zagotovo precej pocenila. Kindle DX namreč ni poceni. Od začetne cene 379 dolarjev (359 za malce starejši beli DX) pridemo s poštnino in davkom na končno ceno nekaj čez 400 evrov.

Zaradi velikosti Kindlu DX težko rečemo "elektronska knjiga". Bolj gre za elektronski časopis. Pri tem pa ga ovira odsotnost barv. Za nekatere vire (knjige, nekatere revije) je sicer odličen bralnik, pri drugih (grafično bogate revije, stripi) pa se ne obnese niti pol tako dobro kakor iPad. Še dodatno oviro predstavlja razmeroma šibak procesor, ki sicer odlično prikazuje knjige (obračanje strani je kljub velikemu zaslonu le malce počasnejše kakor na malem Kindlu), dokaj dobro prenese prikaz dokumentov PDF, skrčenih na velikost zaslona, strašno počasen pa postane, ko poskušamo revijo v zapisu PDF povečati na bolj berljivo velikost. Kljub temu je DX zaradi velikosti zaslona od vseh elektronskih bralnikov na trgu najprimernejši za prikaz datotek PDF. Le za primer - Monitor je povsem berljiv, tudi če celo stran revije skrčimo na Kindlov zaslon. (Velja pa seveda to le, če imate dovolj dober vid.)

Kljub odlikam bralnikov z e-papirjem in še posebej Amazonovih naprav - berljivosti, dolgem delovanju na akumulatorje, dostopu do spletne knjigarne in Wikipedie skoraj kjerkoli na svetu - ostaja Kindle DX nišna naprava, primerna predvsem za bralce, ki bodo nanj naložili velike količine dokumentov PDF, ga pretežno uporabljali na mizi in ga le redko vzeli s seboj v posteljo.

Amazon Kindle DX

Elektronska knjiga z zaslonom iz e-papirja.

Mere: 182 x 264 x 10 mm, 0,536 kg.

Zaslon: 9,7-palčni, 824 x 1200 pik, 16 sivin.

Značilnosti: 2 GB RAM (1,4 GB prostega za knjige), zvočniki, izhod za slušalke, USB 2.0, GSM (GPRS, EDGE, 3G).

Izdeluje in prodaja: www.amazon.com.

Cena: Približno 400 evrov s poštnino in DDV.

Za: Velikost zaslona, e-papir, avtonomija, brezžična povezava, iskanje, zapiski.

Proti: Velikost, nerodna postavitev gumbov na ohišju, počasnost prikaza datotek PDF, pomanjkanje barv.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji